SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Bakan Dönmez’den ‘Doğu Akdeniz gazı’ açıklaması

Bakan Dönmez’den ‘Doğu Akdeniz gazı’ açıklamasıEnerji ve Natürel Kaynaklar Bakanı Dönmez, Doğu Akdeniz gazının da Türkiye üzerinden pazarlara …

Bakan Dönmez’den ‘Doğu Akdeniz gazı’ açıklaması
Akacan The Mall
10.06.2022 00:38
0
A+
A-

Bakan Dönmez’den ‘Doğu Akdeniz gazı’ açıklaması
Enerji ve Natürel Kaynaklar Bakanı Dönmez, Doğu Akdeniz gazının da Türkiye üzerinden pazarlara ulaşmasıyla alakalı yeni adımlar atılabileceğini söyledi.

Enerji ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa Güç Borsaları Birliği (EUROPEX) tarafından Antalya Belek Turizm Merkezi’nde düzenlenen “20. Yıl Buluşması”nda yaptığı konuşmada, iştirakçileri konuk etmekten ve EUROPEX toplantısına mesken sahipliği yapmaktan memnunluk duyduğunu tabir etti.

Küresel salgın süreciyle ortaya çıkan güç darboğazın, özgür piyasa dinamiklerinin korunması ismine paydaşların ne kadar kıymetli olduğunu bir defa daha gösterdiğine dikkati çeken Dönmez, “Son yıllarda güç piyasası arz problemi ve maliyet artışlarıyla büyük bir uğraş içerisinde. Bunlara ilaveten yaşadığımız jeopolitik riskler, güç piyasalarının sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Kovid-19’un yaraları şimdi sarılmamışken yaşanan global kuraklık ve Rusya’nın Ukrayna savaşı içinde bulunduğumuz türbülansın şiddeti içinde bulunduğumuz kuralları daha da artırdı.” diye konuştu.

Akacan The Mall

Daha evvelki güç krizlerinden daha ağır ve sonuçları uzun periyoda yayılacak kuvvetli bir süreci deneyim ettiklerini lisana getiren Dönmez, bugün uzmanların da üzerinde ittifak ettiği üzere global enflasyonist baskıların en kıymetli sebebinin artan güç fiyatları olduğunu vurguladı.

Bu durumun manipülatif fiyat hareketleriyle birleşince son periyotta güç fiyatlarında çok süratli bir yükselişe neden olduğunu aktaran Dönmez, şunları kaydetti:

“Elektrik ve doğalgaz piyasalarında neredeyse 5 kata varan astronomik sayılar ortaya çıktı. Bu durum bize açıkça şunu gösteriyor. Güç politikalarımızı hem konjonktürel gelişmelere hem de gelecekteki tehdit, fırsat ve risklere nazaran yine dizayn etmemiz gerekiyor. Konjonktürel gelişmeleri yalnızca günümüze yansıyan olaylar olarak değerlendiremeyiz. Bugün ortaya çıkan ve yarının güç dünyasında krize neden olabilecek her olayı uzun vadeli perspektifle ele almak zorundayız. Bu nedenle güçlü yanlarımızı daha fazla öne çıkarıp, zayıf taraflarımızı de bir an evvel güzelleştirmemiz gerekiyor.”

“Ülkeler bir dizi tedbir paketi hayata geçirdi”

Arz meşakkati ve fiyatlarda çok oynaklık biçiminde tezahür eden krizin tesirlerinin son kullanıcıya en az formda yansıması için ülkelerin bir dizi tedbir paketini hayata geçirdiğini hatırlatan Dönmez, bu durumun ülke ekonomilerine ekstra yük getirse de güç piyasalarının istikrara oturması ismine atılması gereken adımlar olduğunu söyledi.

Enerji fiyatlarındaki çok oynaklığın iktisadın en değerli enstrümanı olan öngörülebilirliğe kıymetli ölçüde ziyan verdiğini söz eden Dönmez, şöyle konuştu:

“Rekabet ortamında mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir güç piyasası ortamının korunması her vakit birinci önceliğimiz. Çalışmalarımızı her vakit tam rekabetçi güç piyasasının geliştirilmesi ve sürdürülmesi prensibiyle yürütmek durumundayız. Son devirde hem arz güvenliğimizi temin etmek hem de farklı kaynaklardan üretim yapan santralleri korumak için süreksiz düzenlemeleri hayata geçirdik. Türk güç piyasası güçlü ve dinamik bir büyüme eğilimi gösteriyor. Kişi başına düşen elektrik tüketimimiz yıldan yıla artıyor. Sanayi dalında güçlü bir üretim artışı ve iştahı var. En değerlisi bu büyümeyi besleyecek güçlü bir güç altyapımız var. Bunların yanı sıra elektrikli araba stratejimiz ve onunla büyüyen, gelişen bir altyapıyı inşa ediyoruz.”

