SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Dönmez: Akkuyu NGS’de çalışmalar hızlanacak

Bakan Dönmez: Akkuyu NGS’de çalışmalar hızlanacakAkkuyu NGS’de sürecin olumlu ilerlediğini söz eden Dönmez, “Akkuyu’da bir mutabakat sağlandı …

Bakan Dönmez: Akkuyu NGS’de çalışmalar hızlanacak
Akacan The Mall
19.09.2022 12:22
0
A+
A-

Bakan Dönmez: Akkuyu NGS’de çalışmalar hızlanacak
Akkuyu NGS’de sürecin olumlu ilerlediğini söz eden Dönmez, “Akkuyu’da bir mutabakat sağlandı. Kısa vakit içinde çalışmalar kaldığı yerden hızlanarak devam edecek. Akkuyu NGS’de bizim için proje takvimi olmazsa olmazımızdır. 2023’te birinci ünitesini…

Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) çalışmaların kaldığı yerden hızlanarak devam edeceğini belirtti.

Dönmez, bir küme gazeteciye yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye’nin güç ve madenler konusunda stratejik adımlar attığını tabir etti.

Akacan The Mall

Lityumun Türkiye için altından daha pahalı olduğuna işaret eden Dönmez, “Altını endüstriyel olarak her yerde kullanamıyorsunuz ancak pilin girmediği yer yok. Enerjiyi bir biçimde taşınabilir taşımanız gerekiyor yanınızda.” dedi.

Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 22. Devlet Liderleri Doruğu kapsamındaki görüşmelerin olumlu geçtiğini lisana getirerek, “Şanghay İş birliği Örgütü bir yerde Batı blokunun dışında Asya odaklı, Avrasya odaklı bir örgüt. Dünya iktisadının tekrar yüzde 25-30’u da o örgüte bağlı ülkelerin gelirlerinden oluşuyor, azımsanacak bir durum değil. O açıdan bizim de doğu-batı ayrımı yapmaksızın her tarafla bağlantılarımızı istikrarlı bir halde götürüyor olmamız lazım.” diye konuştu.

“Akkuyu’da mutabakat sağlandı”

Akkuyu NGS’de sürecin olumlu ilerlediğini tabir eden Dönmez, “Akkuyu’da bir mutabakat sağlandı. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlığımız tarafları bir ortaya getirmek ve kasvetleri aşmak için ağır bir uğraş sarf etti. Kısa vakit içinde çalışmalar kaldığı yerden hızlanarak devam edecek. Akkuyu NGS’de bizim için proje takvimi olmazsa olmazımızdır. 2023’te birinci ünitesini işletmeye almamız gerekiyor. Hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem de Sayın Putin sürecin çözülmesi konusunda müdahil oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, Karadeniz’de Sakarya Gaz Alanındaki çalışmaların sıkıntısız bir formda ilerlediğini kaydetti.

Projenin kara ve deniz kısımlarında “hummalı” bir çalışma olduğunu aktaran Dönmez, yakın vakitte incelemelerde bulunmak üzere Filyos’a gideceğini söyledi.

Dönmez, deniz altında doğal gazı taşıyacak boru seriminim devam ettiğini belirterek, “Karadeniz gazını karaya taşıyacak boru çizgisinde çalışmalar büyük oranda tamamlandı. Bu ayın sonuna kadar ana boru çizgisi bitmiş olur. Üç boru döşenecek. Üçüncü çizgi sinyal sınırlarının geçtiği kabloları taşıyacak. Maksat, üç çizgisi da yıl sonuna kadar bitirmek.” tabirlerini kullandı.

Rus gazı ruble ile ödemede uzlaşı var

Dönmez, Rus gazının ruble ile ödenmesi konusunda ise “Rus gazının Ruble ile ödenmesi konusunda bir mutabakat var. Alıcı ya da satıcı taraftan birisinin parası dolar yahut euro değilse ister istemez kur farkı maliyeti oluşuyor. Bu farktan kurtulmuş olacağız” dedi.

Kur farkı sorunun yeni bir durum olmadığına işaret eden Dönmez, “Bugün çok sıkça konuşuluyor fakat Cumhurbaşkanımız üç-dört yıldır birçok ülkeyle yerli paralarla ticaret yapalım, daha çok kazanırız biçiminde bir kanısı, stratejisi vardı. İnşallah onu da başlatmış olacağız. Bunun için de merkez bankalarının devrede olması gerekiyor. Zira malı alan yahut satan doğal olarak bankaya gidiyor. Merkez bankalarının bu mevzudaki mutabakatlarına nazaran paralar transfer ediliyor. Hangi kur olacak, nasıl transfer olacak, onları da merkez bankaları belirliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Depolar dolmak üzere

Avrupa’nın yaşadığı güç krizinin Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceğini pahalandıran Dönmez, “Tedarikçiler sevkiyat planına uyduğu takdirde bir dert yaşamayacağız inşallah. Depolarımız dolmak üzere. Tuz Gölü dolu. Silivri de bu ayın sonuna kadar dolmuş olacak inşallah, onu da gün gün takip ediyoruz. İki depo aslında yaklaşık 6 milyar metreküp gazı depolamış olacak. Başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede büyük kahır var. Vatandaşlarına daha az gazın yahut gücün tüketilmesi için birçok kararlar alıyorlar. Artık yaptırım noktasına gidiyor. Aslında fiyatlar olağandışı yükselmiş durumda. Bu ezayı yaklaşık 1 yıl öncesinden görmüş ve hem elektrik hem de doğal gaz piyasası için önlemlerimizi o tarihlerde almaya başlamıştık” sözlerini kullandı.

Bakan Dönmez, Türkiye’de doğalgazın yüzde 80, elektriğin ise birinci kademede yüzde 50’sinin sübvanse edildiğini ve arz güvenliği ile ilgili de gerekli önlemlerin alındığını vurguladı.

Daha evvel global manada güç fiyatlarının bu düzeylere çıktığını görmediğini belirten Dönmez, şunları kaydetti:

“Biz bu artışı en az yansıtan ülkelerden birisiyiz. 1 metreküp gazın bugün Ankara’da her şey dahil fiyatı yaklaşık 5,7 lira lakin Berlin’de 43,3 lira, Amsterdam’da bu 66,6 lira. Avrupa Birliği maalesef bu güç krizini düzgün yönetemedi. Bir ortaya gelip karar alamıyorlar, geç kalıyorlar. Biz son 1 yıldır fiyatların bu formda seyredeceğini öngörerek hem elektrik piyasası tarafında hem de doğal gaz piyasası tarafında birtakım önlemler almıştık.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.