SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Asırlık Shell elektrikli periyoda hazır

Cumhuriyetin ilan edildiği 1923 yılında Türkiye’de faaliyete geçen Shell, elektrikli şarj istasyonlarına yönelik çalışmalarını da sürdürüyor. Togg ile anlaştıklarını hatırlatan Shell Türkiye Ülke Lideri Ahmet Fazilet, “Yurtiçinde yaygın bir şebeke kurmayı hedefliyoruz. 400 lokasyona 600’ün üzerinde süratli, yani 180 kWh yahut üzerinde özelliği olan şarj aygıtlarını monte edeceğiz” dedi.

Asırlık Shell elektrikli periyoda hazır
Akacan The Mall
17.01.2023 07:38
0
A+
A-

Asırlık Shell elektrikli periyoda hazır
Cumhuriyetin ilan edildiği 1923 yılında Türkiye’de faaliyete geçen Shell, elektrikli şarj istasyonlarına yönelik çalışmalarını da sürdürüyor. Togg ile anlaştıklarını hatırlatan Shell Türkiye Ülke Lideri Ahmet Fazilet, “Yurtiçinde yaygın bir şebeke kurmayı hedefliyoruz. 400 lokasyona 600’ün üzerinde süratli, yani 180 kWh yahut üzerinde özelliği olan şarj aygıtlarını monte edeceğiz” dedi.

Shell’in Türkiye’de 100. yılı. Bu yüzyılı özetleyin desem nasıl özetlersiniz?

Hepimize gurur veren bir devir, hepimize gurur veren bir sene. Cumhuriyetimizin 100. yılı ile birebir sene olması bambaşka bir gurur ve keyif veriyor bize. Yüzyıl aslında Shell’in, Türkiye’ye yatırımlar yaptığı, Türkiye’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişiminin bir kesimi olduğu bir periyot. Shell, 1950’lerde arama faaliyetlerine başlamış, uzun müddet Türkiye’de en fazla petrol üreten şirket olmuş, 1930’larda havacılık yakıtlarını getirerek bu kesimin gelişimine katkısı olmuş, 1970’lerde kimya işini bayağı büyütmüş.

Akacan The Mall

Birçok dalın girdisi olan Shell’in kimya eserlerini ülkemize getirip, onları tüketicilerin hizmetine sunmuş. Alışılmış bu işin içerisinde hepimizin bütün toplumun sık sık karşılaştığı, girip çıktığı, alışveriş yaptığı istasyonlarımız var. Bu istasyon işimize devamlı yatırım yapılmış.

BİRÇOK BİRİNCİSİ GETİRDİ

Türkiye sathına yayılmış bir şebeke. 1998’lerin sonunda perakende işini bir gözden geçirme, onun sonrasında da çok büyük atılımlar ve atılımlar olmuş. Olağan Shell’in dünya çapında 45 binin üzerinde istasyonu var. Bunun getirdiği arama, araştırma, geliştirme, bilgi, deneyim, bu birikimle tüketicinin, iktisadın yararına olan birçok birincisi Türkiyemize getirme bahtına ulaşmış bir markayız. Tıpkı formda 2007’den itibaren ülkemize doğalgaz ithalatı BOTAŞ’ın kontrat periyotlarından sonra başlayan birinci memleketler arası güç şirketi. LNG konusunda ülkemizin son periyotta büyüttüğü güç ithalat kapasitesiyle tekrar ülkemizin güç güvenliğine katkıda bulunan bir şirket olmuş. Hasebiyle dolu dolu yatırımlarla, ülkemizin, bölgenin, dünyanın geçtiği sıkıntı periyotlarda el ele, omuz omuza geçmiş bir 100 sene.

Cumhuriyetimizin de 100’üncü yılı münasebetiyle Cumhuriyetle yaşıt asırlık bir markadan bahsediyoruz. Shell birçok alanda faaliyette Türkiye’de. Şirketinizin bugününü özetleyin desem onu nasıl özetlersiniz?

