SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Ersoy: Yıl sonu gayemiz 50 milyon turist, 44 milyar dolar gelir

Bakan Ersoy: Yıl sonu gayemiz 50 milyon turist, 44 milyar dolar gelirKültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Yıl sonu gayemizi tekrar revize ediyoruz, 50 …

Bakan Ersoy: Yıl sonu gayemiz 50 milyon turist, 44 milyar dolar gelir
Akacan The Mall
28.10.2022 09:37
0
A+
A-

Bakan Ersoy: Yıl sonu gayemiz 50 milyon turist, 44 milyar dolar gelir
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Yıl sonu gayemizi tekrar revize ediyoruz, 50 milyon turist 44 milyar dolar olarak yıl sonu amacımızı tekrar üst taraflı revize etmiş oluyoruz.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “2022 Yılı Turizm Kıymetlendirme Toplantısı”nda yılın birinci 9 ayına ait turizm bilgilerini, beklentileri, gerçekleşen maksatlarla yeni gayeleri kıymetlendirdi.

AKM Tiyatro Salonu fuaye alanında gerçekleşen toplantı öncesi, Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri tanıtım sineması gösterildi.

Akacan The Mall

Bakan Ersoy, çok âlâ bir dönem geçtiğini belirterek, “Sene başındaki gayemiz 42 milyon turist, 35 milyar dolar gelirdi. Fakat şubat sonunda Karadeniz’deki çatışma ortamıyla biraz moraller bozulmuştu. Herkes gayeleri aşağı gerçek revize edeceğimizi beklerken biz üst gerçek revize ettik.” dedi.

İlk revizyonu 28 Temmuz’da yaptıklarını ve maksatları 47 milyon turist, 37 milyar dolar olarak üst taraflı revize ettiklerini lisana getiren Ersoy, “Yıl sonu maksadımızı tekrar revize ediyoruz, 50 milyon turist 44 milyar dolar olarak yıl sonu amacımızı tekrar üst taraflı revize etmiş oluyoruz.” biçiminde konuştu.

Mehmet Nuri Ersoy, gelişmelerin yıl sonu gayesinin ne kadar gerçekçi olduğunu gösterdiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

“Çok başarılı bir ekim ayı geçti. Son haftasına gerçek giriyoruz. Bana bütün havalimanlarından, bütün kapılardan gecelik rapor geliyor. Muhtemelen 2019 sayılarıyla başa baş yahut biraz üstünde kapatacağız. 2019 yılı biliyorsunuz bizim rekor sayıda turist ağırladığımız yıldı. Pandemi ve Karadeniz’deki çatışma ortamına karşın aslında sürecin ne kadar uygun yönetildiğini, bilgilerin rekor kırdığımız yıla çok yaklaştığını burada net bir halde görüyoruz.”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) turizm istatistiklerinde yaptığı revizyona da değinen Ersoy, dataların derlenmesinde bavul ticareti gelirinin yanında marina hizmeti harcamaları, sağlam tüketim malları harcamaları ve paket tıp harcamalarıyla eğitim ve sıhhat turizmi alanlarında yapılan değişiklikleri anlattı.

“Krizlere bağışıklık kazandık”

Bakan Ersoy, salgın ve küresel krizlere karşın Türkiye’nin turist sayısı ve gelirde rakiplerinden daha az kayıp verdiğine dikkati çekti.

Diğer ülkelerin datalarının 7 aylık olduğunu aktaran Ersoy, Türkiye’nin de yılın birinci 7 ayına ilişkin datalarıyla karşılaştırma yaptıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

“Biz 2018’de bir karar aldık. Dedik ki; ‘Biz artık lig atlıyor, bir üst lige geçiyoruz’. Akdeniz çanağındaki ülkeleri artık turizmde rakip olarak görüyoruz. İşte burada bizim rakip olarak belirlediğimiz amaç ülkeler İspanya, İtalya ve Yunanistan, bizim turizm eserlerimize eş paha eserler yapan, fiyat kategorisine de yetişmek istediğimiz ülkeler. 2019 turizminde pandemi öncesi kriz öncesi sayıları kıyaslıyorum. 2019 ile 2022’nin 7 aylık bilgilerini kıyasladığımız vakit İspanya turist sayısıyla yüzde 18 geride. İtalya yüzde 29 geride. Yunanistan yüzde 12 geride. Türkiye 7 aylık düzeyde yüzde 7 geride. Yani biz 2019’un kayıplarını çok daha fazla telafi etmişiz. Fakat yıl sonu ne diyorsanız; Yıl sonunda bizim beklentimiz eksi 3 ile tamamlamak. Yani neredeyse 2019 datalarını turist sayısı olarak yakalamış olacağız.”

