SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Arkadaşım timsah! Bir beşerle bir sürüngenin akılalmaz dostluğu…

Arkadaşım timsah! Bir beşerle bir sürüngenin akılalmaz dostluğu…Timsahlar birçok insan için en korkutucu hayvanlar listesinin birinci …

Arkadaşım timsah! Bir beşerle bir sürüngenin akılalmaz dostluğu…
Akacan The Mall
31.08.2022 10:22
0
A+
A-

Arkadaşım timsah! Bir beşerle bir sürüngenin akılalmaz dostluğu…
Timsahlar birçok insan için en korkutucu hayvanlar listesinin birinci sıralarında gelir. Lakin Joseph Henney o insanlardan değil. Yaklaşık 30 yıldır bu hayvanların bakımı ve sahiplendirilmesiyle uğraşan Henney’nin son 7 yılı ise bir timsahla birebir çatı altında geçmiş. İşte Henney’nin ve hayattaki en yakın dostu WallyGator’ın içinizi titretecek kıssası…

Joseph Henney ve WallyGator “ayrılmaz ikili” kelamının hakkını veren ki çok düzgün dost. Marketten parka her yere birlikte gidiyorlar. Birbirlerini kucaklamaktan ve bir arada öğlen uykusuna yatmaktan çok keyif alıyorlar. “Şaşılacak ne var bunda?” dediğinizi duyar üzereyiz. Haklısınız, WallyGator’ın bir timsah olması dışında pek bir şey yok.

ABD’nin Pennsylvania eyaletinin Jonestown kentinde yaşayan 69 yaşındaki Henney, yakın dostunu “Çok yeterli huyludur” kelamlarıyla tanımladı ve ekledi: “Burnunu size gerçek döndürdüğü vakit bilin ki öpücük bekliyor.”

Akacan The Mall

İkili günlerini birden fazla vakit bir koltukta yayılıp televizyon izleyerek geçiriyor. Bazen Henney, WallyGator’ı pazara götürüyor. Wally ziyadesiyle dost canlısı olduğundan pazarda karşılaştığı başka beşerler da kendisine sarılsın istiyor. Tabii 32 kilo yükünde jilet üzere keskin dişlere sahip bir sürüngenle kucaklaşmak herkesin harcı değil ancak olsun…

ÖZELLİKLE TIKTOK’TA ÇOK POPÜLER

Henney, geçtiğimiz günlerde Washington Post’a yaptığı açıklamada, “Wally katiyen sıradan bir timsah değil” dedi ve yaşadığı yerdeki birçok kişinin 7 yaşında ve 167 santimetre uzunluğundaki bu yakışıklıyı tanıdığını söyledi.

Gerçekten de Wally birçoğumuzdan daha tanınan: TikTok’ta 73 bin Instagram’da ise 5500 takipçisi var.

Üstelik geçen hafta Henney’le birlikte Philadelphia’da bulunan Love Park’a gidince, mahallî basının da gündemi oldu.

Henney, “Wally çok özel bir timsah. Lakin timsah sahiplenmek herkese tavsiye edebileceğim bir şey değil. Şayet ne yaptığınızı bilmiyorsanız ısırılacağınız kesin” diye konuştu.

 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör

Wally Gator (@wallygatornjoie)’in paylaştığı bir gönderi

YEDİ YILDIR BERABERLER

Henney, WallyGator’la olan sıra dışı dostluğunun 2015 yılında başladığını söyledi.

O yıl Florida’da yaşayan bir arkadaşı Henney’i arayıp “Orlando’da bir gölette birkaç tane timsah buldum, sen almak ister misin?” diye sordu.

Marangozlukla uğraşan Henney’nin bu hususta bir eğitimi yoktu lakin geçmişte de birçok sürüngenin bakımını üstlenmiş olduğundan deneyimi vardı. 30 yıl boyunca birçok istenmeyen timsahın, yılanın ve iguananın yabanî ömür parklarında yeni bir hayata kavuşmasına aracılık etmişti.

Hayatını kurtardığı sürüngenleri konutunda bu iş için satın aldığı özel kafeslerde tuttuğunu belirten Henney, “Uygun bir hayvanat bahçesi ya da barınak bulduğumda da götürüp yeni meskenlerine teslim ediyorum” diye konuştu.

