SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

ABD’nin gözü bu davada! Milyoner avukat hakkındaki suçlamalar akıl alacak üzere değil

ABD’nin South Carolina eyaletinin en tanınmış ailelerinden birinin veliahtı olan Alex Murdaugh, evvel müvekkillerini milyonlarca dolar dolandırmakla akabinde da kabahatlerini örtbas etmek için eşini ve oğlunu öldürmekle suçlanıyor… Ülkede son yılların en karmaşık ve merak edilen davası, heyecanlı televizyon dizilerine bile taş çıkartıyor.

ABD’nin gözü bu davada! Milyoner avukat hakkındaki suçlamalar akıl alacak üzere değil
Akacan The Mall
31.01.2023 10:06
0
A+
A-

ABD’nin gözü bu davada! Milyoner avukat hakkındaki suçlamalar akıl alacak üzere değil
ABD’nin South Carolina eyaletinin en tanınmış ailelerinden birinin veliahtı olan Alex Murdaugh, evvel müvekkillerini milyonlarca dolar dolandırmakla akabinde da cürümlerini örtbas etmek için eşini ve oğlunu öldürmekle suçlanıyor… Ülkede son yılların en karmaşık ve merak edilen davası, heyecanlı televizyon dizilerine bile taş çıkartıyor.

Bir anneyle oğlunun hunharca öldürülmesi. Çalınan milyonlarca dolar. Can kaybıyla sonuçlanan bir tekne kazası ve bir hizmetçinin düşerek hayatını kaybetmesi.

Bütün bunların hepsinin tıpkı ailenin başına geldiğine inanmak güç. Üstelik bu ailenin ABD’nin South Carolina eyaletinin en tanınmış ailelerinden biri olması da gayreti.

Akacan The Mall

Ülkede şu an son yılların en baş karıştırıcı ve en merak edilen davalarından biri görülüyor. Yargılanan kişi 54 yaşındaki avukat, Alex Murdaugh.

Alex Murdaugh’un ataları, South Carolina’nın güneyinde yaşayan en varlıklı ve nüfuzlu ailelerden biri.

Zira Murdaugh ailesi, bir asrı aşkın vakittir bölgenin gayrimenkul piyasasını elinde tutuyor. Dahası Murdaugh’un babası, dedesi ve büyük dedesi uzun yıllar boyunca South Carolina’nın çeşitli kentlerinde başsavcı olarak misyon yaptı.

Alex Murdaugh, şu an iki farklı cinayetle suçlanıyor. Savcılar Murdaugh’un işlediği mali hataları örtbas etmek için eşini ve oğlunu öldürdüğünü argüman ediyor.

2 YIL SONRA GELEN BOMBA İDDİANAME

Her şey 7 Haziran 2021 gecesi Alex Murdaugh’un 911’i aramasıyla başladı. Murdaugh telefonda eşinin ve iki oğlundan birinin silahla vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Bir yılı aşkın vakit boyunca devam eden soruşturmada polis en ufak bir ilerleme kaydedemedi. Ne bir kuşkulu bulunabildi ne de bir cinayet sebebi…

Olaydan 2 yıl sonra 14 Temmuz 2022’de Murdaugh hakkında eşini ve oğlunu öldürdüğü gerekçesiyle iddianame hazırlandı. İddianamede Murdaugh’un eşini tüfekle, oğlunu ise av tüfeğiyle katlettiği belirtiliyordu.

Ekim 2021’den bu yana mahpusta olan Murdaugh, birinci olarak eski bir müvekkilinden para çalmakla suçlandı. Akabinde savcılık birçok mali cürmü da iddianameye dahil etti. Murdaugh şu an çoğunluğu müvekkillerinden oluşan kurbanlarını 8,8 milyon dolar dolandırmakla itham ediliyor.

Murdaugh cinayetleri işleyen kişinin kendisi olduğunu reddediyor. Avukatları tanınmış ismin “davayı prestijini temizleme fırsatı olarak dört gözle beklediğini” belirtiyor.

Geçen hafta heyet üyelerinin seçimiyle başlayan dava aşağı üst üç hafta sürecek.

