SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

‘Aralık’tan itibaren enflasyonda düşme görülecek’

‘Aralık’tan itibaren enflasyonda düşme görülecek’Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun artış suratında azalma olduğunu lisana …

‘Aralık’tan itibaren enflasyonda düşme görülecek’
Akacan The Mall
08.10.2022 07:22
0
A+
A-

‘Aralık’tan itibaren enflasyonda düşme görülecek’
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun artış suratında azalma olduğunu lisana getirerek, aralık ayından itibaren baz tesiriyle enflasyonda düşüşün görüleceğini kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın CNN Türk’teki Gece Görüşü programında iktisattaki yol haritasına dair kıymetli açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati besinin tüketici enflasyonu içinde en büyük yüke sahip olduğunu belirterek, enflasyonun daha çok etkilediği dar gelirliler için başta KDV indirimleri olmak üzere kararlar alındığını hatırlattı. Seracılıkla ilgili finans paketi açıkladıklarını da söz eden Nebati, kent tarımı siyasetinin da faal hale getirilmesiyle vakit içinde sorunun çözüleceğini söyledi. Fahiş kar hedefleyenlere yönelik kontroller yaptıklarını kaydeden Nebati, geçen yıl 120 bin olan kontrol sayısının 550 bine çıktığını ve yıl sonuna kadar da 1 milyon maksadı konulduğunu vurguladı. Enflasyon konusunda toplumun da daha hassas olduğunu tabir eden Nebati, bu kışın geçen kış üzere olmayacağını daha güzel bir kış olacağını söyledi.

ENFLASYON ALTINDA ARTIŞ OLMAYACAK

Akacan The Mall

Nebati, 2002 yılından itibaren minimum ücretlinin enflasyona ezdirilmediğini belirterek, bu yıla girerken enflasyon gayesinin bu kadar yüksek olmadığını hatırlattı. Memur maaşlarının 6 ayda bir güncellendiğini, sapma olunca minimum fiyatta de talep geldiğini anlatan Nebati, temmuz ayında geleneğin bozulduğu ve artırıldığını söyledi. Cumhurbaşkanının duruşunun net olduğunu, taban ücretlinin enflasyonun altında kalmadığını ve kalmayacağını vurgulayan Bakan Nebati, bütçe tesliminden sonra çalışmanın yapılacağını ve kabinede görüşüleceğini, enflasyonun altında olmayan çalışmaların yapıldığını kaydetti.

ESNAFLA İLGİLİ YENİ PAKET ÇALIŞIYORUZ

Esnafla ilgili Halkbankası’nın yeni bir çalışma yaptığını açıklayan Nebati, 350 bin liraya kadar verilen kredinin limitlerinin artırılması ve faiz ve şartlara uygun indirimlerin yapılacağı bir paket üzerinde çalıştıklarını söyledi.

TEK HANELİ FAİZ

Bakan Nebati, dünyada 190 ülkeden 165’inin faizi enstrüman olarak kullandığını belirterek, 132 ülkenin enflasyonun altında faiz verdiğini kaydetti. Faizin enflasyonun üzerinde olmasına yönelik öğretiyi reddettiklerini tabir eden Nebati, “‘Siz uygulayın’ diyorlar. ‘Bize yatırım yapmaya gelin’ diyorlar lakin bize ne diyorlar ‘sen faizi artır, paradan para kazanmayı benim ülkemde yapma’ diyorlar. Biz bu yoldan vazgeçtik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tabir ettiği üzere faizde tek haneye gidilecek adımların atılacağını söyleyen Bakan Nebati, kredinin ucuzlaması, güç fiyatlarının düşmesi ile Türkiye’nin istikrara geleceğini belirtti.

CARİ AÇIĞIN BİR NUMARALI SEBEBİ ENERJİ

Türkiye İktisat Modeli’yle ilgili de açıklamalar yapan Bakan Nebati özetle şunları söyledi: “Niye cari açık veriyoruz? Cari açığın bir numaralı sebebi güç. 100 milyar dolara yakın dış ticaret açığı verdik. 50 milyar dolara giden cari açık veriyoruz, sebebi büsbütün güç. İhracatımız ölçüde da fiyatta da artıyor. Güç fiyatları düştüğü vakit ortadaki marjı da ihracat yapa yapa yapmış olacağız. Bizi asıl yoran doğalgaz fiyatı. Bizim için çok kıymetli doğalgazı bulduk. Mart nisanda doğalgazı yakacağız, ateşini göreceğiz. Bir tarafta doğalgazı çıkartıyoruz, bu ay TOGG’u üretiyoruz. Savunma endüstrinde çok çok güzeliz.

