STERLIN
23,2999
DOLAR
19,0385
EURO
20,5118
ALTIN
1.187,89
BIST
4.906,63
SON DAKİKA
Resmi Gazete’de bugün (22.03.2023)
Japonya Başbakanı Kishida’dan Ukrayna’ya sürpriz ziyaret
Finlandiya’nın NATO’ya iştiraki perşembe günü görüşülecek
VakıfBank, Şampiyonlar Ligi’nde yarı finalde!
Almanya Çin’e ihracat kısıtlamalarını kıymetlendiriyor
Üstün Lig’den çok sayıda kulüp PFDK’lık oldu! Dursun Özbek, Ali Koç, Jorge Jesus, Emre Belözoğlu…
Lübnan lirası dolar karşısında tarihi seviyeye geriledi
3 kamu bankasından 107 milyar TL’lik sermaye artırımı
Kamu bankalarında sermaye artırımı
NATO ülkelerinin savunma harcamaları 1,17 trilyon dolara çıktı
Fenerbahçe Beko, Olimpia Milano’ya kaybetti
Rusya ve Çin 2030’a kadar ekonomide işbirliğini geliştirecek
Patlamış mısır yiyen öğrenciler hastanelik oldu! – KIBRIS HABER
Gazimağusa Belediyesi’nde aydınlatma problemleri masaya yatırıldı! – KIBRIS HABER
Faturalardaki hizmet bedellerine yüzde 25 zam! – KIBRIS HABER
İçtiği karışım yüzünden cildi maviye dönüştü… ‘Şirin baba Paul’ yeniden dünya gündeminde…
4 milyon dolar tohum yatırım aldı, değerlemesi 39 milyon dolara ulaştı
Olgun Amcaoğlu; “Geçmişte yapılanlar belki yanlış belki eksikti ama yapıldı”! – KIBRIS HABER
Parasız kaldıkları için hırsızlık yaptıklarını söyleyip özür dilediler! – KIBRIS HABER
Sigorta Bilgi Merkezi’nden açıklama! – KIBRIS HABER
Kenya’daki gösterilerde 238 kişi gözaltına alındı
İsrail’den Batı Şeria’da 4 yasa dışı yerleşim biriminin Yahudilere yeniden açılmasına onay
Rusya, Kanada’nın Rusya Maslahatgüzarı Ebel’i dışişleri bakanlığına çağırdı
Tüm gözler Kremlin’de! Kritik zirve başladı…
Bakan Özer’den NATO çadır kenti ziyareti
Ersin Tatar; “KKTC Devleti, kendi evlatlarına sahip çıkmaya devam edecektir”! – KIBRIS HABER
II. International Eastmed Energy Forum bugün yapılıyor – KIBRIS HABER
Fikri Toros; “Adaletsiz bir vergi sistemi ile karşı karşıyayız”! – KIBRIS HABER
Özvar: Nisan’da kararı yeniden gözden geçireceğiz
Dönmez: Depremzedeye 4 milyar lira enerji desteği sağlandı

Bakan Kirişci: 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruz

Bakan Kirişci: 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruzTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bizim katiyen eser arzıyla ilgili, kendi iç …

Bakan Kirişci: 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruz
CyborNFT
08.08.2022 07:52
0
A+
A-

Bakan Kirişci: 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruz
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bizim katiyen eser arzıyla ilgili, kendi iç gereksinimimiz için bir sorunumuz yok. 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruz. Bu üretimle birlikte kendi muhtaçlığımızı içerden karşılamış olacağız.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Şu anda stoklarımız yerli ve ulusal olarak üretilmiş eserlerimizden oluşmakta ve 4 milyon tona ramak kaldı. Bizim katiyen eser arzıyla ilgili, kendi iç gereksinimimiz için bir sorunumuz yok. 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruz. Bu üretimle birlikte kendi gereksinimimizi içerden karşılamış olacağız.” dedi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Aksaray’a gelen Bakan Kirişci, bir otelde düzenlenen “Tarım Kesim Temsilcileri Toplantısı”nda, Türkiye’de üretimin ehemmiyetine dikkati çekerek, her koşulda üretimi sürdüren üreticilere teşekkür etti.

CyborNFT

Pandemi, daha sonra da Rusya ve Ukrayna savaşı ve iklimle ilgili yaşanılan birtakım sorunlar nedeniyle tarım ve besin konusunun öne çıktığını belirten Kirişci, şöyle konuştu:

“Artık besin konusu ulusal güvenlik sorunu haline geldi. O kendi kendine yettiğini zannettiğimiz ülkelerin bir anda besin milliyetçiliğine işi çevirdiklerini gördük. Kapıları kapattılar, ihracatlara yasaklar getirdiler. Bundan kaynaklı olarak da bir panik havası oluştu. Rusya-Ukrayna savaşı adeta bunun tuzu biberi oldu. Pandemi sürecinde bozulan gerek üretim ve üretimi sağlayan tedarikler zincirinde önemli kırılmalar oldu. Bizim üreticilerimiz ise bu zahmetli süreçte üretmeye devam etti. Almış olduğumuz önlemler sayesinde hamdolsun ülke olarak marketlerimizde bir eserin kıtlığı yaşanmadı. Provakatif hedefli, gayesi farklı olan birtakım teşebbüsler oldu. Onlara ait de anında almış olduğumuz aksiyonlarla bunlar da geri çevrildi.”

