SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Akıllı aygıtlar tek lisan konuşacak

Akıllı aygıtlar tek lisan konuşacakGünümüzde binlerce farklı akıllı aygıt bulunuyor ve firmalar bu eserlerin birçoklarında kendi standartlarını …

Akıllı aygıtlar tek lisan konuşacak
Akacan The Mall
13.11.2022 07:23
0
A+
A-

Akıllı aygıtlar tek lisan konuşacak
Günümüzde binlerce farklı akıllı aygıt bulunuyor ve firmalar bu eserlerin birçoklarında kendi standartlarını uyguluyor. İşte bu durum çok sayıda dev teknoloji firmasını bir ortaya getiren Matter ile tarih olacak.

Akıllı aygıtların sayısını gün geçtikçe artıyor. Artık konutumuzda akıllı süpürge, akıllı aydınlatma, akıllı hoparlör, akıllı televizyon, akıllı ısıtıcı, akıllı güvenlik sistemi ya da akıllı beyaz eşya modelleri üzere çok sayıda eser yer alıyor. Önümüzdeki periyotta sayısal olarak azalmayacak bu eserlerin, şu an büyük kısmı kendi standartlarını kullanıyor. Şayet farklı markalardan farklı akıllı eserler satın aldıysanız, protokol farklarından ötürü bunların hepsinin kendi uygulamalarını kurmak durumunda kalıyorsunuz. Tıpkı vakitte bu eserler kendi ortalarında da haberleşemiyor. Bu doğal olarak ülkü bir kullanıcı tecrübesi sunmuyor. Neyse ki en sonunda bu sorun ortadan kaldırılacak. Zira artık hayatımızda ‘Project CHIP’ olarak doğan ve daha sonra ismi değişen Matter standardı bulunuyor.

BİRLİKTE ÇALIŞABİLİYOR

Akacan The Mall

Bu akıllı aygıtları bir ortaya getirecek standardın ardında ortalarında Apple, Amazon, Google, IKEA, Legrand, NXP Semiconductors, Resideo, Samsung SmartThings, Schneider Electric, Huawei, Signify, Silicon Labs, Wyze, Somfy, Nordic, Nanoleaf, Ecobee, Signify / Philips ve Wulian üzere isimlerin olduğu 280’den fazla firma yer alıyor. Pekala bu Matter tam olarak nedir? Matter’ın en büyük destekçilerinden olan teknoloji devi Apple, standardı şu formda açıklıyor:

“Matter, farklı platformlardaki çeşitli akıllı mesken aksesuarlarının birlikte çalışabilmesini sağlayan bir akıllı konut teması teknolojisi. Matter ve HomeKit özellikli aksesuarlarınızı konut uygulaması ve Siri ile sıkıntısız bir halde denetim edebiliyorsunuz. Matter, konutunuz için geniş bir aksesuar yelpazesi ve bu aksesuarlarla uyumluluk sunuyor.”

YÖNETMEK KOLAYLAŞACAK

Bu Apple ve Google’ın katkısıyla direkt olarak iOS ve Android işletim sistemleri tarafından desteklenecek altyapı sayesinde çabucak hemen tüm aygıtlar tek bir merkezden yönetilebilecek, örneğin akıllı kapı kilidiniz kurulan temel tıpkı olduğundan akıllı ışık sisteminiz ile bağlantı kurabilecek. Yeni altyapı, sevindirici formda yalnızca yeni aygıtlara da özel olmayacak. Birçok firma mevcut aygıtlarını da Matter dünyasına dahil etmenin yolunu bulmuş durumda. Takviyeli aygıtların üzerine kullanıcılara kolaylık olması ismine Matter logosunu yerleştirecek firmalar, Matter sayesinde aygıtları bulut yerine lokal olarak birbirlerine bağlayabilecek. Bu sayede internet olmadığı vakit dahi akıllı aygıtlar ortasındaki temas kablosuz olarak sağlanmaya devam edecek.

MALİYET DÜŞÜYOR

Açık kaynak yapılı olarak tasarlanan Matter, firmalara yazılım geliştirme konusunda büyük bir kolaylık getirecek. Şirketler farklı platformlar için farklı protokoller kullanmak zorunda olmayacak, bu sayede yazılım temeli daha süratli ve ucuz formda kurulabilecek. Akıllı aygıt üreticilerinin maliyet planları özelinde muhakkak platformları kapsam dışında bırakması durumunu da bitirecek Matter standardı, bireylerin özel bir merkezi denetim ünitesi almasına gerek bırakmayacak. Yani akıllı biri eser alındığı vakit onu yönetmek için ekstra harcama yapılmasına

TÜRKİYE’DE DE OLACAK

Yıl bitmeden çok sayıda Matter’a tam takviye veren akıllı eser pazarda bulunabilir olacak. Bu standart bilhassa 2023’ün başında düzenlenecek CES 2023 fuarı ve sonrasında patlama yapacak. Matter’ı temele alan akıllı eserler elbette Türkiye’de de elde edilebilir olacak. Standart için şimdiden 190’dan fazla aygıt sertifika programına girmiş durumda. Pek çok akıllı konut aksesuarının birden fazla ekosistemde birlikte çalışmasını sağlayan yeni akıllı mesken temas standardı Matter, Objelerin İnterneti altyapısını bir sonraki düzeye taşıyacak.

 

INSTAGRAM’DA YENİ ÖZELLİKLER

Instagram devamlı olarak güncelleniyor. Yapılan son güncelleme ile platforma birinci olarak uzun vakittir beklenen içerik zamanlama dayanağı getirildi. Bu sayede artık 75 gün sonrasına kadar otomatik yayınlanacak içerik zamanlanabiliyor. Buna ek olarak internet tarayıcıları üzerinden erişim sağlanan sürümün dizaynını güncelleyen ve çok daha çağdaş hale getiren Instagram, direkt iletilere bir notlar özelliği de ekledi. Bu sayede bireyler direkt bildiriler içerisine diğerlerinin görebileceği 60 karakterlik ufak notlar bırakabiliyor.

 

GITHUB’A ‘KONUŞARAK KOD YAZMA’ İMKÂNI

Microsoft’un sahibi olduğu GitHub, uzun vakittir kullanımda olan Copilot yazılımına konuşarak kod yazma sistemi getirdi. Yeni geliştirilen altyapı sayesinde yazılımcılar Siri, Alexa ya da Google Assistant ile etkileşime girer üzere yalnızca konuşarak kod yazabiliyor. Şimdilik deneysel bir test kapsamında geliştirilen altyapı, yazılımcıların kod yazmasını otomatik tamamlama ile kolaylaştıran Copilot özelinde çalıştığı için yeterli sonuçlar sunabiliyor. Firma atılan farklı adım hakkında “Hey, GitHub! şimdilik yalnızca VS Code içinde kodlama yaparken klavye gereksinimini azaltıyor lakin daha fazla araştırma ve testle yeteneklerini genişletmeyi umuyoruz” dedi.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.