SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Ayder Yaylası yayalaştırılıyor

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’nda kentsel dönüşüm kapsamında 6 blok halinde 9’ar ve 12’şer katlı inşa edilen toplam 1650 araçlık otopark inşaatında sona gelindi. Dağ yamacına yapılan, üzeri çimle örtülen, dışarıdan görünmeyecek otoparkın hizmete girmesiyle araç girişine kapatılıp yayalaştırılacak yayla merkezine ulaşım, elektrikli araçlarla sağlanacak.

Ayder Yaylası yayalaştırılıyor
Akacan The Mall
30.12.2022 11:06
0
A+
A-

Ayder Yaylası yayalaştırılıyor
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’nda kentsel dönüşüm kapsamında 6 blok halinde 9’ar ve 12’şer katlı inşa edilen toplam 1650 araçlık otopark inşaatında sona gelindi. Dağ yamacına yapılan, üzeri çimle örtülen, dışarıdan görünmeyecek otoparkın hizmete girmesiyle araç girişine kapatılıp yayalaştırılacak yayla merkezine ulaşım, elektrikli araçlarla sağlanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ayder’i kirlettik” çıkışıyla gündeme gelen, Rize’nin ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’nda başlatılan kentsel dönüşüm projesinde birinci etap çalışmaları sürüyor. Altyapı çalışmaları tamamlanan yaylada yaz periyodunda yaşanan trafik problemine tahlil için katlı otopark projesi hazırlandı. 6 blok halinde 9’ar ve 12’şer katlı inşa edilen toplam 1650 araçlık otopark inşaatı büyük oranda tamamlandı. Yayla girişinde dağ yamacına yapılan ve üzeri çimle kaplanmaya başlanan, dışarıdan görünmeyecek otoparkın hizmete girmesiyle yaylaya ulaşanlar, araçlarını bıraktıktan sonra üstteki seyir terasına çıkacak, elektrikli toplu taşıma araçlarıyla yayla merkezine ulaşacak. Ulaşım problemine tahlil olarak yaylanın alt kodunda çift taraflı yeni yol yapılacak. Ayder Yaylası ve civardaki Ausor, Huser ve Kavron yaylalarına gitmek isteyenler, bu yolu kullanacak. Yayla araç girişi sonlandırılarak yayalaştırılacak.

‘GÜRÜLTÜ, EGZOZ DUMANI OTOPARKI ZARURÎ KILDI’

Akacan The Mall

Ayder Yaylası’nda 71 bin metrekare alanda üretimi süren 1650 araçlık otopark inşaatını inceleyen TOKİ Uygulama Daire Lideri Osman Direnç, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Otopark inşaatının bitmesiyle ziyaretçilerin araçlarını buraya park edip Ayder Yaylası’nı ‘elektrikli shuttle’ ile gezeceğini söyleyen Direnç, “Özellikle yaz aylarında Ayder’e gelen ziyaretçileri taşıyan araçların oluşturduğu trafik, balata kokusu, gürültü, egzoz dumanı bizi otoparkı planlamaya ve yapmaya zarurî kılmıştır. Otoparkımız büsbütün yol berbatın altında 2 yol ortasındaki şevde planlanmıştır. Muhakkak doğal parsellenmiş bir arsa üzerinde yapılmamıştır. Üstün mühendislik kurallarına uyularak taban güzelleştirme, diyafram duvarlar, süreksiz iksalar zorlukla yapılmıştır. 2023’ün mayıs ayında bitirilmesini planlıyoruz. Bu otoparkın tamamlanmasıyla birlikte ziyaretçilerimiz, kendi araçlarını yahut onları taşıyan tıp otobüslerini buraya park ederek buradan elektrikli ‘shuttle’lar ile Ayder’in içine taşınacak ve yeniden ziyaretleri bittikten sonra tekrar geri alınacaklar. Doğal olarak Ayder’i yayalaştırıyoruz diyebiliriz” dedi.

Çamlıhemşin Belediye Lideri Osman Haşimoğlu da Ayder’in en büyük sıkıntısının otopark olduğunu belirterek, “Ayder, günlük 25 bin taşınabilir insanın ziyaret ettiği, günlük 1000 ile 1500 aracın birebir anda gelebildiği bir bölge. Turizm merkezi olan Ayder’i atıl hale getiren araç egzozu ve kirliliğinden kurtarmak için bu türlü bir otoparka gerek duyuldu. Otoparkın karar ve imal kademesinde Cumhurbaşkanımız, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız ve daire liderlerine teşekkür ederiz. Zira Ayder’in en büyük sorunu otopark sıkıntısıydı” diye konuştu.

‘ÜCRETSİZ GEZİLEBİLECEK’

Otopark inşaatı bittikten sonra Ayder Yaylası’na gelenlerin akülü araçlarla gezme imkanı bulacağını belirten Haşimoğlu, “Bu bölgelere transit geçişlerin haricinde, Ayder’de rastgele bir araç parkı oluşmayacak. Araçları direkt otoparka alacağız. Araçta kaç kişi varsa onlara kart verilecek. Ayder ile Galer Düzü dediğimiz alanda yayaların serbestçe dolaşabildiği, insanların istediği biçimde gezebildiği bir alan olmuş olacak. Ayder araçlardan arındırılarak yayalara terk ediliyor. Vatandaşlar, verilen kartlarla uzun aralıklarda akülü otomobillerle fiyatsız halde dolaşabilecek” ifadelerini kullandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.