SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Aliyev’den Ermenistan’a ikaz: Dağlık Karabağ’ın statüsü hakkındaki kelamlar sorumsuzca ve tehlikelidir

Aliyev’den Ermenistan’a ikaz: Dağlık Karabağ’ın statüsü hakkındaki kelamlar sorumsuzca ve tehlikelidirAzerbaycan’da 9. Global Bakü Forumu’na …

Aliyev’den Ermenistan’a ikaz: Dağlık Karabağ’ın statüsü hakkındaki kelamlar sorumsuzca ve tehlikelidir
Akacan The Mall
16.06.2022 19:22
0
A+
A-

Aliyev’den Ermenistan’a ikaz: Dağlık Karabağ’ın statüsü hakkındaki kelamlar sorumsuzca ve tehlikelidir
Azerbaycan’da 9. Global Bakü Forumu’na katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Biz Ermenistan tarafından Dağlık Karabağ’ın statüsü hakkında kelamlar duymaya başladık. Bu, büsbütün sorumsuzca ve Ermenistan’ın kendisi için tehlikelidir” sözlerini kullanarak, “Ermenistan, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü sorgulamaya devam ederse, Azerbaycan’ın öteki seçeneği kalmayacak ve Ermenistan’ın toprak bütünlüğünü sorgulayacaktır” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın başşehri Bakü’de Nizami Gencevi Milletlerarası Merkezi tarafından düzenlenen 9. Global Bakü Forumunun açılışında konuştu. Azerbaycan’ın Ermenistan ile alakaların normalleştirilmesine ait tekliflerinin, iki ülkenin bir birinin sonlarına karşılıklı saygılı olmalarını içerdiğini tabir eden Aliyev, “Ermeni hükümetinin bu beş ilkeyi benimsemesinden mutluyuz. Bunun için artık taraflar pratik çalışmaya geçmeli. Üst seviye Ermeni yetkililerin kelamlarının bile o kadar kıymetli olmadığını tarihten biliyoruz. Azerbaycan’da iki ülke ortasındaki hudutların belirlenmesi için hudut kurulu kuruldu. Ermeni tarafının da birebir adımı atmasını bekliyoruz” dedi.

“ERMENİSTAN’IN KENDİSİ İÇİN TEHLİKELİDİR”

Akacan The Mall

Azerbaycan’da “Dağlık Karabağ” isminde bir idari ünitenin bulunmadığını ve Ermeni tarafından bu mevzuya yapılacak rastgele bir atfın yeni bir probleme yol açacağını vurgulayan Aliyev, “Dağlık Karabağ’ın statüsü hakkında Ermenistan’dan kelamlar duymaya başladık. Bu, büsbütün sorumsuzca ve Ermenistan’ın kendisi için tehlikelidir. Zira ‘Dağlık Karabağ’ diye bir şey yok. Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi 1991 yılı sonlarında Azerbaycan parlamentosunun kararı ile kaldırılmıştır ve bizim topraklarımızda bu türlü bir idari yapı bulunmamaktadır. Bu nedenle, kelamda statüye yapılacak rastgele bir telaffuz, sadece yeni çatışmalara yol açacaktır. Ermenistan hükümeti bunu anlamalı ve tarihi yine yazmaya çalışmaktan vazgeçmelidir” dedi.

“AZERBAYCAN’IN ÖTEKİ SEÇENEĞİ KALMAYACAK VE ERMENİSTAN’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SORGULAYACAKTIR”

Bu durumun çok önemli sonuçlara yol açabileceğini belirten Aliyev, “Ermenistan, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü sorgulamaya devam ederse, Azerbaycan’ın öbür seçeneği kalmayacak ve Ermenistan’ın toprak bütünlüğünü sorgulayacaktır. Tarihî bir bakış açısından, bunu yapmaya daha fazla hakkımız var. Zira geçen yüzyılın tarihi açıkça gösteriyor ki, Kasım 1920’de, Azerbaycan’ın sovyetleştirilmesinden 6 ay sonra, Sovyet hükümeti Azerbaycan’ın tarihi bir bölgesi olan Zengezur’u parçalayıp Ermenistan’a teslim etti. Bu nedenle, Ermenistan Karabağ’daki Ermeniler için statü talep ediyorsa, Azerbaycan neden Batı Zengezur’dan olan Azerbaycanlılar için statü talep etmesin? Zira Azerbaycanlılar büsbütün oraya yerleşmişlerdi. Bu içinden çıkılamayacak bir duruma yol açabilir. Ermeni hükümetinin İkinci Karabağ Savaşı’ndan çıkardığı dersleri unutmaması, bu dersleri güzel incelemesi ve Azerbaycan’a karşı rastgele bir toprak argümanından kaçınması gerektiğini düşünüyorum” tabirlerini kullandı.

“MİNSK GRUBU’NA ARTIK MUHTAÇLIK YOK”

AGİT Minsk Grubu’nın 28 yıldır Azerbaycan-Ermenistan ortasındaki Karabağ problemini çözemediğini belirten Aliyev, “Dolayısıyla Azerbaycan Karabağ meselesini çözdükten sonra Minsk Grubu’na muhtaçlık kalmamıştır. Bilhassa Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra Minsk Kümesi’nin üç eşbaşkanının bir ortaya gelmesinin imkansız hale geldi. Minsk Kümesi Eşbaşkanlarının çalışmayacağına dair şimdiden iletiler aldık. Artık emeklilik yaşına geldiler. Bu nedenle, Ermenistan’daki yahut diğer bir ülkedeki Minsk Kümesi hakkında rastgele bir spekülasyonun sadece Azerbaycan’ı rahatsız edeceği istikametindeki tavrımızı belirtmek istiyorum. Sorunu çözdük. Minsk Kümesi tarafından geliştirilen Madrid Prensipleri uygulanmıştır. Artık Ermenistan ile bağlantıları normalleştirmenin ve bir barış mutabakatı imzalamanın yollarını düşünmeliyiz. Her iki taraf olumlu ileti verirse 1 yıl içince barış mutabakatını imzalayabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.