SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bağış sahtekarlarına dikkat

Türkiye tek yumruk zelzele felaketinin yaşandığı bölgeye ilaç olmaya çalışırken, her afette düzgün niyetli vatandaşın yardımlarına musallat olan vicdan hırsızları yeniden işbaşındaydı. Toplumsal medya ve belirli linkler üzerinden bölgeye dayanak ulaştırmak isteyen vatandaşlar dolandırılıyor. Uzmanlar internet adreslerindeki uzantılara bilhassa dikkat edilmesi gerektiğini söylerken BTK, “Bu siteleri çabucak kapatıyoruz” dedi. Öte yandan dolandırıcılığı önlemek için e-Devlet kapısında iki yeni hizmet başlatıldı. Kan bağışları ve kredi kartı ile yardımlar e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Bağış sahtekarlarına dikkat
Akacan The Mall
09.02.2023 07:27
0
A+
A-

Bağış sahtekarlarına dikkat
Türkiye tek yumruk sarsıntı felaketinin yaşandığı bölgeye ilaç olmaya çalışırken, her afette düzgün niyetli vatandaşın yardımlarına musallat olan vicdan hırsızları tekrar işbaşındaydı. Toplumsal medya ve aşikâr linkler üzerinden bölgeye takviye ulaştırmak isteyen vatandaşlar dolandırılıyor. Uzmanlar internet adreslerindeki uzantılara bilhassa dikkat edilmesi gerektiğini söylerken BTK, “Bu siteleri çabucak kapatıyoruz” dedi. Öte yandan dolandırıcılığı önlemek için e-Devlet kapısında iki yeni hizmet başlatıldı. Kan bağışları ve kredi kartı ile yardımlar e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Türkiye’nin güney vilayetleri yüzyılın zelzele felaketiyle sarsıldı. Binlerce vatandaşın cesedi enkaz altından çıkarılıyor, “Sesimi duyan var mı” sorusuna verilen her ses için dayanılmaz bir arama-kurtarma seferberliği kelam konusu. Hayatta kalanların yaşadıkları jenerasyonlar uzunluğu anlatılacak acı kıssalarla dolu. Türkiye ayakta, Türkiye uyumuyor. Bölgeye akın eden gönüllüler bir yana Marmara, Ege, Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz bölgelerinde yaşayanlar da maddi ve birebir kaynaklarla depremzedelere yardım eli uzatmak için çırpınıyor. Bu manevi yerde her afette olduğu üzere berbat niyetli teşebbüsler de ne yazık ki gönülleri kanatıyor.

Vicdan hırsızları, dolandırıcılar sokakta, toplumsal medyada, internette akla gelebilecek her mecra aracılığıyla vatandaşın manevi hislerinden ceplerini doldurma telaşında. Sarsıntı bölgesine yönelik takviye sahtekarlığı haberleri artınca devlet duruma el koydu.

Akacan The Mall

E-DEVLET KAPISINDAN İNANÇLI BAĞIŞ

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, depremzedeler için e-Devlet Kapısı üzerinden inançlı bağış imkânı sağladı. Türk Kızılay’a kan bağışı yapmak isteyenler, e-Devlet Kapısı aracılığıyla en yakın kan bağışı merkezini görebilecek. Ayrıyeten, AFAD ve Türk Kızılay’ın bağış kampanyalarına da e-Devlet Kapısı’ndan inançlı bir biçimde iştirak imkanı sağlayabilecek.

Bu hizmetlerden birincisi, sarsıntıdan ziyan gören vatandaşlara kan vermek isteyenlere yardımcı olacak. Kan bağışçıları, en yakın kan bağış merkezini e-Devlet Kapısı üzerinden öğrenebilecek. Türk Kızılay’ın e-Devlet Kapısı’ndaki “En Yakın Kan Bağış Merkezi” hizmetiyle en yakın noktada bulunan Türk Kızılay Kan Bağış Merkezi’ne ilişkin adres, telefon ve çalışma saati bilgilerini harita üzerinden görüntülenebilecek. Ayrıyeten harita üzerinden seçilen kan bağış noktasına yol tanımı de bulunuyor.

KREDİ KARTIYLA BAĞIŞ İMKÂNI

Depremzedelere yönelik ikinci hizmet, nakdi bağışları inançlı bir halde gereksinim sahiplerine ulaştırmayı hedefliyor. e-Devlet Kapısı’nda AFAD ve Kızılay tarafından yürütülen bağış kampanyalarına yönelik dijital hizmetler erişime açıldı.

