SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

AB’ye Karadeniz’in altından elektrik hattı döşeniyor

Romanya’nın başkenti Bükreş’te Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Macaristan arasında yeşil enerji geliştirme ve iletimi alanında Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Yeşil enerji anlaşmasıyla, Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanmasına daha fazla katkımız olacak” dedi.

AB’ye Karadeniz’in altından elektrik hattı döşeniyor
Akacan The Mall
17.12.2022 18:06
0
A+
A-

AB’ye Karadeniz’in altından elektrik hattı döşeniyor
Romanya’nın başkenti Bükreş’te Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Macaristan arasında yeşil enerji geliştirme ve iletimi alanında Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Yeşil enerji anlaşmasıyla, Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanmasına daha fazla katkımız olacak” dedi.

Romanya’nın başkenti Bükreş’te Azerbaycan elektriğinin Avrupa’ya taşınmasını içeren yeşil enerji geliştirme ve iletimi alanında Stratejik Ortaklık Anlaşmasının imza töreni gerçekleştirildi. İmzaları Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Romanya Başbakanı Nicolae Ionel Ciuca ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın attığı törene Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı.

“DAHA FAZLA KATKIMIZ OLACAK”

Akacan The Mall

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, törenden önce gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada anlaşmanın önemine değinerek, “Yeşil enerji anlaşmasıyla, Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanmasına daha fazla katkımız olacaktır. Bu, yeşil enerji güvenliğinin oluşturulması için çok önemli bir anlaşma. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e bu projedeki çabalarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Leyen’in Haziran ayında Azerbaycan ziyareti sırasında enerji alanında Azerbaycan ile Avrupa arasında anlaşma memorandumu imzalamıştı ve artık bu belgenin icrasına başladık” dedi.

 2023’DE TOPLAM 24 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ

Azerbaycan’ın geçtiğimiz yıl Avrupa pazarlarına 8.2 milyar metreküp doğalgaz ihraç ettiğini belirten Aliyev, “Azerbaycan bu yıl Avrupa’ya 11.3 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti. Gelecek yıl ise Avrupa’ya en az 11.6 milyar metreküp gazın ihraç edilmesi bekleniyor. 2023’te Azerbaycan’dan ihraç edilen doğal gaz hacmi yaklaşık 24 milyar metreküp olacak. 2021’de ise toplam ihraç edilen doğal gaz hacmi 19 milyar metreküptü” diye konuştu.

Dün SOCAR ve Romgaz’ın Azerbaycan’dan Romanya’ya doğal gaz tedariki konusunda bir anlaşma imzaladığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Aliyev, ”Gelecek yıl 1 Ocak’tan itibaren Azerbaycan, Avrupa pazarına tedarik edilen doğalgaz coğrafyasını daha da genişletecek. Bu her iki taraf için de faydalı. Çünkü Avrupa Birliği’nin enerji güvenliğini sağlaması, Azerbaycan’ın da devasa enerji kaynakları için güvenilir bir pazara ihtiyacı var” dedi.

 “AZERBAYCAN AVRUPA’NIN ÖNEMLİ BİR ELEKTRİK TEDARİKÇİSİ HALİNE GELECEK”

Azerbaycan ile Avrupa arasında yeni bir enerji köprüsünün temelinin atıldığını ifade eden Aliyev, “Azerbaycan, yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyele sahip. Azerbaycan, Avrupa’nın önemli bir elektrik tedarikçisi haline geliyor. Özellikle yeşil enerji alanında Azerbaycan, sadece karada 26 gigawatt yenilenebilir rüzgar ve güneş enerji kapasitesine sahiptir. Hazar Denizi’nin Azerbaycan sektöründe rüzgar enerjisi 157 gigawatt’tır. Azerbaycan, stratejik yatırımcılarından biriyle 2027 yılına kadar 3 gigawatt rüzgar ve 1 gigawatt güneş enerjisi üretmeyi planlıyor. Bunların yüzde 80’i ihraç edilecek. 2037 yılına kadar en az 6 gigawatt ek güç oluşturmayı planlıyoruz” diye konuştu.

BİRLİKTE ÇALIŞMA VURGUSU

Küresel enerji şirketlerinden birinin Azerbaycan’da 10 gigawatt’lık yeşil enerji üretimine yatırım yapmayı planladığını söyleyen Aliyev, “İki gün önce Azerbaycan Enerji Bakanlığı başka bir küresel enerji şirketi ile anlaşma imzaladı. Bu şirket, Azerbaycan’da 12 gigawatt’a kadar rüzgar ve güneş enerjisi üretimi için yatırım yapmayı planlıyor. Böylece Azerbaycan’ın ihracatının ilk aşamasında en az 3 gigawatt ek iletim kapasitesi oluşturulmuş olacak. Hedeflerimize ulaşmak için verimli çalışmalıyız. Azerbaycan, Gürcistan, Macaristan, Romanya ve Avrupa Birliği ile yakın iş birliği ve eşgüdüm içinde ekip olarak çalışmalıdır” ifadelerini kullandı.

LEYEN’DEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise konuşmasında, AB’nin fizibilite çalışmalarının sonuçlanmasının ardından projeye mali destek sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Leyen, “Proje arz güvenliğimizi güçlendirmeye yardımcı olacak” diye konuştu. Leyen, projenin Gürcistan’a önemli faydalar sağlayabileceğini belirterek, “Bu ülkeyi bir elektrik merkezine dönüştürebilir ve AB elektrik piyasasına entegre edebilir. Karadeniz’in altındaki kablo, elektriği Moldova ve Batı Balkanlar’daki komşularımıza ve tabii ki Ukrayna’ya taşıyabilir” dedi.

AB liderleri arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkisi bulunan Macaristan Başbakanı Viktor Orban projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Rusya’dan ucuz hammadde ithalat devri kapandı. Ekonomik büyüme ve güvenlik istiyoruz. Avrupa için yeni enerji kaynakları belirleme konusunda anlaştığımız için buradayız” dedi.

“DAHA FAZLA DAYANIŞMA GÖSTERMELİYİZ”

Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis de projenin, Avrupa’nın enerji güvenliğini güçlendirme ve Karadeniz bölgesinde iş birliği kurmada önemli bir adım olduğunu vurguladı. Iohannis, “Ukrayna’ya yönelik saldırılar nedeniyle mevcut güvenlik durumu göz önüne alındığında sorunları çözmek için daha iyi iş birliği yapmalı ve daha fazla dayanışma göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Romanya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, 4 ülke arasında imzalanan anlaşmanın denizaltı ELEKTRİK kablosu projesi için “mali ve teknik çerçeve” sağlayacağı belirtildi. Projenin ayrıca enerji arzını çeşitlendirmeyi ve bölgesel enerji güvenliğini artırmayı hedeflediği vurgulandı. Anlaşma, AB’yi Güney Kafkasya’daki ortaklarına yaklaştıracak ve temiz enerjiye geçişine yardımcı olacak. Yaklaşık bin 200 kilometre uzunluğunda olması planlanan denizaltı elektrik kablosu, Azerbaycan elektriğini Gürcistan üzerinden Romanya ve Macaristan’a taşıyacak. 6 yılda tamamlanması beklenen proje, AB’nin Rus enerjisine bağımlılığı azaltma çabalarının da bir parçası olarak görülüyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.