SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Meslek Basamakları Yönetmeliği Resmi Gazete’de

Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Meslek Basamakları Yönetmeliği Resmi Gazete’deÖğretmenlik Meslek Kanunu doğrultusunda hazırlanan Aday Öğretmenlik …

Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Meslek Basamakları Yönetmeliği Resmi Gazete’de
Akacan The Mall
12.05.2022 10:07
0
A+
A-

Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Meslek Basamakları Yönetmeliği Resmi Gazete’de
Öğretmenlik Meslek Kanunu doğrultusunda hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Meslek Basamakları Yönetmeliği’ne nazaran öğretmenlerin uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için öngörülen yazılı imtihanlar, yılda bir sefer yapılacak.

Ulusal Eğitim Bakanlığınca Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dayanılarak hazırlanan ‘Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Meslek Basamakları Yönetmeliği’ Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik ile resmi eğitim kurumlarında misyon yapan aday öğretmenlerin yetiştirilmeleri ile öğretmenlik meslek basamaklarında ilerlemelerine ait tarz ve temeller düzenlendi.

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yönetmeliğe ait yaptığı değerlendirmede, “Türkiye eğitim tarihinde öğretmenler birinci kere müstakil bir meslek kanununa kavuştu. Ülkemiz, öğretmenliği bir meslek kanunu çerçevesinde meslek yolu olarak tanımlayan ülkeler ortasına girmiş oldu. 60 yıllık hasret öğretmenlere has bir meslek kanunu ile giderilmiş oldu.

Akacan The Mall

Eğitim tarihimiz açısından bir birinci olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dair yönetmelik, eğitim paydaşlarımızdan da alınan görüşler sonucunda nihayetlendirilerek Resmi Gazete’de yayımlandı. Başta öğretmenlerimiz olmak üzere tüm eğitim topluluğumuza iyi olsun” dedi.

ADAY ÖĞRETMENLİK
Aday öğretmenlerin adaylık müddeti bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacak. Bu süreçte aday öğretmenler, eğitim ve uygulama misyonlarından oluşan Yetiştirme Programı’na tabi tutulacak. Yetiştirme Programı, eğitim şurası kararıyla belirlenecek. Yetiştirme Programı, gereksinimler doğrultusunda tıpkı yolla güncellenebilecek. Aday öğretmenlerin Yetiştirme Programı kapsamındaki eğitimlerin tamamına katılmaları mecburî olacak. Bu eğitimleri yasal mazereti nedeniyle tamamlayamayan aday öğretmenler, eksik kalan eğitimlerini telafi eğitimi ile tamamlayacak.

Aday öğretmenlerden atanma niteliklerinden rastgele birini taşımadığı sonradan anlaşılanların, adaylık mühleti içinde atanma kurallarından rastgele birini kaybedenlerin, adaylık sürecinde aylıktan kesme yahut kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların, Yetiştirme Programı’na mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda adaylık kıymetlendirme komitesince aday öğretmenlerin yetişme sürecinde yer alan eğitim ve uygulama vazifelerini yapıp yapmadığına ait yapılan değerlendirmede misyonları yerine getirmediği tespit edilenlerin misyonuna son verilecek ve bunlar üç yıl müddetle öğretmenlik mesleğine alınmayacak.

MESLEK BASAMAKLARI
Öğretmenlik, adaylık devrinden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç meslek basamağına ayrılacak. Uzman öğretmenliğe yazılı imtihan müracaat tarihinin son günü prestijiyle öğretmenlikte adaylık dâhil en az 10 yıl hizmeti bulunan, en az 180 saatlik Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlayan, uzman öğretmenlik için gerekli mesleksel gelişim çalışmalarını tamamlayan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler müracaat yapabilecek.

Başöğretmenliğe ise uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan, en az 240 saatlik Başöğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlayan, başöğretmenlik için öngörülen mesleksel gelişim çalışmalarını tamamlayan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenler başvurabilecek.

 

YAZILI İMTİHANDAN MUAFİYET
Lisansüstü eğitimini tamamlayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için öngörülen doktora eğitimini tamamlayan uzman öğretmenler ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı imtihandan muaf tutulacak.

ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİ İLE BAŞKA KAMU KURUMUNDA ÇALIŞANLAR, YAZILI İMTİHANA BAŞVURABİLECEK
Özel öğretim kurumları ile Bakanlık dışındaki kamu kurumlarında misyon yapan öğretmenlerden yahut uzman öğretmenlerden gerekli kuralları taşıyanlar, Bakanlıkça uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanı için düzenlenecek eğitim programına ve yazılı imtihana müracaat yapabilecek.

Yazılı imtihanlara ait duyuru, imtihan tarihinden en az 6 ay evvel Bakanlığın internet sitesinde ilan edilecek. Duyuruda imtihana müracaat tarihi, imtihanların yapılacağı tarih, imtihan hususlarının tartıları, sorulacak soru sayısı ve puan bedeli ile merkez imtihan komitesince belirlenecek öbür konulara yer verilecek.

Yazılı imtihan, Ölçme, Kıymetlendirme ve İmtihan Hizmetleri Genel Müdürlüğünce uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için farklı ayrı olmak üzere yılda bir kez yapılacak. Bu imtihanlarda 100 puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı imtihan sonuçları, imtihanın yapıldığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde Bakanlığın internet sitesinde duyurulacak.

Uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanı verilenlere sertifikanın düzenlendiği tarihi takip eden ay başından itibaren unvanları için öngörülen eğitim öğretim tazminatı ödenecek ve her unvan için başka ayrı olmak üzere bir derece verilecek.

Özel öğretim kurumları ile başka kamu kurumlarında öğretmen olarak misyon yapanlardan uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanını aldıktan sonra Bakanlık yahut öbür kamu kurumlarının öğretmen takımlarına atananlar, misyona başlama tarihi prestijiyle uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanları için öngörülen haklardan yararlanacak.

Öteki kamu kurumlarında misyon yapan uzman öğretmen ve başöğretmenler, uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanı için öngörülen haklardan yararlanacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanını haiz öğretmenler, bu unvanları kullanmaya devam edecekler.

Uzman Öğretmenlik Mesleksel Gelişim Çalışmaları, Başöğretmenlik Mesleksel Gelişim Çalışmaları, Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı ile Başöğretmenlik Eğitim Programı kapsamı, içeriği ve öteki konular Bakanlıkça düzenlenecek.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.