SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Abe suikastıyla gündeme gelmişti! 5 unsurda Japonya’yı karıştıran o tarikat

Abe suikastıyla gündeme gelmişti! 5 hususta Japonya’yı karıştıran o tarikatEski Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin suikastıyla gündeme gelen ‘Moon …

Abe suikastıyla gündeme gelmişti! 5 unsurda Japonya’yı karıştıran o tarikat
Akacan The Mall
12.07.2022 07:39
0
A+
A-

Abe suikastıyla gündeme gelmişti! 5 hususta Japonya’yı karıştıran o tarikat
Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin suikastıyla gündeme gelen ‘Moon tarikatı’ bir anda yine dünyanın ilgi odağı oldu. ‘Dünya Barışı ve Birleşmesi için Aile Federasyonu’ ya da kısa ismiyle ‘Birleşme Kilisesi’ diye anılan yapı, 1954’te bugünün Kuzey Kore’sinde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Sun Myung Moon tarafından kuruldu.

Bir müddettir işsiz olan ve tek başına yaşayan 41 yaşındaki saldırgan Tetsuya Yamagami, annesinin kiliseye yaptığı bağışlar yüzünden ailesinin dağıldığını, eski Başbakan Şinzo Abe’yi kümesi desteklediğini düşündüğü için öldürdüğünü söyledi. Amaçtaki tarikat, Yamagami’nin annesinin bağışçı olduğunu kabul ederken, ne kadar para aktardığına dair bilgi vermedi. Açıklamada “Bağış ölçüsü şahsa bağlı, zorlama yok” denildi. Kilisenin Japonya şubesi lideri Tomihiro Tanaka, Abe ve saldırganın üye olmadığını, tahminen saldırganın geçmişte annesiyle etkinliklere katılmış olabileceğini söyledi. 1998’de kiliseye katılan anne 2002’de iflas etmiş. Fakat pandeminin başında kilise aktifliklerine yine katılmaya ve bağış yapmaya başlamış. İşte 5 hususta Moon tarikatı.

NASIL DOĞDU

Akacan The Mall

İsa peygamberi gördüğünü söyleyen, Tokyo’da mühendislik eğitimi alan Sun Myung Moon’un kurduğu kilise süratli halde Japonya ve ABD’de örgütlendi. Moon 1970’lerin başında, ilerleyen yıllarda vergi kaçırmaktan 11 ay mahpus yatacağı ABD’ye taşındı.

KAÇ ÜYESİ VAR

Üyeleri “Moonies” olarak isimlendirilen tarikat, Moon’un 2012’deki vefatından beri eşi Hak Ja Han tarafından yönetiliyor. Kilisenin takipçi sayısı 2012’den beri azalsa da hala 3 milyon civarında olduğu belirtiliyor.

HEDEFLERİ NE

Ortaya çıkışı Kore savaşının çabucak sonrasına rastlayan kilise birinci başta anti-komünist duruşuyla taraftar topladı. Fakat medya ilgisini binlerce çiftin iştirakiyle stadyumlarda gerçekleştirilen toplu nikâh merasimleriyle kazandı. Kilise için evlilik hayli değerli. Farklı milletlerden üyeler görücü yordamıyla evlendirilerek “çokkültürlü bir dünya” yaratılması amaçlanıyor. Üyelerin cemaat dışından evlenmesi yasak, boşanmalar çok ender.

NEDEN TARTIŞMALI

Moon, bir dini cemaatten çok şirket işletmekle eleştiriliyor. Kilisenin ABD ve Güney Kore başta olmak üzere pek çok ülkede medyadan eğitime yatırımları var. Bağışların şeffaf formda denetlenmediği de en sık lisana getirilen itirazlardan.

ABE İLE İLGİSİ NE

Abe, Japon dini Şinto mensubu olsa da Birleşme Kilisesi’nin birkaç aktifliğine katılmıştı. Abe’nin başbakan olan büyükbabası Nobusuke Kishi, tarikat Japonya’ya birinci geldiğinde Tokyo’da bir merkez inşa etmeleri için kendi toprağını vermiş, kümenin aktifliklerine katılmış. Şinzo Abe, 2006’da bir küme Japon avukat tarafından cemaate para kaptıran mağdurlar olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.

Bu ortada Şinzo Abe suikastını işleyen Tetsuya Yamagami’nin olaydan bir gün evvel Birleşme Kilisesi’ne ilişkin bir toprağa giderek atış talimi yaptığı ortaya çıktı.

ABE’NİN HAYALİ GERÇEK OLABİLİR

Şinzo Abe’nin iktidarı boyunca hayalini kurduğu anayasa değişikliği artık mümkün olabilir. Evvelki günkü seçimlerde Abe’nin partisi Liberal Demokratlar (LDP) ile anayasa değişikliği taraftarı öbür partiler, meclisin her iki kanadında da gerekli çoğunluğa erişti. Dünkü zafer konuşmasında Başbakan Fumio Kishida, İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD tarafından yazılan pasifist anayasayı değiştirmek için en kısa müddette mevzuyu parlamentonun gündemine getireceklerini söyledi. Japon anayasasının 9’uncu hususu, klasik manada ordu sahibi olmayı engelliyor, bunun yerine bir “öz savunma kuvveti” öngörüyor. Anayasa değişikliği ile Japonya, Çin tehdidinin arttığı bir ortamda savaşçı bir orduya sahip olmak istiyor. Lakin gözlemciler, halkın önceliğinin anayasa değişikliği değil, ekonomik kriz olduğuna işaret ediyor.

 

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.