Turizm gelirleri bakımından avro/dolar paritesindeki olumsuz gelişmelere karşın Türkiye’nin sayılarını çok daha uygun olduğunu vurgulayan Ersoy, “İspanya yüzde 6 geride, İtalya yüzde 13 geride, Yunanistan yüzde 4 gerideyken, biz 7 aylık datada 2019’a nazaran yüzde 12 artıdayız. Yıl sonunda bu artış oranı daha da çok artacak ve yıl sonunu yüzde 18 artı kapatacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

“TGA ile dünyada en tesirli tanıtım yapan ülke olduk”

Bakan Ersoy, krizlere bağışıklık kazanmanın kolay olmadığını kelamlarına ekleyerek, bağışıklığın pazar çeşitliliğiyle, pazar çeşitliliğinin ise tanıtımla sağlandığını vurguladı.

Türkiye’nin tanıtımına yönelik 2018 ile 2022’de yapılan çalışmalara değinen Ersoy, 2018’de 12 ülkede yalnızca dijital tanıtım yapıldığını ve 1.4 milyar gösterim sağlandığını belirterek, “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile dünyada açık orta en yaygın ve en tesirli tanıtım yapan ülke olduk. En kıymetli elde ettiğimiz muvaffakiyet aslında bu.” değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Nuri Ersoy, ulusal televizyonlarda 34 ülkede, küresel televizyonlarda ise 200’den fazla ülkede, 300 sinema hazırladıklarını lisana getirerek, basılı yayında 18 ülke 71 mecradaki 270 yayında Türkiye’nin tanıtımını yaptıklarını aktardı. Dijitalde 200 ülkede 16.7 milyar gösterim elde edildiğine vurgu yapan Ersoy, bakanlığın elinde, her bölgeye yönelik 300 yeni çekilmiş tanıtım sineması bulunduğunu söyledi.

“THY’nin uçtuğu her destinasyon gaye destinasyonumuz”

Tanıtımın yapıldığı ülke sayısını da arttırdıklarını lisana getiren Ersoy, “Artık gaye destinasyonlarımızı değiştiriyoruz. Evvelce 10-15 ülkeye konsantre olurken artık diyoruz ki Türk Hava Yolları’nın uçtuğu her destinasyon, gaye destinasyonumuz. Şayet biz oraya uçuyorsak, bir halde oradan turist de getireceğiz. Bütün strateji bunun üzerine konseyi.” diye konuştu.

Ersoy, ülkelerin potansiyeline nazaran tanıtım çalışmaları düzenlediklerine işaret ederek, şöyle devam etti:

“Sadece reklam sinemalarıyla tanıtım olmuyor. Artık değişen dünyada PR çalışmaları çok değerli. Bu da ağırlamalarla gerçekleşiyor. Bu sene yıl sonuna kadar kanaat başkanı, youtuber, editör yahut turizm profesyoneli olmak üzere 6.500 kişiyi ülkemizde ağırlayacağız. Bunları 360 aktiflikte ağırlayacağız. 4 bini basın mensubu, 2.500’ü cins operatörü olmak üzere 85 ülkeden 81 kentimize getiriyoruz.”

“Go Türkiye” web sitesinin hayata geçtiğini, toplumsal medya hesabının takipçi sayısının 2018’den bu yana 380 binden 2.2 milyona yükseldiğini kelamlarına ekleyen Ersoy, 10 lisanda tanıtım yapan sitede, 81 vilayet, 7 bölgede, gezilip görülecek yerlere ve her türlü hususa dair bilgiye çok rahat erişilebildiğini kaydetti.

Bakan Ersoy, konaklama tesislerinin niteliklerini arttırdıklarını belirterek, “Kanunda yapılan değişiklikle bütün konaklama tesislerine, belediye ve bakanlık dokümanlı olma kuralı getirildi. Niteliği arttırmak istiyorsanız tesislerinize bir standart getirmeniz ve bu standardı çok âlâ denetlemeniz gerekiyor.” sözlerini kullandı.