“Stoklarımız yerli ve ulusal olarak üretilmiş eserlerimizden oluşmakta”

Kirişci, 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlayacaklarını hatırlattı. Yeni Türkiye yüzyılında da üreticilere yalnızca “sen üret yeter” diyeceklerini kaydeden Kirişci, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Biz üreticilerimizin yanındayız. Bu yıl TMO olarak geçtiğimiz yıllardan farklı bir siyaset izledik. Şu anda gerek buğday gerek arpa gerekse de alınan başka eserlerle ilgili üreticilerimizin genel bir memnuniyet içerisinde olduğunu görüyoruz. Artık TMO’nun stoklarında benim Ahmet amcamın, Ali ağabeyimin, Mustafa kardeşimin ürettiği hububatın bizatihi kendisi var. Şu anda stoklarımız yerli ve ulusal olarak üretilmiş eserlerimizden oluşmakta ve 4 milyon tona ramak kaldı. Bizim mutlaka eser arzıyla ilgili, kendi iç gereksinimimiz için bir sorunumuz yok. 19,5-20 milyon ton buğday üretimi öngörüyoruz. Bu üretimle bir arada kendi muhtaçlığımızı içerden karşılamış olacağız.”

Kirişci, üretilen buğdayı un olarak alıp ekmek yapacak fırıncıyı da ve fırıncıdan ekmek alacak tüketiciye de göz gerisi etmediklerini tabir etti.

Üreticiden 7 bin 450 liraya aldıkları buğdayı 4 bin 500 liradan un sanayicisine verdiklerini söz eden Kirişci, “Biz bunu un regülasyonuyla gerçekleştiriyoruz. Hasebiyle bir taraftan üreticimizi koruyoruz. Öteki taraftan da üreticimizin ürettiklerini tüketen vatandaşlarımızın zorunlu gereksinimleri olan ekmek üzere muhtaçlıklarını karşılıyoruz.” diye konuştu.

“Hem üreticimizin hem de tüketicimizin yanındayız”

Kirişci, Türkiye’nin ekolojik ve coğrafik olarak büyükbaştan fazla küçükbaş hayvancılığa daha müsait olduğunu söyledi.

Bu çerçevede de Et ve Süt Kurumu aracılığıyla küçükbaş hayvan etinde yüzde 25’lik bir indirime gittiklerini hatırlatan Kirişci, şöyle devam etti:

“Küçükbaş hayvan etindeki indirimi birtakım çevreler istismar ediyor. Bunun için gerekli önlemleri aldık. Onlarla ilgili iş ve süreçlerimiz devam ediyor. Fakat şunu açık yüreklilikle söylüyorum, buğday örneğinde olduğu üzere hem üreticimizin hem de tüketicimizin yanındayız. Biz üreticiden yani küçükbaş hayvan yetiştiricisinden aldığımız hayvan eti fiyatlarıyla ilgili canlı, karkas bunlarla ilgili biz orada rastgele bir indirime gitmedik. Biz oradan elde etmiş olduğumuz etin vatandaş tarafından tüketimi kademesinde yüzde 25 indirime gittik. Yani burada vatandaşın yüzde 25 daha ucuz küçükbaş hayvan eti yemesinin önünü açtık.”

“Bu devlet gerektiğinde her türlü önlemleri almıştır”

Kirişci, Türkiye’de bilhassa yeni jenerasyonu küçükbaş hayvan etine yönlendirmeye çalıştıklarını anlattı.

Böylelikle küçükbaş hayvan üreticisine yeterlilik yaptıklarını lisana getiren Kirişci, şunları kaydetti:

“Yani o eti getirirken doğal olarak küçükbaş hayvan kesilecek o hayvanlar da bizim üreticilerimizin ürettikleri olmuş olacak. Bunu speküle eden, buradan kendilerince bir öteki noktaya bu işi evirmeye çalışanlar bilsinler ki bu devlet gerektiğinde her türlü önlemleri almıştır. Bundan sonra da alır ve alacaktır. Bunu herkesin bilmesi gerekir. Asla ve kata müsaade etmeyiz. Hatırlayın. Ben vazifeye geldiğimde, daha çiçeği burnunda bakan iken bir anda biz ayçiçeği yağı sıkıntısıyla karşı karşılaştık. Ne oluyoruz, ne oldu artık. Biz ilaveten bundan farklı bir süreç yaptık mı? Hayır. Yapmadık. Yani o günkü duruşumuz neyse bugün de birebir duruştayız. Mısır, ayçiçeği, buğday, arpa, çavdar bunlar bizim bitkisel eser tarafındaki temel eserlerimiz. Bunun yanına şeker pancarını da koyuyoruz. Yağlı bitkileri, hububatı bu manada bu üçlüyü bir arada düşünüyoruz. Öbür tarafta da et, süt ve yumurta diyoruz. Bunlar bizim olmazsa olmazlarımız.”

CyborNFT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.