SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Afete üreterek baş tutan bayanlar

Hatay, ömür savaşını üreterek veriyor. Sevinçli Mutfak’ın kurucusu Dilek Tecirli, Hatay Altınözü bölgesinde kekik yetiştiriyor ve e-ticaretten satış yaparak üretimin devam etmesini sağlıyor. Meriç Çiftliği’nin sahiplerinden Serra Nalçabasmaz, 150 yıldır devam eden aile işletmesinde sarsıntıdan sonra geri gelen iki çalışanıyla tarım yerlerinde hasarı onarıyor. 25 yıldır ipekböceği üretimi ve dokumacılık yapan Defne&Apollon İpekçilik sahibi Tuğçe Duman, mesken hanımlarıyla işini devam ettirmeye çalışıyor… Hatay’daki bayanları bir ortaya getiren Hepsiburada’nın “Her Sipariş, Bir Destek” projesiyle mart ayında 250 milyon TL’lik satış yapıldı.

Afete üreterek baş tutan bayanlar
Akacan The Mall
14.04.2023 07:24
0
A+
A-

Afete üreterek baş tutan kadınlar
Hatay, hayat savaşını üreterek veriyor. Sevinçli Mutfak’ın kurucusu Dilek Tecirli, Hatay Altınözü bölgesinde kekik yetiştiriyor ve e-ticaretten satış yaparak üretimin devam etmesini sağlıyor. Meriç Çiftliği’nin sahiplerinden Serra Nalçabasmaz, 150 yıldır devam eden aile işletmesinde sarsıntıdan sonra geri gelen iki çalışanıyla tarım yerlerinde hasarı onarıyor. 25 yıldır ipekböceği üretimi ve dokumacılık yapan Defne&Apollon İpekçilik sahibi Tuğçe Duman, mesken hanımlarıyla işini devam ettirmeye çalışıyor… Hatay’daki bayanları bir ortaya getiren Hepsiburada’nın “Her Sipariş, Bir Destek” projesiyle mart ayında 250 milyon TL’lik satış yapıldı.

Deprem felaketinin en çok vurduğu vilayetlerden biri de Hatay oldu. Bölge halkının verdiği kayıpların yanında kalanların da büyük çoğunluğu kenti terk etti. Bölgeden ayrılmayanlar ise işlerine geri dönüp, üretmeye devam ederek hayatı olağanlaştırmaya çalışıyor. Bu savaşta bayanlar ön saflarda. Hatay’ın Altınözü ilçesindeki bayan üreticiler e-ticaret siteleri üzerinden satış yaparak ayakta kalmaya çalışıyor.

Kadın üreticileri bir ortaya getiren Hepsiburada’nın “Her Sipariş, Bir Destek” projesi kapsamında mart ayında zelzele bölgesinden 400 yeni teşebbüsçü platformda satışa başladı. Satıcılar mart ayı içerisinde toplam satış hacimlerini 250 milyon TL’nin üzerine çıkardı. 10 Nisan prestijiyle zelzele bölgesinde toplam bin 650 teşebbüsçü bayan ve bayan kooperatifi Hepsiburada’da satış yapmaya devam ediyor. Biz de Hatay’da faaliyet gösteren teşebbüsçü bayanları ziyaret edip kıssalarını dinledik.

Akacan The Mall

‘ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

33 bayanın takviyesiyle kurulan Vakıf Köy Bayan Kooperatifi’nin Lideri Lora Çapar, “Evde reçel yaparak anneannelerimizin sistemiyle bu işe başladık. 33 bayan daima birlikte eserlerimizi kooperatif çatısı altında tek bir üretim atölyesinde üretip satışa sunuyoruz. Sarsıntı felaketinde herkes üzere biz de makûs etkilendik lakin Hepsiburada’nın kampanyasıyla siparişlerimiz çoğaldı. Üretip çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

‘HATAY TERK EDİLMİŞ DURUMDA’

Neşeli Mutfak’ın Kurucusu Dilek Tecirli ise e-ticaret sayesinde bölgeden ayrılmadığını ve üretime devam ettiğini söyledi. Hatay Altınözü bölgesinde kekik yetiştirdiklerini belirten Tecirli, “Kozkalesi’nde toplam 500 dönüm kekik ekiliyor. Fakat artık satılmıyor. Zira eseri alan toptancı esnafın kimi vefat etti kimi de kenti terk etti. Bu işi yapan çok az kişi kaldık. Geçen yıl 5-6 eser alınıyordu, artık 1 tona düştü. Üretimde külfet yok lakin talep olmadığı için köylü hasat etmeyi bıraktı. Ayakta kalan işletmeler ise üretmeye devam etmeye çalışıyor” dedi. Bu periyotta satışlarının e-ticaretle arttığını söyleyen Tecirli, “Bu işi yapan bayan üreticilere de takviye vermeye çalıştım. İstedik ki herkes kazansın. Fiziki ortam yıkılınca e-ticaret yetişti” diye konuştu.

‘ÜRETİMİ CANLANDIRMALIYIZ’

Ailesiyle birlikte Hatay’da 25 yıldır ipekböceği üretimi ve dokumacılık yapan Defne&Apollon İpekçilik Sahibi Tuğçe Duman, en büyük gayelerinin işi büyütüp, yaygınlaştırmak olduğunu söyledi. Dünyadaki örneklerinden çok farklı ipekçilik yaptıklarını anlatan Duman, şöyle devam etti: “Normalde ipek deyince akla parlak eserler gelir. İpek böceği kozasını ördükten sonra kelebeğe dönüşüp çıkmasına müsaade vermeden pişirme metoduyla üretilen bir formül var. Biz hayat döngüsüne müdahale etmiyoruz, kelebek kozasını terk ediyor ve geriye kalan delinmiş kozalardan üretim yapıyoruz. Dünyada bunu yapan Hindistan’da ufak bir firma var ve biz varız. İpek böceği ırklarından olan Hatay Sarısı’nı beş yıldır geliştirmeye ve büyütmeye çalışıyoruz.” E-ticaretle birlikte satışlarının arttığını belirten Duman, üretimde ise zahmet yaşadıklarını söyledi. Duman, “Özellikle mesken hanımlarını istihdam etmeye çalışıyoruz, birçoğu burada değil. O yüzden üretim sekteye uğradı. Bunu canlandırmamız ve devam ettirmemiz lazım” dedi.

‘E-TİCARET UMUT IŞIĞI OLDU’

Meriç Çiftliği sahiplerinden Serra Nalçabasmaz, 150 yıldır devam eden aile işletmesinden sorumlu. Çiftlikte 7-8 çeşit zeytin var ve 110 bin zeytin ağacı bulunuyor. Nalçabasmaz, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Sekiz bayandan oluşan bir takımımız vardı, sarsıntıdan sonra her biri maalesef öteki kentlere dağıldı. Onları nasıl tekrar geri döndürebiliriz diye çalışmaya başladık. Artık ikisi geri döndü ve tekrar işe başladık. Bu bölgenin zeytin ve zeytinyağının hoş olduğu bilinsin diye uğraşıyoruz. Farklı dallarda de iş yapıyorduk fakat şu anda işe devam edebildiğimiz tek bölüm bu. Hasebiyle e-ticaretin devam edebiliyor olması tekrar hayata dönebilmemiz için umut ışığı oldu. Şu anda yalnızca e-ticaret tarafında iş yapabiliyoruz. Kent merkezindeki işletmelerimizde ayağa kalkmamız vakit alacak. Zira hâlâ enkaz altındayız.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.