Her yıl kendini geliştiren, aşan, bir sonraki noktayı kendisine yeni maksat olarak belirleyen bir Türkiye olduğunu bildiren Dönmez, pazar büyüklüğü açısından Türkiye’nin Akdeniz, Karadeniz, Balkanlar ve Orta Doğu’nun en büyük pazarlarından biri olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

Benzin, dizel, hidrojen, doğalgaz, yeşil eserler, sertifikalar velhasıl gücün her alanındaki büyüme trendine güvendiklerini belirten Dönmez, “Türkiye, potansiyeli olan bir ülkeden fazla büyüme öyküsü olan bir ülke. Bir ülkenin potansiyeli var demek, o ülkenin yolun başında olduğunu gösterir. Biz güçlü potansiyelimizi büyüme öyküsüne dönüştüren ve bu öyküye her gün yeni sayfalar ekleyen bir ülkeyiz.” dedi.

Dönmez, Türkiye’nin güçlü enerji altyapısı ve milletlerarası projelerdeki istikrarlı ve muteber paydaşlığı sayesinde Avrupa’nın güç arz güvenliğinin sağlanmasına da değerli katkılarda sunduğunu belirtti.

Türkiye’nin 100 bin MW’yi aşan elektrik konseyi gücüyle Avrupa’da altıncı, dünyada 14’üncü sırada yer aldığını söz eden Dönmez, heyeti gücün yüzde 54’ünün yenilenebilir güç kaynaklarından oluştuğunu belirtti.

Dönmez, 2021’de 331 terawattsaat (TWh) elektrik üretimiyle Avrupa’nın en büyük üçüncü ülkesi olduklarını vurgulayarak, “2022’nin Nisan ayında yaptığımız 25,92 TWh üretimin yüzde 55’ini yenilenebilir güç kaynaklarından sağladık. Bir evvelki yılla kıyasladığımızda yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimimiz yüzde 11 oranında artış gösterdi.” dedi.

“Doğu’daki komşu ülkelerle de elektrik ticaretimiz var”

2021’de elektrik ithalatının 2,33 TWh olduğunu kaydeden Dönmez, şöyle konuştu:

“Yine tıpkı elektrik ihracatımız ise bir evvelki yıla nazaran yüzde 68 düzeyinde artarak 4,20 TWh olarak gerçekleşti. Aslında Türkiye bulunduğu coğrafyada Güneydoğu Avrupa’da en yüksek heyeti güce sahip ve komşularıyla bu alakayı, ticareti sağlıklı formda yürütmektedir. Türkiye, Avrupa’nın en ucunda yer alan bir ülke olması nedeniyle bizim Doğu’daki komşu ülkelerle de elektrik ticaretimiz var. Gürcistan, Irak, savaştan evvel Suriye ve geçmişte yeniden İran ile elektrik ticaretimiz vardı. Artık bu halkaya Azerbaycan da eklendi. Gürcistan üzerinden Türkiye’ye tahminen ileride Avrupa’ya da güç, elektrik transferini yapabileceğiz. Esasen o bölgelerden devam eden ve biten projelerimizi dikkate aldığımızda TANAP ve devamında doğalgaz boru sınırı TürkAkımı bunlar da tekrar Avrupa’nın güç arz güvenliği açısından son derece kritik bahisler. Tahminen önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz gazının da Türkiye üzerinden pazarlara ulaşmasıyla alakalı yeni adımlar atılabilir.”

Doğalgaz tarafında devreye aldıkları memleketler arası projelerin ne derece hayati olduğunun ortaya çıktığına dikkati çeken Dönmez, “Önümüzdeki yıl kullanıma başlayacağımız Karadeniz gazı, Saros Körfezi’nde inşası devam eden FSRU tesisimiz ve doğalgaz depolama tesislerimizin kapasite arttırma çalışmalarıyla, arz güvenliğimiz çok daha âlâ bir noktaya gelecek. Sahip olduğumuz bu altyapı ve kaynaklarla ülkemiz yakın gelecekte Avrupa için referans fiyatın oluşabileceği bir ticaret merkezi pozisyonuna gelecek. Çalışmalarımızı bu vizyon doğrultusunda sürdürüyoruz.” sözlerini kullandı.

EPİAŞ ile daha fazla iştirakçinin yer aldığı bir güç piyasası meydana getirdiklerine değinen Dönmez, şeffaf, istikrarlı ve rekabetçi bir ortamda elektriğin ve doğalgazın özgür piyasa koşullarında alım ve satımına imkan sağladıklarını bildirdi.

Dönmez, güç borsalarını bir ortaya getiren EUROPEX’in gerçekleştirdiği faaliyetlerin, güç piyasaları için çok değerli olduğunu kelamlarına ekledi.

EUROPEX İdare Şurası Lideri Pieter Schuurs, EUROPEX’in başarıda anahtar, borsalar için güçlü bir ses olduğunu söyledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.