Savcılığın Murdaugh’un faaliyetlerini mercek altına almasıyla, bir dizi gizemli olay daha gün ışığına çıktı. Ailenin yakın etrafındaki üç vefat daha soruşturmaya dahil edildi. Dahası Murdaugh hakkında kendi hukuk şirketinden kovulduktan sonra intihara teşebbüs edip bunu bir cinayet üzere göstermeye çalıştığı suçlamasıyla bir dava daha var. (Önümüzdeki günlerde o davanın duruşmaları da görülecek.)

Eyalet maddelerine nazaran, hatalı olduğu tarafında bir karar çıkarsa Murdaugh en 30 yıl mahpus cezası alacak. Savcılık ise ömür uzunluğu mahpus isteneceğini açıkladı.

Biz de önümüzdeki günlerde manşetlerden düşmeyeceği neredeyse kesin olan bu karmaşık davayla ilgili bilinenleri 6 soruda özetledik. İşte en gizemli sinemalara taş çıkartan o davanın ayrıntıları…

1) “MURDAUGH CİNAYETLERİ” NEDİR? NELER YAŞANDI?

Alex Murdaugh’un 52 yaşındaki eşi Maggie ile 22 yaşındaki üniversite üçüncü sınıf öğrencisi oğlu Paul’un vurularak öldürülmesi, South Carolina’nın Lowcountry bölgesini altüst etti. Aile çok tanınmış olduğundan mahallî basının cinayetlere ilgisi de büyük oldu. Vefatlar medyada “Murdaugh cinayetleri” olarak anılmaya başladı.

Olayla ilgili ayrıntılar epey sonluydu. Üstelik 1 yılı aşkın vakit boyunca tutuklama yapılmadı.

Murdaugh, sözünde Islandton kırsalında yer alan ve yakın etrafında öteki konut bulunmayan meskenlerine döndüğünde eşinin ve oğlunun cansız vücutlarıyla karşılaştığını söyledi.

911 kayıtlarına nazaran, saat 22.00’yi biraz geçe arayan Murdaugh, üzgün ve dertli bir sesle meskene yeni geldiğini, ailesinin cesetlerini bahçede köpek kulübesinin yanında bulduğunu söylüyordu.

Murdaugh, telefondaki operatöre, “Durum çok kötü” diyor, eşinin de oğlunun da nefes almadığını belirtiyor ve “Ambulans yakında mı? Ne olur çabuk etsinler…” tabirlerini kullanıyordu.

Murdaugh’ların Islandton’daki evi

Islandton’ın bağlı olduğu Colleton Bölgesi Şerif Ofisi’nde misyonlu memurların raporlarında olay yerinde çok sayıda boş kovan bulunduğu ve konuta bir cazibeli araç çağırıldığı belirtildi.

Memurlar ayrıyeten civardaki konutlardan ve iş yerlerinden güvenlik kamerası imajlarının talep edildiğini de vurguladı. Lakin büyük kısmı sansürlenmiş olsa da raporlar rastgele bir kanıt bulunamadığına işaret ediyordu.

2) ALEX MURDAUGH NE VAKİT VE NE SEBEPLE VURULDU?

İddianameye nazaran, Murdaugh’un eşi ve oğlu öldürülmeden üç ay önce tuhaf bir olay yaşandı. Murdaugh’un büyük dedesinin bir asırdan fazla vakit evvel kurduğu hukuk şirketindeki bir çalışan, şirkete yazılmış olması gereken bir çek buldu. Tuhaf olan çekin alıcı kısmında Murdaugh’un isminin yazılı olmasıydı.

Bu durumu araştıran şirket idaresi, Murdaugh’un kimi mali usulsüzlüklere imza attığına dair deliller buldu. Bunun üzerine Murdaugh’un istifası istendi. Murdaugh, 3 Eylül 2021’de kendi şirketinden istifa etti.

Ertesi gün daha da tuhaf bir şey yaşadı. Murdaugh, kırsal yerde patlayan lastiğini değiştirirken vuruldu. Tezine nazaran, kimliği belgisiz bir kişi kendisine ateş açmış ve kurşunlardan biri başına isabet etmişti.

