SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bagajlara ne oldu? Beşerler bavulları olmadan tatile çıkıyor! Zira kayıp…

Bagajlara ne oldu? Beşerler bavulları olmadan tatile çıkıyor! Zira kayıp…Hava seyahati dünya çapında sert meselelerle karşı karşıya. Bagajların …

Bagajlara ne oldu? Beşerler bavulları olmadan tatile çıkıyor! Zira kayıp…
Akacan The Mall
26.07.2022 15:22
0
A+
A-

Bagajlara ne oldu? Beşerler bavulları olmadan tatile çıkıyor! Zira kayıp…
Hava seyahati dünya çapında sert meselelerle karşı karşıya. Bagajların kaybolması çok büyük bir şanssızlık olmaktan çıktı, yolcuların sık yaşadığı bir realite haline geldi. Pekala bavullar neden kayboluyor? Yolcular hangi tedbirleri alabilir?

Birçok aile pandemi sebebiyle verdikleri uzun ortadan sonra birinci yaz tatillerine çıkıyor. Kısıtlamaların ve seyahat yasaklarının olduğu devirlerde ise havayolları talebin düşmesiyle birlikte önemli maliyet kesintilerine gitti. Lakin kısıtlamalar bitip, yolcular döndükçe havayolları tarafından kaybedilen bagaj ölçüsü da artmaya başladı. Nisan ayında yolcular tarafından teslim edilen her bin bagajdan yaklaşık altısı ABD havayolları tarafından kaybedildi.

İspanyol bir sigorta şirketine nazaran, kaybolan bagaj sayısı 2019 yılına nazaran yüzde 30 arttı. İşçi düşüncesi çeken havayolları şirketleri, artan seyahat talebinin yanı sıra bagaj süreçlerine de yetişmekte zorlandıkça daha da fazla bavul kayboluyor.

Akacan The Mall

Bazıları bu periyodu ‘kayıp bagaj yazı’ olarak isimlendiriyor. 

“Heathrow, kendinizinkini bulmak için bir sürü bagajın üzerinden tırmanmanız gereken yeni bir oyun icat etti.”

Havaalanında yaşanan kaosun akabinde Heathrow, yüzlerce kayıp bagajı, daha sonra sürece alınmak için bir köşeye yığmak zorunda kaldı. Şirket, yolcuların check-in süreçlerini yapmak ve bagajları düzenlemek üzere havayolu şirketleri tarafından istihdam edilen yer çalışanının eksikliğinden yakındı. Benzeri kayıp çanta mezarlıkları ise New York, Washington DC, Dublin, Amsterdam ve öteki yerlerde de görüldü.

BAVULSUZ 7 HAFTALIK GEZİ

Bazı havayollarının, yolcunun bagajının geri dönmesi üç haftadan fazla sürdüğü takdirde, yedek giysi ve ayakkabı harcamalarını telafi edecek siyasetleri var.

Zürih’ten Portland’a uçan Pascal Sigg’in bagajlarının kaybolmasının akabinde yedi haftalık ABD gezisi neredeyse kabusa döndü. “İki ve dört yaşlarındaki çocuklarla ABD’de yedi haftalık bir gezideyiz ve muhtaçlığımız olanı satın almamız gerekip gerekmediğini bilmiyoruz. Bu karmaşa her saat daha da kötüleşiyor” diyor.

BAGAJINDAN BİR DAHA ASLA HABER ALAMADI

Şubat ayında Mexico City’den Lima’ya uçan Deborah Sergeant, “Uçaktan indikten sonra yaklaşık üç saat bagajımı bekledim ve sonunda bir havayolu çalışanının gelip bana sistemde çantamın kaydının bile olmadığını söylemesini dinledim” diyor. “Bana ‘Biz onu arayacağız ve sen de birkaç hafta Lima’da kalsan yeterli olur, böylelikle bulunursa sana daha kolay gönderebiliriz’ dedi. Fakat sonra hiç haber alamadım.”

Sergeant’ın iddiasına nazaran bavulunda bin 500 dolar kıymetinde eşya vardı. Tazminat alamadığı ve çok sayıda yeni eşya alması gerektiği için de cebinden önemli ölçüde para çıktı.

‘GERÇEK BİR BEŞERLE KONUŞMAK İMKANSIZ’

YouTuber Connor Colquhoun ve takımı, Haziran ayında Heathrow ve Los Angeles ortasında iki çanta dolusu çekim materyalinin kaybolmasının akabinde 50 bin dolar ziyana uğradı. “İndiğimizde bize hiçbir şey söylemediler” diyor. “Havayolu şirketiyle neredeyse her gün tekraren irtibata geçmeye çalıştık ve hiçbir haber alamadık. Gerçek bir beşerle konuşmak imkânsız.

“Çanta kaybetme bölümüne daima yenilikler getirdiniz. Artık bu buluşla, gizemli uçuşta sizi de kaybedecekler.”

‘SONUNDA PES ETTİM’

Sosyal medyanın ilgisi ise çoklukla cevap vermeyen yardım sınırlarından geri ödeme almalarına yardımcı oluyor. Kimi bireylerin ise lakin günlerce süren kaygılı bekleyişin akabinde bavulları mesken adreslerine iade ediliyor.

Ancak herkes bu kadar şanslı değil…

İstanbul’dan Bodrum’a gerçekleştirdiği uçuşunda kızı ve kendisine ilişkin iki bagajında kaybolduğunu söyleyen 35 yaşındaki Pelin Koşar, sürecin onu tükendirdiğini söylüyor.

