SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Avrupa’nın yeni baş ağrısı: Sırbistan

Avrupa’nın yeni baş ağrısı: SırbistanRusya’ya yönelik yaptırımları artırmayı ve bölgede Rusya’ya karşı birliği sağlamaya çalışan Avrupa Birliği …

Avrupa’nın yeni baş ağrısı: Sırbistan
Akacan The Mall
02.06.2022 13:22
0
A+
A-

Avrupa’nın yeni baş ağrısı: Sırbistan
Rusya’ya yönelik yaptırımları artırmayı ve bölgede Rusya’ya karşı birliği sağlamaya çalışan Avrupa Birliği Sırbistan’ın Rusya ile yaptığı yeni mutabakattan ötürü telaşlı. Sırbistan’ın Rusya ile yakınlaşmasının bölgedeki istikrarları değiştireceği düşünülürken Rusya’nın AB yaptırımlarından yükselen güç fiyatları hasebiyle etkilenmediği ortaya çıktı.

Avrupa Birliği ve Rusya ortasındaki tansiyon adım adım tırmanırken Sırbistan cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic geçtiğimiz hafta ülkesinin Rusya’nın devlet güç sağlayıcısı Gazprom ile üç yıllık yeni bir gaz muahedesi yaptığını duyurdu.

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ile şahsen telefonda görüşen Vucic, mutabakatın ülkesi için ‘son derece elverişli’ olduğunu söyledi.  Mukavelenin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un haziran ayı başlarında Belgrad’a yapması beklenen ziyaret sırasında imzalanması bekleniyor.

Akacan The Mall

AVRUPA’NIN YENİ BAŞ AĞRISI

Haber tam da Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik yaptırımları arttırmayı değerlendirdiği bir vakitte geldi ve Vucic’in Putin ile ittifakı, bilhassa Avrupa Birliği için yeni bir baş ağrısı haline geldi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Rusya Devlet Lideri Putin

MACARİSTAN, SLOVAKYA VE ÇEKYA İÇİN ‘TAVİZ’ TENKİTLERİ

Geçtiğimiz hafta açıkladıkları 6. yaptırım paketi kapsamında Rus petrolüne yüzde 75 yaptırım uygulayan Avrupa Birliği bölgedeki tüm ülkeleri gemiye almak istese de Macaristan Slovakya ve Çekya’ya ithal edilen petrol için muafiyet uygulamak zorunda kaldı. Bu, birtakım AB üyeleri tarafından büyük bir taviz olarak görüldü.

SIRBİSTAN AB İÇİN NEDEN KIYMETLİ?

Etrafı AB ülkeleriyle çevrili olduğundan Birlik, Rusya’dan gelen arzı kesmeye karar verirse Sırbistan’ın doğalgazı nasıl alacağı bilinmeyen.

Tam da taviz tartışmaları sürerken Sırbistan’ın açıklaması gündeme bomba üzere düştü. Sırbistan Avrupa birliği için yalnızca ‘aday ülke’ olsa da AB’nin doğuya yanlışsız genişleme planında kilit bir role sahip. Büyüklüğü, nüfusu ve coğrafik pozisyonu, ülkeyi bölge jeopolitiğinde değerli bir paydaş haline getiriyor.

Fakat Sırbistan gaz konusunda en çok Rusya’ya güveniyor. Moskova ile uzun müddettir askeri işbirliği içinde olan ülke AB’ye üye olsa bile çok büyük yararlar sağladığı Kremlin ile köprüleri yıkmak istemeyebilir.

AB YETKİLİLERİ: TELAŞLIYIZ

CNN’e konuşan üst seviye bir AB yetkilisi muahededen ötürü ‘endişeli’ olduklarını belirterek, “AB içindeki çizgiyi korumak isteyen ülkeler için AB dışındaki ülkelerin ahengi her zamankinden daha kıymetli bir hale geldi.” dedi.

UKRAYNA’NIN ÜYELİK SÜRECİNİ ETKİLEYEBİLİR

Sırbistan, Avrupa’da Belarus’un yanı sıra Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulamayan tek ülke olmaya devam ediyor.

