SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Brüksel’de başladı

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın yanı sıra enerji, güvenlik ve savunma konularını ele almak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı.

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Brüksel’de başladı
Akacan The Mall
15.12.2022 15:06
0
A+
A-

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Brüksel’de başladı
Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın yanı sıra enerji, güvenlik ve savunma konularını ele almak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı.

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı. AB liderleri 2 gün sürecek zirve için sabahın erken saatlerinden itibaren AB’nin Europa binasına gelmeye başladı. Liderle, zirve çerçevesinde Ukrayna-Rusya Savaşı olmak üzere enerji, savunma ve güvenlik, AB’nin dış ilişkileri ve özellikle güney komşularıyla ilişkiler konularını ele alması bekleniyor. Liderler, Ukrayna konusunda AB’nin Ukrayna’ya devam eden siyasi, askeri, insani ve sivil savunma yardımlarının yanı sıra Ukrayna’nın temel altyapı kayıplarının onarımı konularını görüşecek.

ANA GÜNDEM ENERJİ

Akacan The Mall

Zirvenin bir diğer başlığı ise enerji olacak. AB liderleri, Ukrayna savaşıyla birlikte Avrupa’nın yaşadığı enerji krizini görüşecek. AB Komisyonu tarafından önerilen ve enerji krizine karşı AB’nin reçetesi olarak sunulan; enerji talebinin düşürülmesi, ortak gaz alımı, güvenli enerji tedariki ve düşük enerji fiyat hedefi liderlerin masasında olacak. Liderler ayrıca elektrik piyasası konusunu da görüşecek.

AB KENDİ SAVUNMASINA EĞİLECEK

Mart ayında Fransa’da yapılan Versay Zirvesi’nde alınan kararlar doğrultusunda AB’nin kendi savunma politikalarını geliştirmesi konusu da Brüksel’deki zirvenin gündemine gelecek. AB’nin kendi güvenliği için daha fazla sorumluluk almasını, savunma kapasitesini geliştirmesi ve “Stratejik Pusula” ekseninde kendi bağımsız kabiliyetini geliştirmesi konularında liderlerin orta ve uzun vade hedefleri belirlemesi bekleniyor.

Zirvesi çerçevesinde son dönemde ABD tarafından yapılan yasal değişikliklerle kendi şirketlerine verdiği mali destekler ve bu nedenle AB’nin küresel rekabette geride kalma riski de toplantıda ele alınması öngörülen konular arasında. AB liderleri, ABD’nin bu politikasına karşı kendi stratejisini belirlemenin yollarını arayacak.

Öte yandan AB liderleri Akdeniz çevresindeki “Güney komşuları” ile ilişkilerini de masaya yatıracak. Başta enerji krizine çözüm bulmak olmak üzere Güney komşularıyla ilişkilerini yeniden belirleyecek olan AB’nin, Orta Doğu sorunlarına karşı ne gibi bir strateji izleyeceği de ele alınacak.

MACRON’DAN AÇIKLAMA

AB liderler zirvesi için Brüksel’e gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gazetecilerin sorularını yanıtladı. Macron başta Ukrayna’ya destek, enerji alanında atılması gereken adımlar ve Akdeniz ülkeleriyle ilişkiler konusunun ele alınacağını bildirerek, “İlk olarak savaş nedeniyle Ukrayna’ya olan desteğimizi görüşeceğiz. Bildiğiniz gibi Fransa, Ukrayna halkına destek için bir dayanışma konferansı toplantısı yaptı. Ukrayna halkına sivil savunma, jeneratörler, lambalar gibi ihtiyaçları sağlayıp, kışı geçirebilmeleri için yardım olarak 1 milyar eurodan fazla bir dayanışma fonu oluşturduk. Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketini görüşmeye devam etmekle birlikte Ukrayna’ya 18 milyar euroluk makro ekonomik bir mali destek öngörüyoruz’’ dedi.

Yenilenebilir enerji ruhsatları ve gaz fiyatlarının sınırlandırılması konularının ele alınacağını teyit eden Macron, ”2023 yılı için AB olarak enerji konusunda net kararlar almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Macron ayrıca Fransa olarak çok önemsedikleri güney komşuları ve Akdeniz çevresi ülkeleri ile ilişkiler konusunun da ele alınacak olmasından memnun olduğunu söyledi. Macron ayrıca zirvenin gündem maddelerinden olan “küresel rekabet ve ABD politikaları” konusunda ABD’nin koruyucu ekonomik yasalarına karşı AB’nin kendi yeşil teknolojisini ve sanayisini korumak için kendi kararlarını almasını desteklediğini bildirdi.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.