Timsahlar, dinozorlar çağından günümüze kadar değişmeden ulaşabilmiş az sayıdaki hayvandan biri. Bizim üzere teneffüs yapıyor ve birden fazla vakit tatlı sularda yaşıyorlar. Lakin hayatta kalmak için derilerinin daima ıslak olmasına muhtaçlık duymuyorlar.

BÜYÜYÜNCE SOKAĞA ATILAN TİMSAHLARI KURTARIYOR

ABD’de birçok eyalette yasak olsa da Henney’nin yaşadığı Pennsylvania’nın maddelerine nazaran konutta timsah beslemek özgür. Bu nedenle birçok kişi “Nasılsa bakarım” deyip yavru timsah sahipleniyor. Ancak yetişkinliğe erişen timsahlar büyüdüklerinde bakımları zorlaşıyor. Bu evrede meskenden atılan timsahların yardımına da Henney koşuyor.

Henney, Florida’daki arkadaşına üç yavru timsahın bakımını üstlenebileceğini söyledi. Timsahlardan ikisini kısa mühlet sonra New York ve New Jersey’deki sürüngen barınaklarına yollayan Henney, o sırada 14 aylık olan WallyGator’dan ayrılmak istemedi.

“Aramızda bir bağ kurulmuştu ve onu sahiplenmekte kararlıydım” diyen Henney şöyle devam etti:

“Ev hayvanı olarak timsah sahiplenen birçok kişinin yaşadığı en kıymetli sorun, bu birlikteliğin çok uzun süreceğini bilmiyor olmak. Timsahlar bu biçimde 80 yıl hatta daha bile fazla yaşayabiliyor.”

Henney, timsahların mesken hayvanları olarak sahiplenilmesinin çok yaygın olmadığını, lakin düşündüğümüz kadar da ender olmadığını belirtti ve ekledi:

“Timsahları, uzunlukları 90 santimetreyi geçtikten sonra kimse istemiyor. Zira ısırma ihtimalleri var ve başa çıkılmaları çok sıkıntı oluyor.”

 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör

Wally Gator (@wallygatornjoie)’in paylaştığı bir gönderi

TEHLİKELİ OLABİLECEK HAYVANLAR

Vahşi ömür uzmanları da tıpkı görüşte: Bir mesken hayvanı olarak timsah sahiplenmek çok uygun bir fikir değil. Çünkü timsah atakları mevtle bile sonuçlanabiliyor. Örneğin Temmuz ayında Florida’da 80 yaşında bir bayan bir golf alanındaki gölete düşüp iki timsahın saldırısına uğradı ve müthiş bir biçimde can verdi.

Los Angeles’ta bulunan California State Üniversitesi’nde herpetoloji ve evrimsel gelişme biyolojisi uzmanı olan Raul Diaz, “Bir timsah ısırdığında çenesinin uyguladığı basınç kuvveti epeyce yüksektir. Üstelik kuyrukları da çarptıkları şahısları devirebilecek kadar güçlüdür” dedi.

Timsahların, öbür canlıların kendilerini yemek istediğine inanan avcı tipler olduğunu da hatırlatan Diaz, “Bu nedenle çok küçük yaştan itibaren savunmacı bir tabiatları vardır” diye konuştu.

Diaz, “Timsah bakımı kelam konusu olduğunda Henney’nin bir istisna olduğunu düşünüyorum. Çok yeterli bir iş çıkarmış. Ancak birçok insan bir timsahın bakımına adanacak kadar çok vakte sahip değil” tabirlerini kullandı.

Washington’a bulunan Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi ve Müdafaa Biyolojisi Enstitüsü’nün herpetoloji kısmında küratör yardımcısı olan Matt Evans ise büyük sürüngenlerin bakımını üstlenecek bireylerin kesinlikle eğitimli olması gerektiğine dikkat çekti.

Bu canlıların özel besinlere, altında saklanabilecekleri kütüklere ve canlı bitkilere ya da daima akan yahut püsküren suya gereksinim duyduğunu belirten Evans, “Timsahlarla vakit geçirmek istiyorsanız bulunduğunuz yerdeki hayvanat bahçesinde yahut tabiat merkezinde istekli olarak çalışabilir ya da vatandaş bilimi çalışmaları yapabilirsiniz” dedi.

