SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Bakan Kirişci açıkladı! İşte tahıl koridorundan geçen eser ölçüsü

Bakan Kirişci açıkladı! İşte tahıl koridorundan geçen eser miktarıTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Tahıl koridorundan 10 milyon tonun …

Bakan Kirişci açıkladı! İşte tahıl koridorundan geçen eser ölçüsü
Akacan The Mall
07.11.2022 12:37
0
A+
A-

Bakan Kirişci açıkladı! İşte tahıl koridorundan geçen eser miktarı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Tahıl koridorundan 10 milyon tonun üzerinde tahıl taşınmıştır. Bu tahılın 6 milyon tonu yani yüzde 60’ı Avrupa ülkelerine gitmiştir; Asya ülkelerine yüzde 27’si, Afrika ülkelerine ise yüzde 13’ü ulaşmıştır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Mersin’in konut sahipliğindeki 14’üncü Memleketler arası Turunçgil Kongresi’ne katıldı. Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki kongrenin açılış merasiminde Bakan Kirişci’nin yanı sıra Vali Ali Hamza Pehlivan, bölge milletvekilleri, kesim temsilcileri ve çok sayıda konuk yer aldı. Kirişci, kongrenin turunçgil kesimine büyük katkı sağlayacağına inandığını kaydetti. Türkiye’nin yaş meyve- zerzevat ihracatının yüzde 50’ye varan kısmının turunçgil ihracatı olarak gerçekleştiğini kaydeden Kirişci, turunçgil dalının başlı başına ana dal olduğunu belirtti. Kirişci ayrıca Türkiye’nin, 2021’de sağladığı 44,7 milyar dolarlık ziraî hasıla ile Avrupa’da birinci sırada olduğunu aktardı.

‘TAHIL KORİDORUNU ÇOK ÖNEMSİYORUZ’

Akacan The Mall

Türkiye’nin her alanda büyüyüp geliştiğini ve güçlendiğini vurgulayan Kirişci, şunları kaydetti:

“29 Ekim 1923’te ilan edilen cumhuriyetimiz, gelecek yıl bir asrı geride bırakarak ikinci yüzyılına girecek. Cumhurbaşkanı’mızın önderliğinde biz bu periyodu, ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak isimlendirdik ve gayelerimizi kamuoyuyla paylaştık. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu vizyon çerçevesinde politikalarımızı ortaya koyduk. Tarımı, stratejik bir kesim olarak görüyoruz. Besin sıkıntısı bizim için bir ulusal güvenlik problemidir. İklim değişikliği, pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı, besin arz güvenliğinin ne kadar değerli olduğunu bir kere daha göstermiştir. Bu bağlamda tahıl koridoru milletlerarası dayanışma ismine hayli kıymetli bir muahededir. Cumhurbaşkanı’mızın inisiyatifiyle 22 Temmuz’da tarafları bir ortaya getirdik. Avrupa ve ABD ambargoyu konuşurken Türkiye, global bir aktör olarak savaşan tarafları ikna ederek birebir masada buluşturmuştur. Artan hücumlar nedeniyle 31 Ekim prestijiyle gemi trafiği kesintiye uğradığında da yeniden Cumhurbaşkanı’mız, başkan diplomasisi yürüterek tahıl koridorunun işlemesini sağlamıştır. Türkiye olarak besin arz güvenliği bakımından tahıl koridorunu çok önemsiyoruz. Her ne kadar bu koridordan büyük oranda Avrupa ülkeleri yararlansa da besin arz güvenliliğinin sürdürülebilirliği açısından bu koridorun açık tutulması lazım. Biz diyoruz ki ‘Bu koridoru açık tutalım fakat bundan besin ezası çeken, açlıkla boğuşan, az gelişmiş ülkeler daha çok yararlansın’. Tahıl koridorundan 10 milyon tonun üzerinde tahıl taşınmıştır. Bu tahılın 6 milyon tonu yani yüzde 60’ı Avrupa ülkelerine gitmiştir; Asya ülkelerine yüzde 27’si, Afrika ülkelerine ise yüzde 13’ü ulaşmıştır. En az gelişmiş ülkelere ulaşan tahılın oranı yalnızca yüzde 5,9’dur. Bu adaletsizliğe dikkat çeken tek başkan Cumhurbaşkanı’mızdır. Cumhurbaşkanı’mız, kasım ortasında Endonezya’da düzenlenecek G-20 Zirvesi’nde de mevzuyu gündeme getirecek. Bizim uğraşımız bir milletlerarası barış ve dayanışma ismine verilen çabadır.”

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KIYMETLİ UNSUR’

İklim değişikliğinin ziraî üretim üzerindeki tesirini her geçen yıl daha fazla gösterdiğini belirten Kirişci, “Kuraklık, sel, fırtına üzere meteorolojik hadiseler yanında erozyon, çölleşme, azalan biyolojik çeşitlilik ile hastalık ve zararlılar günümüzde daha fazla hissedilmeye başlanmıştır. Coğrafya ve iklimin sağladığı bir avantajın eseri olan turunçgiller açısından iklim değişikliği, üzerinde durulması gereken en kıymetli ögedir. Turunçgil bölümü, değişen iklim şartlarına karşı global bazda stratejisini belirlemek durumundadır. Sahip olduğumuz kaynakları tüketmek değil yanlışsız yönetmek, tabiat ile dost yeni teknolojileri geliştirmek, artık bir tercih değil zorunluluktur. Türkiye olarak bu süreçte ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sıhhatini koruyan ve etrafa değer veren bir turunçgil üretim sistemi hedefliyoruz. Bu amaca ulaşmak üzere turunçgil üretimi yapan tüm ülkeler ile deneyimlerimizi paylaşmaya ve iş birliği yapmaya hazırız. Ülke hudutlarını aşan iklim değişikliği ile çabada yapacağımız iş birliği insanlığa değerli katkılar sunacaktır. İnanıyorum ki bu kongre memleketler arası seviyede yapacağımız iş birlikleri için verimli bir platform oluşturacaktır” diye konuştu.

İklim değişikliğinin turunçgil bölümünü de çok fazla etkilediğini belirten Bakan Kirişci, “Biz ülkemizde risk idare aracı olarak TARSİM’i hayata geçirdik. ‘Tarım Sigortaları Kanunu’yla çiftçilerimiz doğal afetler karşısında sahipsiz ve çaresiz kalmaktan kurtulmuştur. Doğal afetlerden kaynaklanan ziyanlar, tüm imkânlar çerçevesinde karşılanmaktadır. Bakanlık olarak sigorta poliçesi bedelinin yüzde 67’sine kadar biz karşılıyoruz. Hatırlayacaksınız, 2020 yılının mayıs ayında iklim değişikliğine bağlı olarak Akdeniz kıyı şeridinde hava sıcaklığı 40 derecenin üzerinde uzun müddet devam etmişti. Akabinde gelen soğuk havanın mandalina, portakal, altıntop ve kimi limon çeşitleri ile üzümde meydana getirdiği ziyanlara karşı önlem almıştık. Bu durum sonucunda kelam konusu ziyanlar, TARSİM kapsamına ‘sıcak hava ziyanı teminatı’ olarak yansıtılmıştır” diye konuştu.  

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.