Bugünü özetleyecek olursam şu andaki alanlarımıza baktığımızda bin 150 istasyonumuz var. Yılın 365 günü, bayilerimiz olsun kendi işlettiğimiz istasyonlar olsun, bu istasyonların üzerinden tüketicilere hizmet ediyoruz. Derince’de bir madeni yağ fabrikamız var. 1965’te kurulmuş lakin yapılan yatırımlarla modernizasyonlarla şu anda Shell’in Akdeniz havzasındaki tek gres ve en büyük madeni yağ üretim tesisi. 68 ülkeye buradan ihracat yapıyoruz.

 Denizcilik, kimya ve havacılık bölümlerinde faaliyetlerimiz devam ediyor. Türk Hava Yollarımız ve Pegasus başta olmak üzere öteki hava yollarımıza dünyanın her yerinde farklı bölgelerde farklı hava limanlarında hizmet veriyoruz. Türk denizcilerine 700’e yakın limanda hizmet veren işkollarımız var. Bunun yanında gaz ve güç işkolumuzu büyütmeye uğraş ediyoruz. Güç ticaretine başladık, o da devam ediyor ve de 2011’den sonra da 1996’da orta verdiğimiz arama üretim faaliyetlerimiz başladı. Güneydoğu’da arama faaliyetimiz, sondajlarımız oldu. Batı Karadeniz’de en batı blokta sondajlarımız oldu. O manada da ‘ne yapabiliriz’ diye devam ediyoruz. Hasebiyle gücün çabucak her alanında faaliyetlerimiz devam ediyor.

TÜRKİYE ÖRNEK OLUYOR

Shell’in Türkiye’deki operasyonları ile küresele örnek olduğu projeler varsa onları da bizimle paylaşır mısınız?

Shell dünyası içerisinde Türkiye’nin kıymetli bir yeri var. Hem yüzyıldır bulunduğumuz bir ülke olarak hem de hakikaten buradaki operasyonel kabiliyetlerimiz ve yaptığımız işler aslında Shell’de birtakım alanlarda örnek olarak da görülüyor. Her ülke için geçerli olmayabilir… Zira hizmet veren yani ön alanda hizmeti olmayan istasyonlar self servis istasyonların olduğu çok ülke var. Ancak son devirde mesela istasyonlardaki bayan mevcudiyetiyle, bayanlara yarattığımız istihdam konusu değerli bir örnek oldu. Buna benzeri formda mesela manisiz hizmet alanı dediğimiz seyahat halinde olan engelli bireylerin hayatını rahatlattığımız, onların seyahatlerine daha fazla itimat kattığımız alanlar var. Bu çok takdir gördü. Shell’in bu manada yani kapsayıcılık manasındaki yaklaşımına da çok uyan bir uygulama. Olağan o da takdir gördü. Tekrar bunun üzere Shell Club Smart Kart Türkiye’deki birinci akaryakıt bölümündeki sadakat programı, onu burada çıkartırken farklı bir metotla çıkartmıştık. Müşterilerimizin kartlarını istasyonlarda teslim etmiştik kendilerine. Bu üzere uygulamalar dünya çapında da güzel örnekler olarak görüldü ve uygulanmasını da bekliyoruz.

KARBON SIFIR HEDEFİ

Peki yarında ne var? Shell’in bundan sonraki amaçları nedir?

Dünyanın şu anda gündemindeki değerli mevzulardan bir tanesi iklim değişikliği ile çaba olağan. Paris Anlaşması’nda da anlaşıldığı ve söz edildiği üzere dünyanın ısınmasını 1.5 derecenin altında tutmamız lazım. Bunun için de tüm salınımları, onların içinde de güç ilişkili salınımların azaltılması ve sonunda da bir net sıfır noktasına gelmesi gerekiyor. Shell küresel olarak 2050 yılında net karbon sıfır salınımı olan bir güç şirketi olacağını taahhüt etti ve bu tarafta orta maksatlarının planlarını, stratejilerini oluşturdu ve ilerliyor. Artık ileriye hakikat baktığımız vakit ülkemiz de bu dünyanın bir modülü olarak ve bu hususlara verdiğimiz değer çerçevesinde bu fotoğrafın bir modülü olacak. Münasebetiyle şimdiden başladığımız projeler var ancak bu yolda da doğal ki ülkemizdeki talebin değişim suratına, siyasetlerin imkan verdiği sürate uygun olarak bu istikamette de çalışmalarımız olacak.