 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör

Wally Gator (@wallygatornjoie)’in paylaştığı bir gönderi

EN SEVDİĞİ YEMEK PEYNİRLİ PATLAMIŞ MISIR

Henney ise timsahlarla ilgilendiği yıllar boyunca önlemi asla elden bırakmadığını ve daha WallyGator’la tanıştığı birinci gün bu timsahın farklı olduğunu hissettiğini belitti.

O sırada yarım metre uzunluğunda olan Wally’nin kendisini kucağına aldığında ya da beslediğine ısırmamasına şaşırdığını belirten Henney, “Canlı fare yerine peynirli patlamış mısır yemek istiyordu. Bunun çok tuhaf olduğunu düşündüm ancak tekrar de önlemli davranıyordum” dedi.

Zaman içinde WallyGator’ın yanında kendini inançta hissetmeye başladığını da tabir eden Henney, “O noktada Wally’i kafesine koymayı bıraktım” sözlerini kullandı.

Henney şöyle devam etti: “Yıllardır timsahlarla ilgileniyorum ve onları okumayı öğrendim. Bir timsah durup dururken size saldırmaz. Ben her vakit dikkatli davranıyorum lakin artık Wally’nin meskenin içinde özgür dolaşmasına müsaade vermekte bir sakınca görmüyorum.”

Serbest kaldıktan kısa mühlet sonra Wally’nin meraklı bir köpek yavrusu misali meskenin içinde peşinde dolanmaya başladığını, sevgisini fizikî yakınlıkla ve uysallıkla gösterdiğini vurgulayan Henney, “Kucağa alınmak çok güzeline gidiyordu. ‘Vaaayy… Bu hakikaten çok dost canlısı bir timsahmış’ dediğimi hatırlıyorum” dedi.

ZOR VAKİTLERİNDE HENNEY’E YARDIMCI OLDU

Ancak Henney ve Wally ortasındaki asıl bağ 2017 yılında kuruldu. Henney, ailesinden birkaç kişinin peş peşe hayatını kaybettiği bu devirde derin bir yas sürecine girmiş olduğunu belirterek, “Depresyondaydım ve WallyGator beni neşelendirmek için saçma sapan şeyler yapmaya başlamıştı. Mesela kanepede uzanmış yatarken üzerimdeki battaniyeyi tutup yere çekiyordu” dedi.

Kısa mühlet içinde WallyGator da kanepede Henney’nin yanındaki yerini aldı. Battaniyeleri çalmanın yanı sıra en sevdiği şeylerden biri Henney’nin yanına uzanıp “Gator Boys” (Timsah Çocukları) isimli televizyon programını izlemek. Bunun dışında oturma odasının ortasında bulunan taşınabilir havuzunda vakit geçirmek ve Henney’le birlikte bir komşularının yüzme havuzunda serinlemek de Wally’nin favori boş vakit aktiviteleri ortasında.

Henney, WallyGator’ın kendisine sıkıntı vakitlerde takviye olmaya devam ettiğini de söyledi. Yakın vakitte prostat kanseri teşhisi alan ve haftalarca radyasyon tedavisi gören Henney, seanslara giderken de pullu dostunu yanından ayırmadı.

KİMLİK KARTI DA VAR

Henney, “Birkaç yıl evvel hekimime WallyGator’ın yaptığı antikalıklarla depresyonu yenmemde çok büyük bir rol oynadığını anlatıyordum. Bunu duyunca bana inanılmaz bir şey önerdi” dedi. Doktorun önerdiği şey WallyGator’ı “duygusal dayanak hayvanı” olarak kaydettirmekti.

Henney, doktora, “Siz delirdiniz herhalde… Timsahlar dünyanın en korkulan hayvanlarının başında gelir” dese de o akşam meskene giderken elinde WallyGator’ın duygusal takviye hayvanı olabileceğini belirten bir rapor tutuyordu.