Apar topar hastaneye kaldırılan Murdaugh’un öyküsündeki tutarsızlıklar kısa müddette açığa çıkmaya başladı. Gerçekte Murdaugh, yol kenarında tek başına değildi. Yanında uzaktan kuzeni olan yakın arkadaşı Curtis Edward Smith vardı.

Murdaugh kısa mühlet içinde Smith’ten kendisine ateş etmesini istediğini itiraf etti. Avukatları Murdaugh’un intiharını cinayet üzere göstermek istediğini, böylelikle büyük oğlu Buster’ın hayat sigortası poliçesinden faydalanabileceğine inandığını öne sürdü.

Curtis Edward Smith

Hastane kayıtlarına nazaran Murdaugh başının gerisinden vurulmuştu fakat tekrar de 911’i arayıp yardım isteyebilmişti. İki gün sonra Murdaugh yazılı bir açıklama yaparak “ailesinden, dostlarından ve iş arkadaşlarından” özür diledi ve ağrı kesici bağımlılığının tedavisi için rehabilitasyona gireceğini duyurdu.

Nihayetinde hem Murdaugh hem de kuzeni tutuklandı. Smith, ağırlaştırılmış darp, intihar teşebbüsüne yardım ve sigorta dolandırıcılığı ile suçlandı. The New York Times’a konuşan Smith, Murdaugh’a ateş etmediğini, arkadaşının kendisini vurmasına mahzur olmaya çalışken silahın ateş aldığını söyledi.

Murdaugh, 16 Eylül’de polise teslim oldu; sigorta dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak ve polise palavra tabir vermekle itham edildi.

Temmuz 2022’de Murdaugh ve Smith hakkında yıllardır uyuşturucu tesirli ağrı kesici ticaretiyle kontaklı bir kara para aklama tertibi kurdukları gerekçesiyle iddianame hazırlandı.

3) MURDAUGH’LARIN KONUTUNDA ÇALIŞAN HİZMETÇİ NASIL ÖLDÜ?

Murdaugh ailesi için 20 yıldan fazla mühlet boyunca dadı ve hizmetçi olarak çalışmış olan Gloria Satterfield, Şubat 2018’de iş vereninin meskeninde düşerek yaralandı, birkaç hafta sonra da hayatını kaybetti.

Satterfield’ın cenazesi sırasında Murdaugh, bayanın yetişkin oğullarını bir avukatla tanıştırdı ve “Annenizin vefatıyla ilgili sorunları o halledecek” dedi. Oğulların bilmediği şey Cory Fleming isimli bu avukatın Murdaugh’un yakın arkadaşı olduğuydu.

Fleming, Murdaugh ve sigorta şirketiyle 4,3 milyon dolarlık bir mutabakat yaptı. Bunun 1,5 milyon kadarını avukatlık fiyatı olarak alacak, 2,8 milyon doları da Satterfield’ın oğullarına gönderecekti. Yakın vakitte Murdaugh’a dava açan oğullar, bu mutabakattan fakat Eylül 2021’de haberdar olduklarını ve ellerine bir kuruş bile para geçmediğini belirtti.

Ekim 2021’de polis kayıp 2,8 milyon dolarla ilgili Murdaugh’u gözaltına aldı. (O sırada Murdaugh Florida’da bir rehabilitasyon merkezindeydi.) Olayla ilgili olarak Murdaugh hakkında 10 yıla kadar mahpus istendi.

Murdaugh, Haziran 2022’de Satterfield’ın oğullarına avukatlık fiyatları dahil 4,3 milyon dolar borçlu olduğunu kabul etti.

Şu an polis Satterfield’ın vefat nedenini de soruşturuyor. Murdaugh’lar daha evvel ailenin köpeklerinin bayanın ayağına dolanarak, konutun girişindeki merdivenlerden düşmesine neden olduğunu tabir etmişti. Ancak Satterfield’ın vefatıyla ilgili isimli tabibin bilgilendirilmemesi ve otopsi yapılmaması soru işaretlerine neden oldu. Dahası vefat evrakında Satterfield’ın “doğal nedenlerle” öldüğü yazılıydı. Lakin kazara düşüp ölme doğal neden kabul edilmiyor.

Polisin Haziran 2022’de yaptığı açıklamada, Satterfield’ın ailesinin müsaadesiyle mezarının açılmasının planlandığı bildirildi.

