SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Azovstal’dan kurtulanlar cehennemi anlattı: ‘Bizi her saniye bombaladılar’

Azovstal’dan kurtulanlar cehennemi anlattı: ‘Bizi her saniye bombaladılar’Rusya güçlerinin denetimi ele geçirdiği Mariupol’de, Putin’in ‘sinek …

Azovstal’dan kurtulanlar cehennemi anlattı: ‘Bizi her saniye bombaladılar’
Akacan The Mall
04.05.2022 08:52
0
A+
A-

Azovstal’dan kurtulanlar cehennemi anlattı: ‘Bizi her saniye bombaladılar’
Rusya güçlerinin denetimi ele geçirdiği Mariupol’de, Putin’in ‘sinek uçmasın’ dediği fabrikada kuşatılmış Ukraynalıların çaresizce kurtarılmayı beklediler… Mariupol’den kurtulanlar Zaporijya’da inançlı noktalara getirildi. Sivillerin günlerce yaşadığı çaresizlikleri ve umutlu bekleyişleri de bugün tüm dünyada gazete manşetlerinin birinci sırasına yerleşti.

Rusya kuşatmasından ve ağır silahlı çatışmadan kurtarılan siviller 200 kilometrelik bir seyahatin akabinde Zaporijya’ya ulaştı.

Kurtarılanlar ortasında, direnişin son kalesi olarak bilinen ve çok sayıda sivilin de sığınaklarda sıkıştığı Azovstal çelik fabrikasında bulunan 69 kişi de var. Çelik fabrikasından birinci sefer insani bir koridor açılarak sivillerin tahliyesi sağlansa da içeride hala çok sayıda kişinin kurtarılmayı beklediği biliniyor.

Akacan The Mall

Günler boyunca tünellerde yaşamak, mumların üzerinde yemek pişirmek ve Rus kuvvetleri tarafından tehdit edilmek… Siviller yaşadıkları kâbus dolu günleri “Oradan çıkamayacağımızı düşündük” diyerek anlatıyor.

Kurtulanlar sevdiklerine bu türlü kavuştu

TÜM UMUTLAR TÜKENMİŞKEN GELEN KURTULUŞ

Tvaris sığınağı, Rus bombardımanının direkt isabetine dayanamadı, içeride kalanların yiyeceği tükeniyordu ve su bulmak için dışarı çıkmak onları öldürebilirdi. Mariupol’daki Azovstal çelik fabrikasındaki siviller için bu büyük eziyet dün Zaporizhzhia’daki bir alışveriş merkezi otoparkının güvenliğine ulaşmayı başardıklarında bitti.

Kurtulan kümenin üyeleri, kuşatılmış fabrikada son birkaç hafta içinde yaşadıklarını dünya basınına anlattı. Bu şahıslar Ukrayna birlikleriyle birlikte, çelik fabrikalarının altındaki tünellerde hayatta kalmışlar, yiyeceklerini bombalar yüzünden parçalanmış ve etrafa sıçramış camları ayırarak yemişler ve günler boyunca kurtarılmayı ummuşlardı.

Azovstal’dan tahliye edilen Anna Zaitseva, “Sürekli ateş altında, paspaslar üzerinde uyumak, patlama seslerini dinlemek, oğlunuzla birlikte koşmak ve bir patlamayla birlikte yere düşmek; her şey korkunçtu” diyerek anlatıyor yaşadıklarını.

Anna, altı aylık bebeğini kucağında taşıdı ve çocuğu için mama bulan askerlerden, onları inançlı bir yere götüren memleketler arası kurtarma takımlarına kadar herkese minnettarlığını söz ederken ağladı.

