SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Afet sonrasında kararları yapay zeka verecek

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) afet sonrası yönetimi için yapay zekâ tabanlı karar destek aracını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Üniversitede 15 farklı disiplinden 110 akademisyen afet yönetiminin her boyutu için veriler toplamak ve yenilikçi çözümler üretmek üzere bir araya geldi. Toplanan bu veriler yapay zeka tarafından birleştirilerek olası bir afette yapılacak çalışmalar hakkında yol gösterecek.

Afet sonrasında kararları yapay zeka verecek
Akacan The Mall
10.03.2023 10:49
0
A+
A-

Afet sonrasında kararları yapay zeka verecek
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) afet sonrası idaresi için yapay zekâ tabanlı karar dayanak aracını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Üniversitede 15 farklı disiplinden 110 akademisyen afet idaresinin her boyutu için bilgiler toplamak ve yenilikçi tahliller üretmek üzere bir ortaya geldi. Toplanan bu datalar yapay zeka tarafından birleştirilerek mümkün bir afette yapılacak çalışmalar hakkında yol gösterecek.

YTÜ, Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin akabinde zelzelelerin oluşturduğu tesirleri çok disiplinli sistemler kullanarak araştıracak. Üniversite düzenlediği lansmanda ‘Şubat 2023 Zelzelelerinin Oluşturduğu Tesirlerin Belirlenmesi ve Afet Sonrası İdaresi İçin Yapay Zeka Tabanlı Bir Model Oluşturulması’ projesini tanıttı. Proje kapsamında akademisyenlerin çalışmaları sonrasında elde edilecek sonuçlar kullanılarak afet sonrası idare için yapay zekâ tabanlı bir karar takviye aracı geliştirilecek. Jeoloji, inşaat, harita, etraf, sanayi, elektrik-elektronik mühendisliğinden, mimarlığa; kent bölge planlamadan rehberlik ve ruhsal danışmanlığa kadar uzanan birçok farklı disiplinden akademisyenin ekip çalışmasıyla Hatay ili örnek alınarak bir ön kıymetlendirme yapılacak. Projenin tanıtım toplantısında konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, projede bölgenin jeolojik yapısının incelenmesi, su, elektrik, doğalgaz yapısının korunarak altyapının tekrar tahlil edilmesi üzere birçok mevzunun ele alınacağını belirterek şunları söyledi:

TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNDE KULLANILABİLİR
“Hatay’ı örnek olarak alacağız fakat proje sonucunda toplanan datalarla elde edilecek sonuçlar Türkiye’nin her bölgesinde uygulanabilecek. Yapay zekâ tabanlı karar takviye sistemi en çok gereksinimimiz olan şey. Artık insan gücüyle, insan beyniyle yapılanların ötesinde farklı bir boyuta geçiyoruz. Bu yüzden yapay zeka sistemli karar dayanak düzeneğini geliştiriyoruz. Üniversite ve bilim yoksa tahlil yoktur. Bu nedenle bu proje çok bedelli. Bizim bölgemiz, ülkemiz için yapacaklarımız sınırsız.”

Akacan The Mall

PROJENİN EN ÖZGÜN YANI YAPAY ZEKA
Projenin yürütücülüğünü üstlenen YTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim üyesi Prof. Dr. Nabi Yüzer de, Hatay bölgesinin jeolojik durumu, depremselliği, zelzele geçmişi, yer şartları, sarsıntı öncesi ve sonrası yapıların durumları, yer kabuğundaki zedelenme üzere birçok öge proje kapsamında yer alıyor. Bunun yanı sıra bireylerin ruhsal durumları da tıpkı formda gözetilerek yapay zekâ takviyeli karar takviye aracında kullanılacak” dedi. Afet sonrası yapay zeka takviyeli karar sisteminin projenin en özgün yanlarından biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yüzer, akademisyenler tarafından toplanan tüm dataların yapay zeka kullanılarak bir ortaya getirileceğini söyledi. Prof. Dr. Yüzer, şöyle konuştu:

PROJE 12 AYDA TAMAMLANACAK
“Şu an yüzden fazla istekli akademisyen projede misyon alıyor. Kimi şu an halihazırda sarsıntı bölgesinde çalışmalarına devam ederken kimi de masa başında bilgileri topluyor. Gereksinim duydukça bu takımı geliştirmeye devam edeceğiz. Projeyi 12 ayda bitirmeyi planlıyoruz. 12 ayın sonunda Hatay ili özelinde topladığımız bilgilerle birlikte meselelere karşı bulduğumuz tahliller yapay zeka aracılığıyla bir ortaya getirilecek. Böylece sarsıntı bölgesinde yer alan ülkemiz için afet öncesi ve sonrası yapay zeka aracılığıyla süratli ve bütüncül tahlillerle mümkün bir afete müdahale edebileceğiz.

DİSİPLİNLERİN BİRBİRİYLE KONUŞMASI LAZIM
Yapay zeka afet öncesi ve sonrası hazırlık için kullanmayı tercih ettiğimiz bilimsel bir metot. İçme suyu, elektrik, ulaşım, sorunlarının nasıl çözüleceği, bina dayanıklılığının nasıl artırılacağı, binaların durumunun nasıl değerlendirileceği üzere bütün bu bilgilerin toplanıp bir ortaya gelmesi lazım. Kendi disiplininde çok başarılı birçok hocamız var lakin bu disiplinlerin birbirleriyle konuşması lazım. İşte yapay zeka burada devreye girecek. Yani çok fazla disiplinde toplanan veriler yapay zeka aracılığıyla bir araya getirilecek. Ardından yapay zeka, toplanan verilerle afet öncesi ve sonrasında bize yol gösterecek. Afet sonrasında adımların hızla atılabilmesini sağlayacak.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.