SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Afganistan’ı sarsıntı vurdu! 5.9’luk sarsıntıda 1000 meyyit

Afganistan’ı sarsıntı vurdu! 5.9’luk sarsıntıda 1000 ölüSiyasi ve ekonomik sarsıntılarla boğuşan Afganistan’ı artık de 5.9 büyüklüğündeki zelzele …

Afganistan’ı sarsıntı vurdu! 5.9’luk sarsıntıda 1000 meyyit
Akacan The Mall
23.06.2022 07:40
0
A+
A-

Afganistan’ı sarsıntı vurdu! 5.9’luk sarsıntıda 1000 ölü
Siyasi ve ekonomik sarsıntılarla boğuşan Afganistan’ı artık de 5.9 büyüklüğündeki zelzele vurdu. Ülkenin doğusunda Paktika vilayetinde dağlık bir bölgede gerçekleşen zelzele, en az bin can aldı. Türkiye felakete ait taziye bildirisi yayınlarken, bölgeye insani yardım sevk ediliyor.

Siyasi ve ekonomik çalkantılarla başı kaygıda olan Afganistan, son olarak sarsıntı felaketiyle sarsıldı. Ülkenin doğusunda Pakistan sonundaki Paktika vilayetinde dün gece meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki zelzelede en az bin kişi ömrünü yitirdi. 1500’den fazla kişi de yaralandı. Yetkililer, çok sayıda kişinin göçük altında kaldığını belirterek meyyit ve yaralı sayısının artabileceğine dikkat çekti. Paktika’nın kuzeyindeki Host vilayetinde de büyük hasar meydana geldi.

KOMŞU ÜLKELER HİSSETTİ

Akacan The Mall

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) zelzelenin büyüklüğünü başta 6.1 olarak açıklarken, bu data daha sonra 5.9 olarak güncellendi. Dağlık bir bölge olan Paktika merkezli zelzele, 500 kilometre genişliğindeki bir alanda, komşu ülkeler Hindistan ve Pakistan’daki yaklaşık 119 milyon kişi tarafından da hissedildi. Merkez üssüne yaklaşık 375 kilometre uzaklıktaki Pakistan’ın başşehri İslamabad’da da sarsıntısı hissedenler oldu. Vahim sarsıntı, son 10 yıl içinde ülkede gerçekleşen en ölümcül zelzele felaketi olarak kayıtlara geçti.

CAN KAYBI NİÇİN YÜKSEK

Şiddeti ülkedeki geçmiş sarsıntılara nazaran daha düşük olsa da can kaybının bu kadar yüksek olması akıllarda soru işareti yarattı. Yüksek can kaybına münasebet olarak, sarsıntının yerin yalnızca 10 kilometre altında gerçekleşmesi ve tesirini çok daha şiddetli bir biçimde göstermesine işaret edildi. Bir öbür münasebet de sarsıntının gerçekleştiği bölgedeki çarpık yapılaşma ve heyelana meyilli toprak yapısı. AP ajansına konuşan ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nden sismolog Robert Sanders da sarsıntıda yaşanan can kaybında, coğrafya, yapıların kalitesi ve nüfus yoğunluğunun tesirli olduğunu aktardı.

TALİBAN’IN SINAVI

Deprem felaketi, Ağustos 2021’de tartışmalı bir biçimde iktidara gelen Taliban idaresinin en büyük imtihanı olarak görülüyor. ABD, 11 Eylül (2001) akınlarının akabinde işgal ettiği Afganistan’dan Ağustos 2021’de apansız çekilince, yerine radikal İslamcı ideolojiye sahip Taliban hükümeti geçmişti. Pek çok ülkenin terör örgütü olarak tanımladığı Taliban, Afganistan’ın legal idaresi olarak memleketler arası alanda kabul görmüyor. Geçmişte ABD kurumlarıyla çalışan birçok Afgan vatandaşı hakkında idam kararı çıkaran Taliban, yetişmiş eleman eksikliğine sebep olarak iktisadın daha da kötüleşmesine yol açtı.

BM TÜRKİYE İLE TEMASTA

Taliban idaresi sözcüsü Bilal Karimi, Başbakan Muhammed Hasan Ahund’un başkanlık sarayında harikulâde toplantı düzenlediğini ve yardım uyumları hakkında bilgi aldığını duyurdu. Birleşmiş Milletler Afganistan Koordinatörü Ramiz Alakbarov, BM’nin arama-kurtarma takımının gerekli ekipmanının bulunmadığını belirterek, “Türkiye arama-kurtarma sağlamak için en yeterli pozisyondaki ülke. Türkiye büyükelçiliğiyle mevzuyu görüştük, Kabil idaresinden resmi talep bekliyorlar” dedi.

TÜRKİYE’DEN TAZİYE MESAJI

Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’daki sarsıntıda hayatını kaybedenler için taziye iletisi yayımladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye her vakit olduğu üzere, zelzeleden etkilenen kardeş Afgan halkına her türlü yardımı yapmaya hazırdır. Ömrünü yitirenlere Allah’tan rahmet diliyor, yakınları ile kardeş Afganistan halkına taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

İLK DEĞİL

Afganistan’da Şubat 1998 yılında gerçekleşen 6.1 büyüklüğündeki sarsıntıda en az 4.500 kişi hayatını kaybederken, tıpkı yıl Mayıs ayında gerçekleşen 6.6 büyüklüğündeki zelzelede yaklaşık 5 bin kişi ömrünü yitirdi. 2002’deki 7.4 büyüklüğündeki sarsıntıda ise 150 kişi hayatını kaybetti. 2012 ve 2015 yıllarında da büyük kayıplar yaşatan zelzele felaketleriyle sarsılan Afganistan, zelzele bölgesinde yer alıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.