MEVDUAT BİR YIL UZATILIYOR

(Kur muhafazalı mevduat) Mevduatın 3’te 1’i kur korumalıya kaymış durumda. 1 milyar 421 milyon liraya gelmiş bir hacim. Müşteri sayısı, 2 milyon 273 bin. O günkü kur, Türkiye’deki gerçek kuru yansıtmıyordu. Bugünkü kur, enflasyonun da altında Türk lirasının da pahalanarak gittiği öngörülebilir hale gelmiş durumda. Kur muhafazalı mevduattan şu anda vazgeçer miyiz, şu anda değil, 1 yıl uzatıyoruz. 31 Aralık 2023’e kadar uzatıyoruz. Kurun geldiği seviyeyi çok makul karşılıyorum.

BEDELİNİ ÖDEYECEKLER

(Borsadaki manipülasyon) Bununla ilgili süreç 30 Eylül’den sonra resmileşti. SPK suç
duyurusunda bulundu. O süreçte Borsa İstanbul’un ziyan görmesini engelleyecek birçok adım atıldı. Bundan sonrası, SPK’nın müracaatıyla gözaltına alma, 5 kişinin de tutuklanmış olması. Bu burada kalmaz. İlgili kurumlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Her kimse bunun bedelini ödeyecek. Bu işin üzerine gitmeye devam edeceğiz. Nereye uzanırsa uzansın bunun bedelini ödeyecek. Borsamızda güzelleşme olduğu sürece ben takviye tweeti atmaya devam edeceğim.”

KRİTİK EŞİĞİN ÖNÜNDEYİZ

Bakan Nebati, Sakarya’da düzenlenen Uludağ İktisat Zirvesi’ndeki konuşmasında ise enflasyonla uğraşla ilgili net bildiriler verdi. Bakan Nebati özetle şunları söyledi: “Kimi çevreler, bu dönüşüm sürecinde uygulamaya aldığımız politikalarımızı neredeyse ideolojik bir saplantı seviyesinde eleştirmişlerdir. Lakin, tüm dünya küçülmeye giderken yüksek oranlarda büyüyen ekonomimiz, rekor düzeylerde artış gösteren istihdam ve ihracat sayılarımız, dünya ekonomilerinden müspet istikamette ayrışmamızı sağlayarak öngörülerimizi haklı çıkarmıştır. Geçmişe dönüp baktığımızda 18. yüzyılda ortaya çıkan sanayi ihtilalinin tüm dünyada dönüştürücü bir kritik eşik olduğunu görürüz. Bu dönüşüme ayak uyduranlar, bugünün gelişmiş ülkeleri pozisyonunda olanlardır. Bugün de tıpkı halde kritik bir eşiğin önündeyiz. Endüstriyel iktisatların giderek bilgi iktisadına dönüştüğü, firmaların milletlerarası pazarlarda rekabetçi olabilmek için her alanda inovasyon yapmaları ve teknolojiden faydalanmalarının elzem hale geldiği bir süreçten geçiyoruz. Siyaset ve uygulamalarımıza istikamet tayin ederken tüm bu dönüşümleri de mutlak surette göz önünde bulundurarak adımlarımızı atıyoruz.”

EYT’DE MALİYET HAZIRLIĞIMIZI YAPIYORUZ

Hazine, Maliye Bakanı’nın vazifesi ortaya çıkmış kararın altını doldurmak. Vedat (Bilgin) Hocam, bulunduğu bakanlıktaki vazifesinden ötürü bu çeşit taleplerin karşılanması noktasında bana, kabine üyelerine ve Sayın Cumhurbaşkanımıza daima baskı yapıp, bunun çözülmesi noktasında adım atmamızı bekliyor. Bunun bütçeye olan maliyetini de konuştuk. Maliyetleri nasıl karşılayacağımızı maliye bürokrasimiz de hazırlıklarını yapıyorlar. Meclis’ten geçecek olan EYT ile ilgili her türlü kararın altını doldururuz. Türkiye’nin en kıymetli söylemi bütçe disiplininden asla taviz vermiyoruz. Taviz vermeden bu taleplerin karşılanması noktasında adımlar atıyoruz. Gelirlerin artırılması noktasında farklı hazırlıklarımız var. Daha çok kayıtdışı üzerine çalışma olur. Vergiyi ödenebilir bir hale sunmak üzere. Vergi oranlarında aşağı taraflı çalışma yapmamız kelam konusu değil.”

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.