Toplam 21 bin 83 tesiste 918 bin 91 oda ve yaklaşık 1.9 milyon yatak sayısı bulunduğu aktaran Ersoy, “Biz bu çalışmayı yapmadan evvel Türkiye’de yaklaşık 5 bin tane bakanlık evraklı, 7 bin de belediye dokümanlı tesis olduğu ileri sürülüyordu. Toplam 21 bin 83’e ulaştık. Beş artı yedi, 12 bin olarak argüman edilen sayı, üç dört ay içinde 21 bin 83’e çıktı. Bu sayıların içinde günübirlik tesisler yok.” dedi.

Mehmet Nuri Ersoy, 2020’de TGA ile Michelin ortasında iş birliği başladığını, bir sene sonra rehberin İstanbul’da saha ziyaretleri yaptığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Michelin ziyaret müfettişlerini göndererek restoranları tespit etmeye başladı. Bunun sonucunda toplam 53 restoran takibe kıymet görüldü. Bir restoran 2 yıldız, 4 restoran tek yıldız, biri de yeşil yıldız aldı. 10 restoran budget dediğimiz bütçeli restoranlar ortasında yer aldı. 38 tane restorana da tavsiye verdiler.”

“Festivallerle vatandaşımızın kültüre kolay erişimini hedefliyoruz”

Türkiye’nin turizm tanıtımını geliştirmek için Türkiye’yi Kültür Yolu Şenlikleriyle tanıştırdıklarının altını çizen Ersoy, bu sene 5 kentte 7 şenlik yapıldığını, 362 yerde gerçekleşen 4 binden fazla etkinlikkte 20 binden fazla sanatkarın yer aldığını, 33 milyon ziyaretçiye ulaşıldığını lisana getirdi.

Bakan Ersoy, gelecek yıl Adana, İzmir, Trabzon, Erzurum ve Gaziantep olmak üzere, her yıl 5 kentin şenliğe ekleneceğinin altını çizerek, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Öncelikli olarak vatandaşımızın kültüre kolay ve ağır erişimini şenliklerle hedefliyoruz. Birebir vakitte kültür ve sanat aktiflikleri sayesinde sanatçımıza takviye oluyoruz lakin her şeyden kıymetlisi, bu şenliklerle destinasyonun tanıtımını, başta Türkiye ve dünyada bilinirliğini artırıyoruz. Bu bize turizm geliri olarak dönüyor. Turizmden elde ettiğimiz gelirin bir kısmını tekrar kültür ve sanata aktarıyoruz. Bu türlü bir ekosistem oluşturduk.”

Türkiye’nin sürdürülebilir turizm yaklaşımına da değinen Ersoy, “Bu aslında geleceğin turizmi. Siz gelecekte sayılarınızı yükseltmek, gelirinizi artırmak, fizibil yatırımlar yapmak istiyorsanız işte bu kurallara uymanız gerekiyor.” dedi.

Bakan Ersoy, Türkiye’nin 2021’de Paris İklim Mutabakatı’na taraf olduğunu, bu yıl da Türkiye’nin Global Sürdürülebilir Turizm Kurulu (GSTC) ile hükümet nezdinde muahede yapan ve bunu sektörel mecburilik olarak uygulayacak birinci ülke olduğunu söz etti.

Konsey programının detaylarına değinen Ersoy, “Aslında sürdürülebilirlik dünyanın bir programı, yalnızca bizim ülkemizin programı değil. Biz ne kadar süratli buna adapte olur, ne kadar süratli geçiş yaparsak bunun avantajlarını o kadar süratli elde etmiş oluruz.” diye konuştu.

Ersoy, memleketler arası akredite kontrol firmalarıyla çalıştıklarını ve 3 kademeli bir program olduğunu belirterek, “2023 sonuna kadar birinci evre var. Birinci basamakta 14 kriter var. İkinci kademe 2025 sonuna kadar gerçekleştiriliyor. Orada da ek 15 kriter var. 2030 sonuna kadar tamamlanması gereken son 13 kriter var. Bu 13 kriteri tamamladığınız vakit, yüzde 100 sürdürülebilir sertifikasyonu tamamlamış oluyorsunuz. Artık bizim aldığımız karar gereği 1 Ocak 2023 prestijiyle işletme dokümanı için başvuran tesislerin birinci evre kriterlerini de yerine getirmesi gerekiyor. Mevcut tesisler için 2023 sonunda kadar vakit veriyoruz yani daha evvel işletme dokümanı almış olan tesislerin 2023 sonuna kadar bu 14 kriteri yerine getirmeleri gerekiyor.” dedi

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.