AFAD’a ve Türk Kızılay’a ilişkin iki farklı “Deprem Bağış Kampanyası” hizmetiyle vatandaşlar, kredi kartlarını kullanarak e-Devlet Kapısı üzerinden bağış yapabilecek.

E-DEVLET ÜZERİNDEN BAĞIŞ LİNKLERİ

En Yakın Kan Bağışı Merkezi için:

ddo.link/kan-bagis

AFAD Zelzele Bağış Kampanyası için:

ddo.link/deprem-bagis

Türk Kızılay Sarsıntı Bağış Kampanyası için:

ddo.link/kizilay-bagis

BTK: GEÇERSİZ SİTELERİ ÇABUCAK KAPATIYORUZ

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu, internetteki düzmece linkleri süratli müddette tespit edip kapattıklarını açıkladı. BTK ayrıyeten online bağış yapmak isteyen vatandaşlara da şu ikazlarda bulundu: “Sadece resmi makamlara inancın. Girdiğiniz linkin uzantısında ‘gov.tr’ ibaresinin bulunduğundan emin olun. Linkin SSL güvenlik sertifikasının bulunması da durumun inançlı olduğunu garantilemiyor, zira bunu da yapabiliyorlar. Ayrıyeten vatandaşlarımız toplumsal medyada gördükleri bağış numaralarına da kredi kartlarıyla para göndermekten kaçınmalı.”

SAHTE BAĞIŞ TEŞEBBÜSÜ NASIL ANLAŞILIR

Deprem bölgesine yapılan bağışlarda dolandırıcılık olaylarının engellenmesi, siber güvenlik kesiminin uzmanlık alanına giriyor. Siber güvenlik şirketi Eset’in Teknik Müdürü Gürcan Şen, bu hassas periyotta yardım mazeretiyle geçersiz hesap ve uygulamalar üzerinden para ve dayanak talebinde bulunanlara yönelik dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Siber Güvenlik Uzmanı Gürcan Şen, geçersiz bağış toplama teşebbüslerini tespit etmenin yollarını şöyle sıraladı:

– Siber hatalılar, sağduyulu insanlardan para koparmak için toplumsal medyada bir sayfa yahut küme oluşturur. Hassas içerikli birçok fotoğraf ve görüntüler paylaşarak bağış yapmaya ikna etmeye çalışırlar. E-postanıza gelebilecek duygusal yardım ricalarına karşı tetikte olun.

– Hesap çalınmalarının sıkça yaşandığı bir devirdeyiz, dijital bilgileri doğrulamak sıkıntı olabilir. Tanıdığınız bireylerden gelen linklere, hesaplara onlarla görüşüp teyit almadan tıklamayın. 

– Bağış yapmadan evvel denetim edin. Resmi kurumların yönlendirmelerini dikkate alın. Alanda çalışma geçmişi olan ve faaliyet gösteren ya da ortakları olan tanınmış, bilinen tertiplerle çalışmanız gerçek olacaktır.

– İnançlı bulduğunu resmi ya da sivil örgütlerin internet sitelerine girdiğinizde dikkatli olun. Google’da bağış yazdığınızda ya da örneğin AFAD yazdığınızda karşınıza çıkan birinci linke girmeyin. Bunlar parayla üst sıralara yükseliyorlar. Girdiğiniz link geçersiz olabilir.

– Geçersiz linkte kesinlikle bir harf kusuru, görsellerin yerinde kayma vs üzere sorun vardır. Dikkatli gözlerle bakın. Emin olduktan sonra bağış sürecinize devam edin.

– Tertibin web sitesi aracılığıyla bağış yapın ya da bilgi almak için direkt yardım kuruluşuna başvurun.

– Para aktarma, gönderme taleplerine karşı dikkatli olun.

– Bilhassa bilinmeyen kaynaklardan gelen ve kuşku uyandıran e-postalar ya da toplumsal medya bildirilerindeki kontakları tıklamayın ya da ekleri indirmeyin. Sizi farkında olmadan aygıtınıza makûs emelli yazılım indirmeniz için kandırmaya çalışıyor olabilirler.

– İletinin gerçek olduğunu doğrulamadıkça emniyetli kaynaklardan gelen iletilere karşı bile dikkatli olun. Bunun için kelam konusu kaynakla, size ulaşmak için kullanılan prosedürden farklı bir sistemle temas kurun (size e-posta ile ulaşıldıysa, telefonla ilişki kurun).

– Tertibin legal olduğunu doğrulayın, bilgilerinizi sonra girin. 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.