SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Almanya o tanka yeşil ışık yakmadı

Ukrayna’ya ana muharebe tankı dayanağının NATO savunma bakanları düzeyinde görüşüldüğü Ramstein Üssü’ndeki kritik toplantıda Kiev’in istediği karar çıkmadı. Berlin, Leopard 2 tankları ile ilgili bir karar alınmadığını belirtti.

Almanya o tanka yeşil ışık yakmadı
Akacan The Mall
21.01.2023 07:53
0
A+
A-

Almanya o tanka yeşil ışık yakmadı
Ukrayna’ya ana muharebe tankı takviyesinin NATO savunma bakanları düzeyinde görüşüldüğü Ramstein Üssü’ndeki kritik toplantıda Kiev’in istediği karar çıkmadı. Berlin, Leopard 2 tankları ile ilgili bir karar alınmadığını belirtti.

UKRAYNA savaşı kritik bir etaba gerçek ilerlerken dün gözler Kiev’in ana muharebe tankı talebinin karşılanmasının ana gündem unsurlarından biri olduğu Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde yapılan toplantıdaydı. Türkiye’yi Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın temsil ettiği toplantının kilit ülkesi ise Ukrayna’ya gönderilecek en uygun tank olan Leopard 2’lere bir türlü yeşil ışık yakmayan Almanya oldu. Bilhassa ABD’nin ağır baskısı altında olan Almanya, Ukrayna’ya bu tanklardan göndermeme ya da öteki ülkelerin göndermesine müsaade vermeme yaklaşımını korudu.

TAVRINI DEĞİŞTİREBİLİR

Akacan The Mall

Göreve yeni atanan Alman Savunma Bakanı Boris Pistorious, Ramstein’da yaptığı açıklamada, Leopard 2 ana muharebe tankları konusunda şimdi karar alınmadığını, kararın önümüzdeki günlerde ya da haftalarda alınabileceğini söyledi. Ukrayna’ya tank gönderen birinci ülke olmak istemeyen Almanya, İngiltere’nin bu tabuyu yıkmasının akabinde adım atmak yerine ABD’nin Abrams tanklarından göndermesini kural koşmuştu. Dün Pistorious’un, Alman Savunma Bakanlığı’na ne kadar tankın gönderilebileceği konusunda envanter çalışması yapma talimatını verdiğini söylemesi, bu toplantıda baskı altında geri adım attığı izlenimi vermek istemeyen Berlin’in tutumunu değiştirme eğiliminde olduğunun işareti niteliğinde.

ZELENSKİ: HIZLANMALIYIZ

Toplantının başında konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, müttefiklere dayanakları için teşekkür etti lakin, süratli bir biçimde, daha fazlasına gereksinim olduğunu söyledi. Kremlin’in kaybetmesi gerektiğini belirten Zelenski, “Hızlanmak zorundayız. Vakit bizim silahımız olmalı” diye konuştu. Rusya’nın tekrar toparlandığını, asker topladığını ve elindeki ögeleri arttırmaya çalıştığını söyleyen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de, “Bu yavaşlama vakti değil. Daha derine inme vakti. Ukrayna halkı, Kremlin ve tarih bizi izliyor” tabirlerini kullandı.

RUSYA ÖNEMSEMİYOR

Tanklar son günlerde gündemden düşmese de Moskova, bunların yaratacağı etkiyi önemsemeyen bir yaklaşım içinde. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Bu tıp teslimatlar temelde hiçbir şeyi değiştiremez, Ukrayna için yeni sıkıntılar yaratacaktır” dedi. Peskov, Batılı ülkelerin savaş alanında mümkün bir Ukrayna zaferi yanılsamasına kapıldığını söyledi.

NEDEN LEOPARD 2

Modern ana muharebe tankları Ukrayna’nın şu etapta alandaki en değerli eksiklerinden. Kiev’in tank gereksinimi 300, zırhlı muharebe aracı muhtaçlığı ise 600 civarında. Talep edilen tank sayısı dikkate alındığında en elverişli model Alman üretimi Leopard 2. Bu tanklar, ateş gücü, hareket kabiliyeti ve muhafazayı bir ortaya getirmesi açısından avantajlı. Avrupa’da ortalarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 ülkenin envanterinde yer alan bu tankların sayılarının 2 binden fazla olması da tercih edilmesinin en kıymetli nedenlerinden.

