SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Bakan Dönmez: Türkiye’nin yüzyılı gücün de yüzyılı olacak

Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye’deki doğal gaz altyapısı bölge ülkeleri için de kullanılabilir hale geliyor” dedi.

Bakan Dönmez: Türkiye’nin yüzyılı gücün de yüzyılı olacak
Akacan The Mall
05.01.2023 11:22
0
A+
A-

Bakan Dönmez: Türkiye’nin yüzyılı gücün de yüzyılı olacak
Enerji ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye’deki doğal gaz altyapısı bölge ülkeleri için de kullanılabilir hale geliyor” dedi.

Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kuzey Makedonya’nın başşehri Üsküp’te temaslarına devam ediyor. Bakan Dönmez ve beraberindeki heyet, Başbakanlık binasında Kuzey Makedonya İktisat Bakanı Kreshnik Bekteshi ile görüştü. Dönmez’e görüşmesinde Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök de eşlik etti. Bakan Dönmez, görüşmenin akabinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Makedonya ile Türkiye ortasında tarihi ve kültürel bağlara işaret etti. Kuzey Makedonya’da Türk soydaşların, Türkiye’de de Kuzey Makedonya asıllıların olduğunu hatırlatan Dönmez, “Onlar aslında iki ülke ortasındaki alakaları en doğal yollarla geliştirmeye yarayan en büyük kaynaklarımız” dedi.

“Hem doğal gaza olan talebi hem de elektriğe olan talebi uygun koşullar oluştuğunda karşılamaya hazır olduğumuzu bir defa daha söz etmek istiyorum”
Kuzey Makedonya ile Türkiye ortasındaki diplomatik ilgilerin tesisinin 30. yılını kutladıklarını hatırlatan Dönmez, “(İlişkileri) Her yıl üzerine ek ederek son derece düzeyli bir noktaya taşıyoruz. Kuzey Makedonya’nın gelişmesi kalkınması için artan güç talebine dayanak olmaya gerek Türk girişimcilerimiz gerekse kamu kurumlarımız vasıtasıyla hazır olduğumuzu bir sefer daha söz ettik bu görüşmelerde. Hem doğal gaza olan talebi hem de elektriğe olan talebi uygun koşullar oluştuğunda karşılamaya hazır olduğumuzu bir kere daha söz etmek istiyorum” tabirlerini kullandı.

Akacan The Mall

Bulgaristan’da dün değerli bir mutabakat imzalandığını aktaran Dönmez, “Artık Türkiye’deki doğal gaz altyapısı bölge ülkeleri için de kullanılabilir hale geliyor. Kuzey Makedonya da doğal gazın değerli bir kısmını Bulgaristan üzerinden temin etmekteydi. Ne kadar çok kaynak girişi sağlanabilirse, rekabetin olacağı ortamda tüketicilerin lehine sonuçlar doğuracaktır. Biz de bu süreçte Kuzey Makedonya’nın bu yoldaki maksatlarına katkı sağlamaya hazırız” sözlerini kullandı.

TÜRKİYE-KUZEY MAKEDONYA İLE KISA BİR MÜHLET İÇERİSİNDE BİR MUTABAKAT ZAPTI İMZALANACAK

Kuzey Makedonya’daki Türk girişimcilerin değerli misyonlar üstlendiklerini ve kendilerine kıymetli katkı sağlandığını kaydeden Dönmez, Türk girişimcilere başladıkları projelere vaktinde bitirdikleri için teşekkür etti. Kuzey Makedonya ile kısa bir müddet içerisinde bir mutabakat zaptı imzalayacaklarını belirten Dönmez, şubatta Memleketler arası Gaz Tepesi düzenleyeceklerini, Kuzey Makedonya İktisat Bakanı Bekteshi’yi de davet ettiklerini söyledi.

“TÜRKİYE’NİN YÜZYILI GÜCÜN DE YÜZYILI OLACAK”

Bakan Dönmez, “Türkiye’nin yüzyılı gücün de yüzyılı olacak” sözlerini kullanarak, “Türkiye, bugüne kadar maalesef güçte dışa bağımlıydı. Bu da bizim istediğimiz bir durum değil. Onu azaltmamız lazım. O açıdan da yerli ve yenilebilir kaynakları azami ölçüde araştırıp bulup vatandaşımızın, insanımızın buyruğuna sunmamız gerekiyor. Bu kapsamda da hidrokarbon kaynaklarımızı araştırma çalışmalarımızı son yıllarda yoğunluk vermiştik. Hamdolsun Karadeniz’de kıymetli bir keşif yakalamış olduk. Gayemiz bu yıl içerisinde, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında o gazı insanımızla buluşturmak. Yeniden tıpkı formda yenilenebilir güç alanında, rüzgarda, güneşte, jeotermalde, biokütlede, hidrolikte de önemli projelerimiz var, büyük projelerimiz var. Onlar da bir bir hayata geçecek” dedi.