“Teşekkür ederim,” dedi, alışveriş merkezinin içindeki özel bir alana götürülmeden evvel. Korkmuş, yorgun ve harap düşmüştü. Fakat mutluydu…

Azovstal’da mahsur kalanlar ortasında çok sayıda yaşlı ve çocuk bulunuyor

GERİDE KALANLAR DA VAR

Çelik fabrikalarının altındaki sığınaklarında mahsur kalan yaklaşık 100 sivilden oluşan kümeye, işgalci Rus güçleriyle yapılan ve gerçekleştirilmesi günler süren bir mutabakatla geçiş müsaadesi verildi.

Lakin operasyon sırasında birtakım sivillerin geride bırakılması ve Rus kuvvetlerinin bölgede tanklar ve zırhlı araçlarla yeni bir taarruz başlatmasının akabinde yeni bir kaygı dalgası daha oluştu.

11 kilometrekarelik bir alana yayılan Azovstal kompleksi, gerilla savaşı için fırsat yaratan demiryolu çizgileri, depolar, kömür fırınları, fabrikalar, bacalar ve tünellerden oluşan genişleyen bir yer.

Kalite denetim vazifelisi 54 yaşındaki Elyna Tsybulchenko için fabrikada yaşadığı fecî anların anısı çok taze. Tsybulchenko, bombardıman konutunu tahrip ettikten ve kentte su azaldıktan sonra Azovstal’a sığındı, lakin tesisin içine su taşımak bile büyük riskler taşıyordu.

“BİR TOPLU MEZARDA OLDUĞUMUZU SANDIK”

“Bizi her saniye bombaladılar … Her şey titriyordu. Köpekler havlıyor ve çocuklar çığlık atıyordu” diyen Elyna “Ancak en sıkıntı an, sığınağımızın direkt bir darbeden kurtulamayacağının söylendiği zamandı” kelamlarıyla yaşadığı kaygıyı anlatıyor.

“Buranın bir toplu mezar olacağını ve kimsenin bizi ateş altında kurtaramayacağını anladık” diye ekleyen bayan kurtuluşlarının imkansız olduğuna inanmış.

Kurtulanlar Zaporizhzhia’ya otobüslerle taşındı

Elyna Tsybulchenko “Sığınakta, daima titreyen ıslak ve nemli bir bodrum katında beklemenin ne kadar korkutucu olduğunu hayal edemezsiniz. Allah’a füzelerin sığınağımızın üzerinden uçması için dua ediyorduk, zira şayet sığınağa çarparsa, hepimiz işimiz bitecekti.” diyor.

Tahliye edilenler Zaporizhzhia’da, otobüslerden sıcak yemek sunan bir çadıra hakikat yola çıktılar. İçeride, anneler küçük çocukları besledi. Zaitseva, Azovstal’da hayatta kalmak için ne kadar zorlandıklarını anlattı:

“Su bulmak için binalar ortasında hareket etmek zorunda kaldık. Babam da dahil olmak üzere tüm erkekler bunu bizim için yaptılar “dedi. “Yaralandılar lakin şükürler olsun ki yaraları ölümcül değildi.”

IŞIKSIZ SIĞINAKTA KÜÇÜK ÇOCUKLARIYLA KALDILAR

Genç bayan, Ukrayna birliklerinin küçük oğlu için mama bulduğunu ve bu mamam tükendiğinde, mumların üzerinde irmik pişirdiklerini anlattı. Işıksız bir sığınakta küçük çocuklarla kapalı kalmanın zorluğu Zaitseva’nın anlattıklarıyla açıklığa kavuştu.

Zaitseva, üç sefer tahliye edilmeye çalışıldıklarını, birinde dışarı çıktıkları anda ateş altında kaldıklarını anlattı. Ateşkes bozulduğu için her denemelerinde çok temkinli davranmışlar. Son günlerde ise artık unutulduklarını; herkesin onları geride bırakıp devam ettiğini düşünmeye başlamışlar.

Bir ve dokuz yaşlarında iki çocuğuyla birlikte Azovstal’dan kurtulan Anna “Ukrayna topraklarında olduğum için çok memnunum,” diyor ve ekliyor “Oradan asla çıkamayacağımızı düşündük.”

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.