YÜKSEK SÜRATLİ ŞARJ

Togg yakında yollara çıkmaya hazırlanıyor. Togg’la nasıl bir işbirliği yaptınız?

Togg’la yaptığımız işbirliği yüksek süratli bir şarj şebekesi kurmak üzerine. Togg’un Trugo ismi altında elektrikli araç şarj hizmeti sunan, bu istikamette tahliller üreten bir şirketi var. Bununla Shell & Turcas şirketimiz ortasında imzalanan bir işbirliği oldu. Bu çerçevede 400 lokasyona 600’ün üzerinde süratli yani 180 kw saatin yahut üzerinde olan şarj aygıtlarını monte edeceğiz. Burada sağlanan elektriğin yenilenebilir elektrik, yenilenebilir kaynaklardan üretilmiş elektrik olmasını hedefliyoruz. Ve bu olağan yurt sathına yayılmış bir şebeke olacak. Alışılmış ki talebe nazaran ağırlaştığı yahut seyrekleştiği yerler olacaktır ancak bu sayede de artık tüm elektrikli araç kullanıcılarının başındaki menzil telaşının ortadan kalkacağını ümit ediyoruz.

YENİLENEBİLİR GÜCE YATIRIM

Shell petrol ile başlamış gazla devam etmiş ancak siz de vurgu yaptınız artık güç şirketisiniz ve elektriğe gerçek bir kayış var. Shell’in geleceğinde bu elektrikli araçlar ve elektrikli araç istasyonları nasıl bir yer tutacak?

Çok kıymetli bir yer tutuyor. Şu anda 2022 sonu prestijiyle Shell’in kendi operasyonunda 140 bin tane elektrikli araç şarj noktası var. Bu küresel sayı. Maksadımız, 250 bin, ondan sonra 500 bin. 2.5 milyonun üstüne 2030’da çıkmak üzere amacımız var. Zira süratli bir halde gidiyor. Elektrifikasyon, yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriğe dayalı olduğu surece karbon salınımlarının azaltılması için son derece değerli teknolojilerden ve aslında gidilmesi gereken yollardan bir tanesi. Shell de bu manada çalışıyor. Shell’in şu anda süratli büyüyen bir elektrik üretim kısmı var.İşte şu anda çalışan 2.2, inşaat halinde çalışma halinde olan 5.2 proje kademesinde olan 40 gigawatt üzerinde bir yenilenebilir güç yatırımı var. Kendi üreteceğimiz yahut temin edip sunacağımız elektrik de var. Hasebiyle elektrik alanında küresel olarak büyük yatırımcılardan ve büyük oyunculardan birisi olma yolunda gidiyoruz. Ülkemizde sunulacak olan elektriğin yenilenebilir kaynaklardan olması üzerine çalışmalarımız var. Lakin yalnızca elektrik ve rüzgâr ve güneşten değil. Mesela hidrojen, önümüzdeki devirde güç denkleminde kıymetli yer tutacak kaynaklardan birisi olarak görünüyor. Şu anda Shell küresel olarak elektroliz kapasitesinin küresel elektrolizör kapasitesinin yüzde 10’una sahip ve bunu işletiyor. Bu manada da yeni yatırımlar yapıyor. Çok süratli artan bir hidrojen kapasitesi görüyoruz. Bu ortada hidrojenin nakliyesi taşınması ile ilgili de bir sürü çalışma yürüyor. Shell dönüşümlerin sorumluluğunu küresel olarak hisseden ve liderlik eden bir şirket.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.