“İKİ YIL İÇERİSİNDE TUZ GÖLÜ’NDEKİ KAPASİTEMİZİ 1,2 MİLYAR METREKÜPTEN 5,4 MİLYAR METREKÜPE ÇIKARTACAĞIZ”

Enerji arz güvenliğinin kendileri için olmazsa olmaz olduğunu, bunun için kaynak çeşitliliğinin değerine vurgu yapan Dönmez, “Altyapımızı güçlendirmemiz gerekiyordu. Çabucak çabucak altyapı ile ilgili eksiklikleri büyük oranda tamamladık. Depolarımız kapasitesi arttı. İki yıl içerisinde Tuz Gölü’ndeki kapasitemizi 1,2 milyar metreküpten 5,4 milyar metreküpe çıkartacağız” dedi.

Türkiye’nin güçte yapmış olduğu bu altyapı yatırımlarıyla yalnızca kendi muhtaçlığını değil birebir vakitte bölge ülkelerinin muhtaçlığını karşılayacak biçimde hareket ettiğine işaret eden Dönmez, “Ticaret merkezi olma amacı de aslında buradan çıktı. Hem tedarikçi-üretici ülkelerle görüşüyoruz. Hem de tüketici ülkelerle görüşüyoruz. Her iki taraftan da son derece müspet, olumlu yaklaşımlar var. Türkiye, Güneydoğu Avrupa’da en çok güç tüketen bir ülke durumunda. Kaynak çeşitliliği de epeyce fazla. Batı Avrupa’da yıllardır çalışan bu ve gibisi ticaret merkezlerinden birisi niye Güneydoğu Avrupa’da, Türkiye’de olmasın dedik. Zira bu coğrafya aslında kaynaklara daha yakın. Bu bir fırsat, bu bir avantaj. Komşu ülkelerde de bu iradeyi görüyoruz. Çok rahatlıkla bu piyasayı, bu dağıtım merkezini birlikte işletebiliriz” dedi. Dönmez, bu kapsamda Kuzey Makedonya İktisat Bakanı Bekteshi’nin kendilerinin de bu projeye takviye olacaklarını söz ettiklerini, en kısa müddet içerisinde sonuç alacaklarını kelamlarına ekledi.

“KUZEY MAKEDONYA OLARAK TÜRKİYE’NİN YAPACAĞI HER TEŞEBBÜSE İŞTİRAK TARAFINDAKİ İLGİMİZİ SUNDUK”

Bekteshi de bu ziyaretle Türkiye ile harika işbirliklerinin somut olarak bir kere daha görüldüğünü kaydederek, güç krizi başladığında Türkiye’de birinci başvurdukları yerin Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı olduğunu söyledi. Görüşmede, mümkün olduğunca çok Türk yatırımcıyı Kuzey Makedonya’ya çekmek istediklerini tabir eden Bekteshi, “Özellikle şu anda karşı karşıya kaldığımız mevzuyu da dikkate alarak, yenilenebilir güç kaynakları ve bundan üretiminin artırılması alanındaki görüşlerimizi söz ettik. Birebir vakitte Kuzey Makedonya olarak Türkiye’nin yapacağı her teşebbüse iştirak istikametindeki ilgimizi sunduk. Bu, Türkiye’nin öteki sistemlerde yürüteceği ortak bölgesel piyasalar da olabilir” dedi.

Türkiye ile mutabakat zaptı imzalayacakları bilgisini veren Bekteshi, çalışma kümelerinin taslağı sonuçlandırma kademesinde olduğunu, İstanbul’da yapacakları görüşmede bunu imzalamayı hedeflediklerini belirtti. Kendi ve hükümeti ismine kardeş ülke Türkiye’ye iktisat dahil olmak üzere Kuzey Makedonya’ya hayatın çeşitli alanlarında sağladıkları dayanak ve iki ülke ortasındaki işbirliği için teşekkür eden Bekteshi, “Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ve Sayın Dönmez her vakit ilgi göstermişlerdir. Bu krizi birlikte aşacağımızı ve gerek ülkemizin iktisadının gelişimi, gerekse de gelecekte şirketlerimizin yatırım yaparak Türkiye’nin gelişmesi için yeni perspektifler açacağımızı inanıyorum” sözlerini kullandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.