ABD ABRAMS TANKI YOLLAMIYOR

İngiliz Challenger, Fransız Leclerc ve İtalyan Ariete tankları Leopard 2’lere muhakkak ölçüde alternatif olabilecek ögeler fakat sayıları yetersiz. Mevcut ortamda en elverişsiz alternatiflerden birisi ise Amerikan imali Abrams ana muharebe tankları. ABD, kapasitesi çok yüksek olsa da bu tankların Ukrayna’ya uygun olmadığı görüşünde.

SİLAH TAKVİYESİ YAĞDI

Birçok ülke Ukrayna’ya ek askeri dayanak açıkladı:

ABD: 2.5 milyar dolarlık askeri yardım paketinde yüz kadar Stryker ve ek Bradley zırhlı araçları yer alıyor. Washington’un, GLSDB güdümlü füzeler göndermesi de gündemde.

İngiltere: AS90 tipi kundağı motorlu topçu silahları, İHA’lar, 100 bin top mermisi, 6 yüz Brimstone güdümlü füze.

Almanya: 40 adet Marder piyade savaş aracı ve 7 adet Marder tıpı zırhlı araç.

İsveç: Archer top sistemleri, 50 adet CV-90 zırhlı muharebe aracı, NLAW tanksavar füzeler.

Danimarka: 19 uzun menzilli Ceasar tipi obüs.

Kanada: 200 Senator zırhlı araç.

Estonya: Onlarca FH70 ve D30 obüsler, top mermileri, Carl-Gustaf M2 tanksavar bomba atarlar.

Letonya: Omuzdan ateşlenebilen Stinger füzeleri, iki M17 helikopter, otomatik tüfekler, insansız hava araçları.

Litvanya: L70 uçaksavarlar, iki Mi-8 helikopter.

Polonya: S-60 uçaksavarlar ve 70 bin uçaksavar mermisi. 

 

‘ABD’Lİ GENERAL: RUSYA’YI BU YIL DURDURMAMIZ ZOR’

Almanya’daki Ramstein Üssü’nde düzenlenen tepenin toplantının akabinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ABD Genelkurmay Lideri Orgeneral Mark Milley, Rusya’yı bu yıl UKRAYNA’dan askeri olarak çıkarmanın çok sıkıntı olduğunu söyledi. Savaşın çok geniş bir cephe çizgisinde sürdüğünü ve Ukrayna topraklarında çok sayıda Rus askeri bulunduğunu vurgulayan Milley, “Askeri açıdan baktığımızda bu yıl Rusya’nın işgal ettiği alandan Rus güçlerini askeri olarak çıkarmanın çok güç olduğu görüşümü koruyorum. Bunun güç olması imkânsız olduğu manasına gelmiyor” tabirlerini kullandı. Kiev idaresine verilen askeri takviyenin sürdürülmesinin, Ukraynalıların kendilerini savunmaları için kıymetli olduğunu söyleyen Milley, “Tarihteki birçok savaş üzere bu savaş da bir müzakere masasında bitecek” dedi.

 

MOSKOVA’YA SAVUNMA FÜZELERİ YERLEŞTİRİLİYOR

RUSYA’nın Moskova’daki birtakım savunma ve idari binaların çatılarına hava savunma sistemleri konuşlandırıldığı bildirildi. Kelam konusu gelişme, Kremlin’in Rusya’nın başşehrine yönelik muhtemel bir hava saldırısına hazırlandığı yorumlarına sebep oldu. Toplumsal medyada evvelki gün yayınlanan fotoğraflarda, Moskova Irmağı boyunca Rusya Savunma Bakanlığı tarafından kullanılan sekiz katlı bir binanın çatısına “Pantsir-S1” hava savunma sisteminin kurulduğu görüldü. Öteki bir görüntüde ise, hava savunma sisteminin Kremlin’in 4 kilometre güneydoğusundaki Moskova’nın Taganka semtindeki eğitim binasının çatısına yerleştirildiği yer aldı. Rus askeri yetkilileri, füze sistemlerinin kurulduğunu doğrulamadı. Lakin Rus basını son haftalarda Moskova’da uzun menzilli S-400 füze sistemlerinin konuşlandırıldığına dair haberler yaptı. S-400 ve Pantsir-S1 sistemleri ekseriyetle birlikte kullanılıyor.

 

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.