Doktorunun yüreklendirmesiyle başvuruyu gerçekleştiren Henney kısa müddette onay aldı. Henney’e WallyGator’ın kimlik kartının yanında timsahlara uygun bir tasma seti de verildi. Henney, “Sertifikasını her yıl yenilemesi gerekiyor” diye konuştu. Henney etrafındaki insanların timsahının duygusal takviye hayvanı ilan edilmesiyle ufak bir şaşkınlık yaşadığını da kelamlarına ekledi.

Duygusal dayanak hayvanları bireylerin yaşadığı psikiyatrik pürüzleri atlatmalarına yardım eden hayvanlara deniyor. Lakin bunları örneğin görme engellilere yardım eden köpekler üzere servis hayvanlarıyla karıştırmamak gerek. Duygusal dayanak hayvanları çoğunlukla kedi ya da köpek olsa da eşekten tavuskuşuna her cins olabiliyor. Birçok araştırma da bu hayvanların sağladığı dostluğun ve duygusal dayanağın, psikiyatrik problemlerin tahlilinde yardımcı olduğuna işaret ediyor.

AMERİKA’NIN EN SEVİLENİ OLABİLECEK Mİ?

Henney ve WallyGator’ın önünde bugün yeni bir imtihan var: Amerika’nın En Sevilen Konut Hayvanı yarışı. Bu müsabaka her yıl yapılıyor. Geçmişte kedilerin ve köpeklerin iştirakine açık olan müsabakanın kapsamı bu yıl tüm çeşitleri kapsayacak biçimde genişletildi. Kazanan hayvanı 10 bin dolarlık bir ödül bekliyor. 27 Ekim’e kadar oy verilebiliyor.

Henney son periyotta Wally’i havuz partilerine, Amerikan futbolu maçlarına, okullara ve yaz kamplarına götürerek, timsahlar hakkında toplumsal şuuru artıracak sunumlar yapıyor. Wally’nin bu ortamlara ağzında gözetici maske olmadan girdiğini belirten Henney, “Ama hiç kimseyi ısırmadı” diye konuştu ve ekledi:

“Onu bir yere götürmeden evvel kesinlikle müsaade alıyorum. Bu bir timsah kelam konusu olduğunda çok değerli. Mesela asla uçağa bindirmem. Bir kezinde otobüse bindi. O kadarı kâfi ona. Birtakım beşerler timsahlardan korkuyor. Kimseyi ürkütmek istemem.”

BELEDİYE LİDERİNİ BİLE ZİYARET ETTİ

York kentinin belediye lideri Michael Helfrich ürkenlerden değil. Tam da bu nedenle birkaç ay evvel WallyGator, Lider Helfrich’i makamında ziyaret etme bahtı yakaladı.

York’taki bir yaşlılar konutunun sakinleri de kırmızı takviye hayvanı ceketiyle koridorlarda dolaşan Wally’i görmekten çok şad oldu.

Henney, “WallyGator burayı birkaç sefer ziyaret etti. Konutun sakinleri onu okşayıp sorular sorma konusunda çok hevesliydi. En bahadır olanları Wally’i kucaklarına bile almak istedi” dedi.

Yaşlılar konutunun sorumlularından Hannah Tedesco ise, “Derisine dokununca elinize soğuk üzere geliyor lakin WallyGator benim bugüne kadar gördüğüm en sakin karaktere sahip. Onu birinci gördüğümde aklım durdu. İnsan tasmanın ucunda gezen bir timsahla her gün karşılaşmıyor” diye konuştu.

 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör

Wally Gator (@wallygatornjoie)’in paylaştığı bir gönderi

HENNEY’DEN SONRA WALLY’E NE OLACAK?

WallyGator hala büyüme çağında, önümüzdeki yıllarda yükü daha da artacak. Henney, Wally’nin her üç günde bir, birkaç tavuk budu, meyyit fare ve peynirli patlamış mısır yediğini söyledi.

Wally’nin kendisinden fazla yaşayacağını ön görmenin çok da sıkıntı olmadığını da kelamlarına ekleyen Henney, “Bir arkadaşımdan WallyGator’ın kalan yıllarını konfor içinde geçirmesini sağlamasını rica ettim. Fakat umuyorum daha uzun mühlet birlikte oluruz. Bilhassa sıcak yaz aylarında serin serin sarılıp uyumak çok hoş oluyor” sözlerini kullandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.