SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Arabasını valeye bırakanlar dikkat! Zararınız karşılanmayabilir

Otomobilini valeye bırakanlar dikkat! Zararınız karşılanmayabilirMesleki Yeterlilik Evrakı olmayan valenin yaptığı kazayı sigorta şirketlerinin …

Arabasını valeye bırakanlar dikkat! Zararınız karşılanmayabilir
Akacan The Mall
18.10.2022 11:37
0
A+
A-

Otomobilini valeye bırakanlar dikkat! Zararınız karşılanmayabilir
Mesleki Yeterlilik Evrakı olmayan valenin yaptığı kazayı sigorta şirketlerinin karşılamayacağını belirten Belgelendirme Kuruluşları Dernek Lideri Cengizhan Kutlu, evraksız eleman çalıştırdığı tespit edilen firmanın ise faaliyetine son verileceğini söyledi.

MYK Mesleksel Yeterlilik Dokümanı kaidesinin 25 Aralık 2020’de, 31345 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Belgelendirme Kuruluşları Dernek Lideri Cengizhan Kutlu , ‘İşletmeler ve İşyerlerinin Araç Park Hizmetlerinin (vale) Yürütülmesine Ait Yönetmelik’ ile vale vazifelilerinin MYK Mesleksel Yeterlilik Dokümanına sahip olmasının mecburî hale getirildiğini tabir etti.

Vale vazifesi yapan şahısların 01 Ocak 2023 tarihine kadar MYK Mesleksel Yeterlilik Evrakı sahibi olmaları gerektiği vurgulayan Kutlu, “Bu tarihe kadar MYK Mesleksel Yeterlilik Evrakı almamış olan bireyler artık vale olarak çalışamayacak. Kaçak olarak çalışanların önüne ise birtakım yaptırımlarla geçilmiş olunacak. Zira vale toplum hayatımızın çabucak hemen her anında karşılaşmaktayız. Okullarda, Hastanelerde, AVM’lerde ve öbür alanlarda günümüzün çağında lüks değil, bir gereklilik olarak görüyoruz. Vale hizmeti aldığımız kişinin de, bir eğitimden bir belgelendirmeden geçmesi gerekiyor. Bununla alakalı da 25 Aralık 2020 tarihinde çıkan mevzuatla vale görevlilerine bir standart getirildi. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren vale misyonunda bulunan bireyler, mesleksel yeterlilik dokümanı almadan çalışamayacaklar. Mesleksel yeterlilik kurumuna bağlı, yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından alınacak bir evrakla fakat çalışabilecekler” dedi.

Akacan The Mall

“KARTI GÖREN İNANÇLA ARACINI VALEYE TESLİM EDECEK”

Eskiden her rastgele bir sorgu yapmaksızın araçların vale görevlisine teslim edildiğini belirten Kutlu, “Ancak bireylerin, sabıkası var mı? Psikoteknik raporu var mı? Bir yana dursun şoför dokümanı var mı? Diye soramıyorduk. Alacakları mesleksel yeterlilik evraklarıyla mevzuatı toplayıcı olmanın yanı sıra vatandaşların gönül rahatlığı ile anahtarlarını teslim etmelerine vesile olacak. Vale misyonu yapan kişinin boynuna yahut yakasına asacağı mesleksel yeterlilik evrakı kartı, vatandaşın aklına gelebilecek bütün soruların karşılığı olmuş olacak” diye konuştu.

“EN UFAK SABIKASI, KAZASI YAHUT SONLU OLAN KİŞİ BU BELGEYİ ALAMAYACAK”

Bir valenin bu belgeyi alması için kabahat kaydının araştırıldığını, uyuşturucu kullanan, satan, ağır kazaya karışan, cinsel istismar ve yüz kızartıcı kabahatler işlemiş ve bunlardan ceza alan ve kovuşturma geçiren şahısların imtihana dahi giremeyeceğini hatırlatan Kutlu, “Şayet bu sıkıntılar ortada yoksa bile, belgeyi almak için psikoteknik raporu istiyoruz. Günde 1 vale 100’ün üzerinde farklı modelde araçlar kullanıyor. Refleksleri ve muhakemesi çok kıymetli. Psikoteknik raporuyla bunu kanıtlamış oluyor. Psikoteknik raporu, sabıka kaydı ve şoför evrakı olanlar, mesleksel yeterlilik dokümanı imtihanına girmeye hak kazanacak. Bu formda hem vale hizmeti veren şahıslar nitelik kazanmanın yanında yurt içi ve yurt dışında geçerli olan dokümana sahip olacaklar. Ayrıyeten, vatandaşlarda inançla anahtarlarını teslim edecekler” dedi.

“BELGESİ OLMAYAN KAZA YAPTIĞINDA SİGORTA KARŞILAMAYACAK”

Vatandaşları boynunda yahut yakasında yeterlilik evrakını görmedikleri valelere araçlarını teslim etmemesi konusunda uyaran Kutlu, “Çünkü sigorta şirketleri, valeden kaynaklı hasarları evrakı olmadığı gerekçesiyle ödemeyecek. Kaymakamlıklar ve valilikler tüm vale hizmeti yapan yerleri denetleyecekler. Dokümanları olmayanların faaliyetlerine son verecekler. Türkiye’de bu belgeyi veren 16 tane yetki almış kuruluş var. Bunların da hangileri olduğuna dair bilgilere belgelendirmekuruluslaridernegi.com adresinden ulaşılabilir” dedi.
MYK Mesleksel Yeterlilik Belgesi’nin 5 yıl geçerli olduğunu belirten Kutlu, şayet 5 yıl içinde mesleği yaptığını kanıtlarsa imtihansız 5 yıl daha uzatma imkanı olduğunu açıkladı.

Sınav fiyatının bin 550 lira, evrakın ise 250 lira olduğu açıklandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.