SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Aliyev’den Rusya’ya Ermenistan reaksiyonu

Aliyev’den Rusya’ya Ermenistan tepkisiAzerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın 10 Kasım bildirisi kapsamındaki yükümlülüklerini …

Aliyev’den Rusya’ya Ermenistan reaksiyonu
Akacan The Mall
16.07.2022 17:51
0
A+
A-

Aliyev’den Rusya’ya Ermenistan tepkisi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın 10 Kasım bildirisi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğine dikkat çekerek. “Ermenistan, 10 Kasım bildirisine alışılmamış olarak bu yükümlülüğünü yerine getirmiyor, Rus tarafı da onları buna zorlamıyor” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bu yılın son 6 ayının sonuçlarına ait iktisat kurmayları ile toplantı yaptı. Cumhurbaşkanı Aliyev, toplantıda, “Bu yılın 6 ayında Azerbaycan-Ermenistan bağlarının olağanlaşmasına yönelik birtakım adımlar atılmış olsa da, ne yazık ki şimdi gerçekçi sonuçlar yok. Vatan Muharebesi’nden 1 yıl 8 ay geçmesine karşın ne yazık ki Ermenistan hala yükümlülüklerini yerine getirmiyor” dedi. Bu istikamette olumlu konuların da olduğunu vurgulayan Aliyev, sonların belirlenmesine ait çalışma kümelerinin birinci toplantısının yapıldığını kaydederek, “Bunu olumlu bir adım olarak kıymetlendiriyoruz. Bu da ülkemizin teşebbüsüyle gerçekleşen bir olay. Zira Azerbaycan, sonların belirlenmesine yönelik adımların en kısa vakitte atılmasına çalışıyordu. Ermeni tarafı buna pek sıcak bakmıyordu. Ancak birinci görüşme yapıldı. Doğal ki, bu görüşme daha çok tanışma niteliğindeydi. Önümüzdeki ay ikinci bir görüşme planlanıyor. İkinci görüşmede pratik hususların müzakere edileceğini düşünüyorum. Elbette biz bu formattaki işbirliğinden şimdilik süratli sonuçlar beklemiyoruz zira sonların belirlenmesi uzun bir süreç. Ancak bu süreç başladı ve biz bunu başarılı bir gelişme olarak değerlendirebiliriz” tabirlerini kullandı.

“RUS TARAFI ONLARI ZORLAMIYOR”

Akacan The Mall

Süreçte olumsuz noktaların daha fazla olduğuna değinen Aliyev, “Bu yükümlülükler orada açıkça belirtilmiştir. Bunlardan biri de Ermeni silahlı kuvvetlerinin Karabağ’dan çekilmesidir. Bugüne kadar bu sorun çözülmedi. Mevzuyu tekraren lisana getirdik lakin Ermenistan uzatıyor. Birebir vakitte, bu mevzuyu Rus askeri idaresi önünde gündeme getirdik. Birkaç ay evvel, Rusya Savunma Bakanlığı’nın üst seviye bir yetkilisi, Azerbaycan’ı ziyaret ederken, savunma bakanlığımıza Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin Haziran’a kadar çekileceğine dair kelam verdi. Lakin Temmuz ortasına geldik fakat bu sorun çözülmedi. Ermenistan, 10 Kasım bildirisine ters olarak bu yükümlülüğünü yerine getirmemektedir. 10 Kasım bildirisini imzalayan Rus tarafı da onları buna zorlamıyor. Elbette bu kabul edilemez bir durum. Zira Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin Azerbaycan topraklarında kalması katiyen kabul edilemez. Biz galip bir ülkeyiz, toprak bütünlüğümüzü geri kazandık. Ermenistan Silahlı Kuvvetlerini Azerbaycan topraklarından çekmek istemiyorsa, bunu bize açıkça söyleyin, biz de işimizi bilelim. Karşılığımız ne olacak? Tahminen de artık söylemek uygun olmaz. Lakin bu, 10 Kasım bildirisinin ağır bir ihlalidir” dedi.

STATÜ TARTIŞMASI

Ermenistan idaresinin statülerden bahsetmeye başladığını belirten Aliyev, “Savaş sona erdiğinde ve Ermenistan kapitülasyon evrakını imzaladığında Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan ortasında statü konusuna değinilmeyeceği konusunda kelamlı bir mutabakata varıldı. Ermenistan bir mühlet bu mutabakata uydu. Lakin bir müddettir buna uyulmuyor. Bazen başbakanları bazen de dışişleri bakanları Karabağ’ın statüsünden bahsediyor. Statüye ne olduğunu, savaştan sonra söylemiştim ve tekrarlamak istemiyorum. Ermenistan’da biri bunu unuttuysa, tekrar edebilirim. Lakin bence şimdilik gerekli değil. Bu nedenle, statü hakkında konuşmanın Ermenistan için çok tehlikeli bir mevzu olduğunu düşünüyorum. Zira statü hakkında biz de konuşabiliriz, Zengezur için statü talep edebiliriz. Zengezur Kasım 1920’de elimizden alındı. Konuşmuyoruz lakin konuşabiliriz bakalım sonuç ne olacak. Buna emsal birçok olumsuz nokta var” tabirlerini kullandı.

“5 TEMEL PRENSİBİN KABUL EDİLMESİ OLUMLU BİR HUSUS”

Azerbaycan’ın teşebbüsüyle barış muahedesinin temelini oluşturacak 5 temel prensibin Ermenistan tarafından kabul edilmesini bir öbür olumlu konu olarak belirten Aliyev, “Ermenistan idaresi bu 5 ilkeyi resmen kabul etmiştir. Azerbaycan halkı bu 5 unsurun ne olduğunu uygun biliyor, tekrar bundan bahsetmek istemiyorum. Lakin temas halinde olduğum tüm mevkidaşlarımla yapılan görüşmelerde, Azerbaycan’ın bu teşebbüsü takdirle karşılandı. İhtilafın bu unsurlar temelinde çözülmesi doğrulandı diyebiliriz. Ermenistan bunu kabul etti ve resmen itiraf etti. Bu mevzuyu birkaç komşu ülke – Türkiye, Rusya ve İran – ile görüştük ve bu tavır destekleniyor. Avrupa Birliği, ABD üzere ortaklarla da biz bu mevzuyu görüştük ve fiili olarak artık barış müzakerelerinin başlaması için temel oluşturuldu. Tekrar Azerbaycan teşebbüste bulundu. Bu 5 ilkeyi oluşturan da tekrar biziz ve şayet biz bu inisiyatifi almasaydık bugüne kadar bu istikamette de bir gelişme olmazdı” açıklamasında bulundu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.