Sırbistan’ın Brüksel’e yol açtığı zorluklar yaptırımlarla bitmiyor. Üst seviye bir Avrupalı ​​diplomat Sırbistan’ın kararına ait “Bu durum bizim için büyük bir acı, zira Ukrayna’nın AB’ye katılıp katılmaması konusundaki tartışmalarla bağlantılı” dedi.

Ukrayna, AB üyeliği için Mart ayı başlarında resmen başvurdu. Süreç, AB üyelerinin tam dayanağını alsa bile yıllar sürebilir. CNN’de yer alan tahlile nazaran AB üyesi kimi ülkeler Ukrayna için süreci hızlandırmak istiyor. Birtakım ülkeler ise Doğu Avrupa ülkelerine daha fazla güç vererek AB’nin istikrarının değişeceğinden korktukları için Ukrayna’nın yahut Batı Balkan ülkelerinin birliğe katılmasını hiç istemiyorlar.

Ukrayna’nın sürecinin hızlandırılmasını isteyen ülkeler Rusya ile yakınlaşan Sırbistan üzere üyelerin AB’ye ahenk sağlayamadıklarını belirtip ayrıcalığın Ukrayna üzere ahenk sağlayan ülkelere verilmesini istiyor.

RUSYA KASASINI ŞİŞİRMEYE DEVAM EDİYOR

Rusya’nın Avrupalı müşterilerine yaptığı ‘Ruble’ dayatması her iki taraf içinde sıkıntılı bir sürece neden oldu. Rusya şimdiye kadar Polonya, Bulgaristan , Finlandiya , Danimarka, Almanya ve Hollanda’ya Ruble ile ödeme yapmayı reddettikleri için gaz tedarikini durdurdu.

Rusya’nın kararı kelam konusu ülkeleri nasıl etkileyecek bunu vakit gösterecek .Rusya’nın doğalgaz ihracatı Ocak ayından bu yana 4’te bir oranında düştü fakat Ukrayna kriziyle dünya genelinde artan güç fiyatları sebebi ile ihracat düşük olmasına karşın Moskova kasasını şişirmeye devam ediyor.

DAHA FAZLA KESİNTİ OLMAZSA RUSYA ETKİLENMEZ

Rusya’nın Avrupa’daki 6 ülkeden kestiği gaz tedariki (Yaklaşık 20 milyar metreküp) AB’nin Rusya’dan yaptığı yıllık toplam gaz ithalatının yaklaşık %13’üne tekabül ediyor.

Lakin S&P Küresel Commodity Insights’ın açıklamasına nazaran gaz fiyatları geçen yıla nazaran 2022’de megavat saat başına ortalama 96 Euro’ya yükseldi. Sonuç olarak daha fazla kesinti yapılmadığı taktirde Rusya’nın doğalgaz gelirinde bir azalma olması pek mümkün değil.

Güç ve Pak Hava Araştırma Merkezi (CREA) tarafından hazırlanan bir rapora nazaran, AB’nin yaptığı fosil yakıt ithalatı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonraki iki ay içinde bir evvelki periyodu ikiye katlayarak 47 milyar dolara ulaştı. Avrupa’nın en büyük güç şirketlerinden kimileri, AB yetkililerinin tüm ikazlarına karşın gaz akışını sürdürmek için Gazprom’un taleplerini kabul etti. Bu da Avrupa’nın Putin’e vurmak istediği ekonomik darbenin önündeki en büyük mahzurlardan birisi.

AVRUPA BİRLİĞİ’Nİ SIKINTI GÜNLER BEKLİYOR

Putin’in Ukrayna’yı işgali, Avrupa güvenlik haritasının tekrar çizilmesi için bir fırsat yaratsa da Avrupa Birliği Ukrayna krizinin başlamasından bu yana birçok zorlukla karşı karşıya kaldı.

27 üye ülke ortasında fikir birliği sağlamakta zorlanan birliği artık hem yaptırımlar konusunda hem de Rus gazına alternatif bulmak konusunda güç günler bekliyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.