“Bodrum’a ulaşmanın heyecanıyla uçaktan indik ve valizlerimizi beklemeye başladık. Fakat tüm bavullar çıkmasına karşın kızım ve benim bavulum ortada yoktu. Gece geç saatlerde indiğimiz için de etrafta pek fazla yetkili yoktu. Zor da olsa bir yetkili bulduktan sonra bagajımın bir sonraki uçak ile geleceğini söylediler ve beklettiler. Fakat tam bir hüsran yaşadık. Zira bir sonraki uçakta da valizlerimiz yoktu. Vazifeliler ise bir formda ulaştıracaklarını söyleyerek yanımızdan ayrıldılar. Kızım ve ben yalnızca sırt çantalarımızla kaldık ve yeni kıyafetler satın alarak tatilimizi yaptık. Büyük bir havayolu şirketi olduğundan kaybolacağını asla düşünmüyor, kesinlikle bulunur diyordum. Lakin 10 gün sonunda bagajımın bulunamadığına dair bir ileti aldım. Derhal telefona sarıldım ancak karşımda kederimi dinleyecek bir yetkili bile yoktu. Bu süreçte o kadar yıprandım ki sonunda pes ettim.”

SEKTÖR İŞGÜCÜ EKSİKLİĞİYLE ÇABA EDİYOR

Teknolojik gelişmeler sayesinde, kaybolan bagaj sayısı son 10 yılda düşüş eğilimindeydi. Ta ki 2019 yılında bir sıçrama gösterene kadar…

Seyahat acentesi yöneticisi Marc Casto, “Önemli sayıda insan bagajlarına kavuşamayacak” diyor. “Seyahat kesiminin her kesiti, kapı vazifelileri ve bagaj görevlilerinden uçuş vazifelileri ve havayolu pilotlarına kadar işgücü eksiklikleriyle gayret ediyor.”

KIYMETLİ EŞYA, EVRAK VE PARANIN ÖDEMESİ YAPILMAZ

Tüketici Meseleler Derneği Sigorta Komite Lideri Taner Çağatay, “Bavulun kaybolması, çalınması ve yıpranması üzere olaylar can sıkıcı olabiliyor. Bu üzere riskler için ise tüketicin bu çeşit riskleri teminat altına alabileceği seyahat sigortaları mevcut. Seyahat sigortası valizin başına gelebilecek risklerle birlikte valizin içindeki eşyalarınıza da belirli bir limitle garanti sağlar” açıklamalarında bulunuyor.

Bir bilişim şirketi olan SITA tarafından yakın vakitte yapılan bir araştırma, 2021’de bagajların yüzde 24’ünün hasar gördüğünü, geciktiğini, kaybolduğunu yahut çalındığını tespit etti. SITA’ya nazaran, transferde geciken çantalar, kayıp bagajın yüzde 41’ini oluşturuyor ve bu, evvelki yıla nazaran dört puanlık bir artış.

Çağatay, yaptığı açıklamada seyahat sigortasının içeriğini açıklarken kimi değerli hususlara da değiniyor.

“Bavulun kaybolması yahut gecikmesi halinde bavulumuzun içindeki günlük acil kullanacağımız gereksinimlerimize yaptığımız harcamalar karşılanır. Örneğin; pijama, diş macunu, diş fırçası, tıraş materyalleri. Sigorta bu tıp sarfiyatları makul düzeyde öder. Ayrıyeten bavulumuzun içinde kaybolan öteki eşyalarınız da belli bir limite kadar ödenir. Burada kıymetli kaybolan eşyanın faturalı olması. Faturanın ibrazı yolcudan istenir. Sigorta şirketi kaybolan valizin içindeki mücevherat, değerli evrak yahut para varsa bu hususta ödeme yapmaz. Şayet valiz hasar görmüş yırtılmış yahut kaybolmuş ise tamir ettirme yahut aşikâr limitle yeni valiz parası için de tazminat öder. Burada değerli olan tüketicinin hava alanından ayrılmadan önce ayrıntılı tutanak tutturması ve evraklarının eksiksiz olduğuna dikkat etmesidir.”

Peki kayıp bagajı bulmak için öbür neler yapılabilir? İşte kimi profesyonel ipuçları…

– Şayet bagajınızı bulamıyorsanız birinci gideceğiniz yer havaalanının kayıp bagaj kısmı olmalı.

– Seyahat öncesi bavulunuzda bulunan daha evvelki tüm barkod etiketlerini çıkarın. Bilhassa birebir havayoluna ilişkin bir etiket ise takip sisteminde karışıklığa sebep olabilir.

– Bagaj sistemine takılabilecek her türlü ipi yahut halatı çıkarın.

– Çantanızın kaybolması ve gecikmesi durumunda görsel deliliniz olması için her vakit bagajınızın fotoğrafını çekin.

– Bagajınıza telefonunuzdan da çarçabuk izleyebileceğiniz takip aygıtı takın.

– Mümkünse kabin uzunluk valizler kullanıp, eşyalarınızı yanınızda bulundurun.

– Şayet bulunduktan sonra eşyalarınızda bir hasar varsa havaalanından çıkmadan evvel rapor verin. Uzmanlar, hasarlı bir çantayla ilgili olarak, havayolu şirketinin hasarın tesisten ayrıldıktan sonra meydana geldiğini tez edebileceğini söylüyor.

– Mümkün olduğunca aktarmasız uçuşlar gerçekleştirin. Şayet bir aktarma gerekliyse, çantalarınızın aktarılması için kâfi vakit olduğundan emin olun.

– Tüm pahalı eşyalarınızı bir bavulda tutmak yerine riski bölün.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.