SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Kirişci: 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruz

Bakan Kirişci: 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruzTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bizim katiyen eser arzıyla ilgili, kendi iç …

Bakan Kirişci: 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruz
Akacan The Mall
08.08.2022 07:52
0
A+
A-

Bakan Kirişci: 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruz
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bizim katiyen eser arzıyla ilgili, kendi iç gereksinimimiz için bir sorunumuz yok. 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruz. Bu üretimle birlikte kendi muhtaçlığımızı içerden karşılamış olacağız.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Şu anda stoklarımız yerli ve ulusal olarak üretilmiş eserlerimizden oluşmakta ve 4 milyon tona ramak kaldı. Bizim katiyen eser arzıyla ilgili, kendi iç gereksinimimiz için bir sorunumuz yok. 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruz. Bu üretimle birlikte kendi gereksinimimizi içerden karşılamış olacağız.” dedi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Aksaray’a gelen Bakan Kirişci, bir otelde düzenlenen “Tarım Kesim Temsilcileri Toplantısı”nda, Türkiye’de üretimin ehemmiyetine dikkati çekerek, her koşulda üretimi sürdüren üreticilere teşekkür etti.

Akacan The Mall

Pandemi, daha sonra da Rusya ve Ukrayna savaşı ve iklimle ilgili yaşanılan birtakım sorunlar nedeniyle tarım ve besin konusunun öne çıktığını belirten Kirişci, şöyle konuştu:

“Artık besin konusu ulusal güvenlik sorunu haline geldi. O kendi kendine yettiğini zannettiğimiz ülkelerin bir anda besin milliyetçiliğine işi çevirdiklerini gördük. Kapıları kapattılar, ihracatlara yasaklar getirdiler. Bundan kaynaklı olarak da bir panik havası oluştu. Rusya-Ukrayna savaşı adeta bunun tuzu biberi oldu. Pandemi sürecinde bozulan gerek üretim ve üretimi sağlayan tedarikler zincirinde önemli kırılmalar oldu. Bizim üreticilerimiz ise bu zahmetli süreçte üretmeye devam etti. Almış olduğumuz önlemler sayesinde hamdolsun ülke olarak marketlerimizde bir eserin kıtlığı yaşanmadı. Provakatif hedefli, gayesi farklı olan birtakım teşebbüsler oldu. Onlara ait de anında almış olduğumuz aksiyonlarla bunlar da geri çevrildi.”

“Stoklarımız yerli ve ulusal olarak üretilmiş eserlerimizden oluşmakta”

Kirişci, 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlayacaklarını hatırlattı. Yeni Türkiye yüzyılında da üreticilere yalnızca “sen üret yeter” diyeceklerini kaydeden Kirişci, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Biz üreticilerimizin yanındayız. Bu yıl TMO olarak geçtiğimiz yıllardan farklı bir siyaset izledik. Şu anda gerek buğday gerek arpa gerekse de alınan başka eserlerle ilgili üreticilerimizin genel bir memnuniyet içerisinde olduğunu görüyoruz. Artık TMO’nun stoklarında benim Ahmet amcamın, Ali ağabeyimin, Mustafa kardeşimin ürettiği hububatın bizatihi kendisi var. Şu anda stoklarımız yerli ve ulusal olarak üretilmiş eserlerimizden oluşmakta ve 4 milyon tona ramak kaldı. Bizim mutlaka eser arzıyla ilgili, kendi iç gereksinimimiz için bir sorunumuz yok. 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruz. Bu üretimle bir arada kendi muhtaçlığımızı içerden karşılamış olacağız.”

Kirişci, üretilen buğdayı un olarak alıp ekmek yapacak fırıncıyı da ve fırıncıdan ekmek alacak tüketiciye de göz gerisi etmediklerini tabir etti.

Üreticiden 7 bin 450 liraya aldıkları buğdayı 4 bin 500 liradan un sanayicisine verdiklerini söz eden Kirişci, “Biz bunu un regülasyonuyla gerçekleştiriyoruz. Hasebiyle bir taraftan üreticimizi koruyoruz. Öteki taraftan da üreticimizin ürettiklerini tüketen vatandaşlarımızın zorunlu gereksinimleri olan ekmek üzere muhtaçlıklarını karşılıyoruz.” diye konuştu.

“Hem üreticimizin hem de tüketicimizin yanındayız”

Kirişci, Türkiye’nin ekolojik ve coğrafik olarak büyükbaştan fazla küçükbaş hayvancılığa daha müsait olduğunu söyledi.

Bu çerçevede de Et ve Süt Kurumu aracılığıyla küçükbaş hayvan etinde yüzde 25’lik bir indirime gittiklerini hatırlatan Kirişci, şöyle devam etti:

“Küçükbaş hayvan etindeki indirimi birtakım çevreler istismar ediyor. Bunun için gerekli önlemleri aldık. Onlarla ilgili iş ve süreçlerimiz devam ediyor. Fakat şunu açık yüreklilikle söylüyorum, buğday örneğinde olduğu üzere hem üreticimizin hem de tüketicimizin yanındayız. Biz üreticiden yani küçükbaş hayvan yetiştiricisinden aldığımız hayvan eti fiyatlarıyla ilgili canlı, karkas bunlarla ilgili biz orada rastgele bir indirime gitmedik. Biz oradan elde etmiş olduğumuz etin vatandaş tarafından tüketimi kademesinde yüzde 25 indirime gittik. Yani burada vatandaşın yüzde 25 daha ucuz küçükbaş hayvan eti yemesinin önünü açtık.”

“Bu devlet gerektiğinde her türlü önlemleri almıştır”

Kirişci, Türkiye’de bilhassa yeni jenerasyonu küçükbaş hayvan etine yönlendirmeye çalıştıklarını anlattı.

Böylelikle küçükbaş hayvan üreticisine yeterlilik yaptıklarını lisana getiren Kirişci, şunları kaydetti:

“Yani o eti getirirken doğal olarak küçükbaş hayvan kesilecek o hayvanlar da bizim üreticilerimizin ürettikleri olmuş olacak. Bunu speküle eden, buradan kendilerince bir öteki noktaya bu işi evirmeye çalışanlar bilsinler ki bu devlet gerektiğinde her türlü önlemleri almıştır. Bundan sonra da alır ve alacaktır. Bunu herkesin bilmesi gerekir. Asla ve kata müsaade etmeyiz. Hatırlayın. Ben vazifeye geldiğimde, daha çiçeği burnunda bakan iken bir anda biz ayçiçeği yağı sıkıntısıyla karşı karşılaştık. Ne oluyoruz, ne oldu artık. Biz ilaveten bundan farklı bir süreç yaptık mı? Hayır. Yapmadık. Yani o günkü duruşumuz neyse bugün de birebir duruştayız. Mısır, ayçiçeği, buğday, arpa, çavdar bunlar bizim bitkisel eser tarafındaki temel eserlerimiz. Bunun yanına şeker pancarını da koyuyoruz. Yağlı bitkileri, hububatı bu manada bu üçlüyü bir arada düşünüyoruz. Öbür tarafta da et, süt ve yumurta diyoruz. Bunlar bizim olmazsa olmazlarımız.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.