SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Amerika niçin reaksiyon çekti

Amerika niçin reaksiyon çektiİçişleri Bakanı Soylu’nun ‘ABD’nin taziyesini reddediyoruz’ kelamları Washington’ın Ankara’yı rahatsız eden Suriye …

Amerika niçin reaksiyon çekti
Akacan The Mall
15.11.2022 07:40
0
A+
A-

Amerika niçin reaksiyon çekti
İçişleri Bakanı Soylu’nun ‘ABD’nin taziyesini reddediyoruz’ kelamları Washington’ın Ankara’yı rahatsız eden Suriye siyasetini bir defa daha gündeme getirdi. Failin YPG temaslı olduğunun açıklanması, dikkatleri yine Amerika’nın Suriye’nin kuzeyinde aktif terör örgütü PKK-YPG’ye verdiği dayanağa yöneltti.

İstanbul’un İstiklal Caddesi’nde evvelki gün meydana gelen bombalı terör saldırısı ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Amerikan Büyükelçiliği’nin taziyesini reddediyoruz” kelamları dikkat çekti. Terör saldırısını ABD makamları kınarken, saldırganın terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG ile ilişkisinin açıklanmasıyla Washington’ın, Suriye’de YPG’ye verdiği askeri ve siyasi takviye tekrar gündeme geldi.

‘KABUL ETMİYORUZ’

Akacan The Mall

“Biz, bize verilen bildirisi aldık. Bize verilen iletinin ne olduğunu da biliyoruz. ABD Büyükelçiliği’nin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Teröristleri yakaladık, şayet yakalamasaydık bombacı Yunanistan’a kaçırılacaktı. PYD’yi orada kim besliyorsa fail odur. Piyonları çok fazla tartışmanın bir manası yoktur. Şunun bilinmesini isteriz, bu aldığımız iletiye çok güçlü bir ileti vereceğiz, hem çok güçlü mesaj” açıklamasını yaptı.

ELÇİLİK AÇIKLAMASI

ABD Büyükelçiliği pazar günü Twitter’daki paylaşımında şu sözleri kullanmıştı: “ABD’nin Türkiye’deki Diplomatik Misyonu olarak, bugün öğlenden sonra İstanbul’da meydana gelen patlamadan derin bir keder duymaktayız. Hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dileriz.” Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, “Amerika İstanbul’daki şiddet hareketini güçlü bir formda kınıyor. Yaralıların hüznünü paylaşıyor ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Terörizmle gayrette NATO müttefikimiz Türkiye’yle omuz omuzayız” sözleri yer aldı. Toplumsal medya kullanıcılarının ‘timsah gözyaşları’, ‘ikiyüzlülük’ diye paylaşıma sert reaksiyon göstermesi dikkat çekti.

BLINKEN’DAN TAZİYE

ABD Dışişleri Bakanıda Twitter’dan “İstanbul’daki patlamanın sebep olduğu hayat kayıplarından derin ıstırap duymaktayız. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına en içten taziyelerimizi sunarız. Amerika Birleşik Devletleri, Türk müttefiklerimizin yanındadır” açıklamasıyla saldırıyı kınadı. Lakin Bakan Soylu’nun açıklaması ABD’ye dair Ankara’nın rahatsızlığını bir kez daha gündeme getirdi.

Antony Blinken

YPG’YE ABD YARDIMI

Rahatsızlıkların başında da ABD’nin Suriye’nin doğusunda “Suriye Demokratik Güçleri” (SDG) isimli oluşumun ana omurgasını oluşturan terör örgütü PKK’nın kolu PYD ve silahlı kanadı YPG’ye verdiği silah ve mühimmat takviyesi geliyor. Washington idaresi, genelde Irak üzerinden yaptığı bu yardımı terör örgütü DEAŞ’a karşı ‘yerel güçlerden’ yararlanma formunda izah etse de Ankara, tekraren ABD’nin bu durumunu reddettiğini lisana getirerek, “sınırın Suriye tarafında bir terör koridoruna asla müsaade verilmeyeceğini” vurgulamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Suriye’de YPG’ye silah taşıyan Amerikan TIR konvoylarına işaret ederek, Washington idaresini “Türkiye’ye talep edilen silahları sağlamaktan kaçınırken, YPG’ye askeri yardım yapmakla” itham etmişti. ABD’nin halihazırda Suriye’nin doğusunda hiçbir vakit net bir sayı verilmese de en az 2000 civarında askeri ve çeşitli üsleri olduğu varsayım ediliyor. ABD idaresi, SDG’ye verilen takviyenin sırf DEAŞ’a karşı gayret ile ilgili olduğunu savunmaya devam ediyor.

NYT’IN YAYINI DA TENKİT KONUSU OLDU

Amerikan New York Times gazetesinin, Taksim’deki terör saldırısını okuyucularına aktarma üslubu Türk toplumsal medya kullanıcılarını öfkelendirdi. Gazete Twitter hesabından haberi, “Saldırının yapıldığı yer, restoranlar ve dükkanlarla dolu ikonik bir bulvardı” başlığı ile duyurdu. Haberde şu sözlere yer verildi: “Patlama, İstanbul’un merkezinde oteller, restoranlar, büyük bir cami, ziyaretçileri 16 milyonluk kentin öbür bölgelerine bağlayan duraklarla çevrili Taksim Meydanı’na kısa bir arada meydana geldi. Her yıl dünyanın dört bir yanından Türkiye’yi ziyaret eden on milyonlarca turistin birden fazla bombalamanın gerçekleştiği bölgede vakit geçiriyor.” NYT’ın ‘milyonlarca turist’ vurgusuyla ayrımcılık yaptığı, turistler için tehlikeli algısı yaratmak istediği öne sürüldü.

ESKİ ABD ELÇİSİ JEFFREY: ANKARA’YA KELAM VERİLMİŞTİ

ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD’nin Ankara’ya, terör örgütü PKK/YPG’nin ana öge olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) verilen silahların Türkiye’ye karşı kullanılmayacağına dair kelam verdiğini kaydetti. Erbil’den yayın yapan Rudav’ın haberine nazaran Jeffrey, PKK’nın vakit zaman SDG’nin kontrolündeki topraklardan Türkiye’ye saldırdığını belirterek, “Belki SDG, Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye saldırmıyor fakat PKK, Türkiye’ye karşı kimi faaliyetler yürütüyor” diye konuştu. Türkiye’nin, Suriye ve Irak’ta PKK’ya karşı siyasetini değiştirmeyeceğini belirten ABD’li eski yetkili, SDG’nin Washington’ın ortağı olmayı sürdüreceğini de kaydetti. Jeffrey, “ABD, Ankara’ya SDG’ye verilen silahların Türkiye’ye karşı kullanılmayacağı ve Suriye’nin kuzeyinden atak yapılmayacağına dair kelam verdi” diye konuştu.

‘ABD ASKERİ ORADA KALMALI’

ABD’nin eski Ankara elçisi de olan Jeffrey, ABD askerlerinin Suriye’de kalması gerektiğini savundu. Foreign Affairs mecmuasına yazan Jeffrey şunları belirtti: “(ABD’nin çekilmesinin) ana sonucu, Rusya’ya Suriye’den de çekilmeleri için Türkiye ve İsrail üzerindeki baskılarını artırması için daha fazla diplomatik ve askeri bant genişliği vermek olacaktır. Bu da nihayetinde tüm Suriye’yi savaşı başlatan Beşar Esad’ın denetimi altında bırakarak Rusya ile İran’a stratejik bir zafer kazandırır.” 

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.