SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Antalya’da kiralar 130 bine çıktı! Rus ve Ukraynalılar akın ediyor

Antalya’da kiralar 130 bine çıktı! Rus ve Ukraynalılar akın ediyorSavaş sonrası Rus ve Ukraynalıların yaşamak için geldiği Antalya’da, deniz …

Antalya’da kiralar 130 bine çıktı! Rus ve Ukraynalılar akın ediyor
Akacan The Mall
15.10.2022 12:07
0
A+
A-

Antalya’da kiralar 130 bine çıktı! Rus ve Ukraynalılar akın ediyor
Savaş sonrası Rus ve Ukraynalıların yaşamak için geldiği Antalya’da, deniz kenarındaki lüks dairelerin aylık kirası, 100 bin lirayı aştı. Lara’da 4+1 daire için aylık 130 bin lira kira bedeli istenirken, Konyaaltı’ndaki 3+1 daire için aylık 125 bin lira kira istendi. İlana, 1 yıllık fiyatın de peşin talep edildiği notu düşüldü.

Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşından kaçan bilhassa Ukraynalılar, daha emniyetli buldukları Türkiye’ye gelip, sıklıkla tatil yaptıkları Antalya’ya yerleşmeyi tercih etti. Aileleriyle gelen Ukraynalıların bir kısmı, yakınlarının yanına yerleşti, geliri yüksek olanlar ise ya gayrimenkul satın aldı ya da kiraladı. Gayrimenkul hareketliliği başlayan kentte hem kiralar hem satın alma fiyatları arttı.

Kentte savaş öncesi 2 bin 500-3 bin lira olan mesken kiraları, Ukraynalıların gelişiyle 1 yıllık kira bedeli peşin olmak üzere 20-40 bin liranın üzerine çıktı. Rusya-Ukrayna savaşının sürmesi nedeniyle Rus başkan Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesi sonrası başka ülkelere gitmek isteyen Rusların en çok tercih ettiği vilayetlerin başında da Antalya geldi. Savaştan kaçan Rus ve Ukraynalıların yaşamak için ilgi gösterdiği kentte, deniz kenarındaki lüks dairelerin aylık kirası, 100 bin lirayı aştı. Emlak ilanlarında denize sıfır ya da yakın arada konumlanan dairelerin lüks döşendiği göze çarptı. Muratpaşa ilçesi Lara bölgesindeki 4+1 lüks daire için aylık 130 bin lira kira, 260 bin lira depozito bedeli istenirken, Konyaaltı’nda 3+1 lüks daire için aylık 125 bin lira kira ve 125 bin lira depozito bedeli istendi. İlanlarda her 2 lüks daire için 1 yıllık kira fiyatının peşin talep edildiği notu yer aldı.

Akacan The Mall

‘FİYATLAR ASTRONOMİK SEVİYEDE SEYREDİYOR’

Antalya Emlakçılar Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Lideri İsmail Çağlar, kentte son periyotta artan gayrimenkul fiyatlarını kıymetlendirdi. Yaklaşık 1 yıldır mesken ve arsa fiyatlarının yükseldiğini belirten Çağlar, “Dünyanın tüm ülkelerinden Antalya’mıza çok fazla göç geliyordu. Ukrayna-Rusya savaşından sonra bu durum bir kat daha arttı. Fiyatların artmasının ana sebebi ‘ayakçı’ diye tabir ettiğimiz yabancıların kayıt dışı emlakçılık yapmasıdır. Hem milletimiz hem devletimiz ziyan etmektedir. Burada vergi ödemeden, kendi dini, lisanı ve ırkından olan hemşehrilerine konut fiyatlarını artırarak verdiler. Bunlar şu an mahkeme yolunda. Bunu gören Türk vatandaşları ise yan taraftaki dairelerin yüksek fiyatını görüp, fiyatlarını artırdı. Bu yüzden fiyatlar astronomik seviyede seyrediyor” diye konuştu.

Son 1 yılda satış ve kiralamalarda fiyatların yüzde 200 arttığını aktaran Çağlar, “Denetleme yapmamız lazım. Biz emlakçıların emlak kurulları yüzde 2 alıcı, yüzde 2 satıcıdan veriliyor. Bunlar kendi lisanından insanlardan yüzde 10 komite almakta ve hiçbir fatura kesilmemektedir” dedi.

NORMAL DAİRELER 10 BİN İLE 20 BİN ARASINDA

Konyaaltı ve Muratpaşa’daki olağan eşyalı konut fiyatlarının 15-20 bin lira olduğunu belirten İsmail Çağlar, eşyasız konutların ise 10 ile 15 bin ortasında kiraya gerildiğini aktardı. Kepez ilçesine gidildikçe fiyatların 8-10 bin lira değiştiğini söyleyen Çağlar, “Yazılı ve kelamlı olarak meclise bu sıkıntıları götürdüm. Mahalle mahalle eksper yapılıp, bir bedel konulması gerekiyor. 10 bin liralık meskene 15 bin lira denildiğinde cezai süreç yapılması lazım. Şu an hür piyasa olduğu için bir şey yapılamıyor. Meskenlerin içini lüks yaptıkça fiyatları artırdıklarını söylüyorlar. Birtakım bölümler de içinin döşemesine ve lüksüne nazaran Türk vatandaşlarına meskenlerini kiraya vermek istemiyor. Meskenlerini daha yüksek fiyatlara vermek istiyorlar. Kimi kıyıya yakın bölümdeki konutların fiyatları 100-125 bin lirayı aştı. Burada Türk vatandaşlarımızın oturma bahtı sıfır. Büsbütün yabancıya yönelik kiraya veriliyor” diye konuştu.

Kiraların düşmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Çağlar, “Türk vatandaşları bu durumdan muzdarip. Konyaaaltı’nda kira bedelinin artması, Kepez bölgesinde de otomatik olarak kiraları artırıyor. Örneğin; bir evladımızı evlendireceğiz, mesken bulamıyoruz. Taban fiyatta çalışan kişi 5-6 ya da 7 bin liraya konut kiralayıp çocuğunu evlendiremiyor” dedi. 

‘ÖĞRENCİLER KONUT BULAMIYOR’

İsmail Çağlar, Antalya’ya üniversitede okumaya gelen öğrencilerin de artan kiralardan muzdarip olduğunu belirterek, “Öğrenciler şu anda kiralık mesken bulamıyor. 2-3 kişi bir konutta kalıyor. Bunun bir formda önüne geçilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.