SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Bakan Kirişci’den tahıl koridoru açıklaması: Risk var, herkes endişelenmeli

Bakan Kirişci’den tahıl koridoru açıklaması: Risk var, herkes endişelenmeliTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Rusya-Ukrayna savaşının tahıl …

Bakan Kirişci’den tahıl koridoru açıklaması: Risk var, herkes endişelenmeli
Akacan The Mall
11.10.2022 12:37
0
A+
A-

Bakan Kirişci’den tahıl koridoru açıklaması: Risk var, herkes endişelenmeli
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Rusya-Ukrayna savaşının tahıl koridoruna olan etkilerini değerlendirdi. Bakan Kirişci “Bizim açımızdan bir risk yok, ama savaş eğer bu haliyle giderse risk var, herkesi endişelendirmeli” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Rusya ile Ukrayna arasında yeniden alevlenen savaştan tahıl koridorunun işleyişi nedeniyle endişe ettiklerini belirterek, “Bizim açımızdan bir risk yok, ama savaş eğer bu haliyle giderse risk var, herkesi endişelendirmeli. Bizim için de önemli, çünkü neticede dünya fiyatlarından biz de içeride ister istemez etkileniriz” dedi.

Beştepe’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ardından bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Kirişci, tahıl ve gübre koridoruyla ilgili şunları söyledi:

Akacan The Mall

7 MİLYON TONA YAKLAŞTI

“Tahıl ile ilgili olan 302’ye çıktı gemi sayısı, geçen tahıl miktarı da 6 milyon 800 bin ton civarında, yani 7 milyon tona yaklaştı. Ama gübreyle ilgili şu anda daha hala bir aksiyon alınmadı. (Yakın zamanda bir aksiyon olur mu?) Bekliyoruz, ama şimdi Odessa Limanı’na da saldırı var, o bizim için tabii ki büyük bir tehlike, yani limanların güvende olmadığı gibi, ki bu Tahıl Koridoru, ister istemez şey görebilir.
(Uzama gibi bir şey olacak mı?) Şu anda olumsuz bir şey yok devamıyla ilgili, o artık o günkü şeye bağlı.Önce köprünün vurulması, ondan sonra buna mukabelede bulunulması, bu gerginlik bu Tahıl Koridoru’nu etkilerse kötü olur. Endişemiz o.
(Öyle bir ihtimal var mı sizce?) Olabilir, yani çünkü bu savaş. Savaşın şeyi yok, kibar davranalım, centilmen olalım, alttan alalım diyen kimse yok. Yani biri bir yere saldırıyor, öbürü de sen misin onu yapan diyor, karşılık veriyor, karşılığın boyutu nereye sıçrayacak, onu hiçbirimiz bilmiyoruz. Ama bu dünyanın da çok dikkat kesilmesi gereken bir konu. Bizim için de önemli, çünkü neticede dünya fiyatlarından biz de içeride ister istemez etkileniriz yani.

BİZİM ADIMIZA RİSK YOK

(Var mı bir risk o anlamda?) Bizim adımıza yok, bizim çünkü şu anda bütün ihtiyaçlarımız karşılanmış durumda ama elbette ayçiçeğinin yüzde 35’lik, 40’lık kısmını ithal ediyoruz yani netice itibariyle. Bu yılki miktar daha az ithal ediyor olsak bile, dahilide işlemede bizim kendi sanayicimiz malum ithal edip un, makarna, diğer hububat ürünlerini üretmesi gerekiyor. Onlara biz içeriden mal vermiyoruz. Dışarıdan ithal edip, ithal belgenizi gösterin, ondan sonra da üretiminizi yapın, sonra da ürettiğinizi ihraç edin. Dolayısıyla yani bizim açımızdan bir risk yok, ama savaş eğer bu haliyle giderse risk var, herkesi endişelendirmeli. Yani herkesin de barış için adım atması gerekir, yani kimse aklıselimle falan hareket etmiyor şu anda.

MUTLAKA GİDİYORDUR

(Tahıl Koridorundan ürünler zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere gitmiyor çıkışıyla ilgili bir gelişme var mı?) Oradaki gelişme, bir taraftan da şu söyleniyor, o ülkeler tahılı tahıl olarak tüketmiyor neticede diyorlar. Yani bu mutlaka un oluyor, makarna oluyor, işlenip gidiyor, yani bu ülkelerin zaten altyapıları yok şeklinde. Onların da kendilerince bir gerekçeleri var. Ama sonuç itibariyle dolaylı da olsa o ülkelere mutlaka gidiyordur, ama o ülkelerde bu sanayinin yokluğu nedeniyle tahılın doğrudan oraya gitmesi de tabii ki onlar açısından şey olmayabilir. Ama bu bütün gelişmekte olan veya geri kalmış ülkeler için geçerli değil. Pek çok ülke var ki, Kuzey Afrika ülkeleri mesela, onlarda da un sanayi öyle veya böyle var.

GÜBREDE PROBLEM VAR

(Gübre ile ilgili bizim Rusya’dan deniz yoluyla ya da karayoluyla tedarik etme ya da bu açığı kapatma gibi bir şansımız var mı?) Şöyle zaten gübre ile ilgili, daha önce de konuştum, bir kısmı şeye bağlı, doğalgaza bağlı, doğalgazdan elde edilenler var. Önemli olan doğalgazın gidiyor olması, bizim zaten şu an doğalgazla ilgili herhangi bir kesintimiz yok, o akış devam ediyor. Diğer Avrupa ülkelerinin büyük bir telaşı var, onlar doğalgazı elde edemedikleri için doğal olarak gübre sektörü konusunda da problemleri var.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.