4) ÖLÜMCÜL TEKNE KAZASINDA NELER YAŞANDI?

Alex Murdaugh’un oğlu Paul, hayatını kaybettiği sırada kefaletle hürdü. Paul Murdaugh, 2019 yılında alkollüyken yaptığı bir tekne kazasında 19 yaşındaki Mallory Beach’in vefatına, birçok kişinin de yaralanmasına sebebiyet verme suçlamasıyla yargılanıyordu.

Paul Murdaugh’un vefatının akabinde yayımlanan evraklar ve görüntüler, polisin soruşturmada savruk davrandığı ve Paul’a iltimas geçtiği suçlamalarına neden oldu. Teknedeki 6 bireyden biri kazanın çabucak akabinde güvenlik güçlerine yaptığı açıklamada dümende Paul Murdaugh olduğunu söylemişti. Fakat kelam konusu memurun raporunda söz sahibinin “tekneyi kullananın kim olduğu konusunda emin olmadığı” yazılıydı.

Güney Carolina Savcılığı hala kazayı soruşturuyor. Paul Murdaugh hayatta olsaydı alkol tesirinde dümene geçerek bir kişinin vefatına iki kişinin de ağır yaralanmasına sebebiyet vermekle yargılanacaktı.

Kazayla ilgili olarak Alex Murdaugh ve öbür mümkün sorumlular hakkında da açılmış bir dava bulunuyor. Murdaugh cinayetlerinin yaşandığı günlerde Beach’in ailesi Alex Murdaugh’un finansal durumunun kamuoyuyla paylaşılması için baskı yapıyordu. Cinayetlerin yaşandığı tarihten üç gün sonra bu bahiste bir duruşma yapılacaktı.

Hal bu türlü olunca savcılık Alex Murdaugh’un kamuoyunun kendisine duyduğunu sempatiyi artırmak ve finansal usulsüzlüklerini gizlemek için eşini ve oğlunu katlettiğini öne sürdü.

5) 2015’TE YOL KENARINDA BULUNAN GENÇ ADAM KİMDİ?

Murdaugh cinayetleri soruşturması kapsamında arşivlerden çıkarılan tek vefat Gloria Satterfield’ınki değildi.

Haziran 2021’de Maggie ve Paul Murdaugh’un vefatından birkaç hafta sonra South Carolina Savcılığı Stephen Smith’in vefatıyla ilgili yeni bir soruşturma başlatıldığını duyurdu.

19 yaşındaki Smith, 2015 yılında hayatını kaybetmiş; cansız vücudu Murdaugh’ların konutun 16 kilometre arada bir yol kenarında bulunmuştu.

Smith’in mevti hiçbir vakit net olarak açıklanmadı, olayla ilgili kimse tutuklanmadı. Başlangıçta silahla öldürülmüş olabileceği düşünülen Smith’in mevt nedeni nihayetinde kayıtlara otomobil çarpması olarak geçti. Polis evrakları Smith’in aracının akaryakıtın cesedinin bulunduğu noktadan birkaç kilometre ötede bittiğine işaret ediyordu.

Polis olayla ilgili olarak Murdaugh ailesini suçlamış değil. Dahası Smith’in belgesinin neden açıldığı ya da Murdaugh soruşturmasıyla ilgisi de açıklanmadı.

Alex Murdaugh duruşmalar sırasında gözyaşı dökerken görüntülendi

6) MURDAUGH AİLESİNİN NÜFUZU NEREDEN GELİYOR?

Murdaugh’ların hukuk hanedanının kurucusu Randolph Murdaugh. Alex’in büyük dedesi olan Randolph, 1920 yılında beş idare bölgesini kapsayan geniş bir ünitenin başsavcılığına seçildi.

20 yıl boyunca bu misyonu sürdüren Randolph Murdaugh, bir tren kazasında hayatını kaybetti.

Ardından yerine etrafında “Buster” olarak bilinen oğlu Randolph Murdaugh Jr. geçti. O da 46 yıl boyunca başsavcılık yaptı.

Randolph Jr.’ın emekli olmasından sonra oğlu 3’üncü Randolph başsavcı seçildi. Alex Murdaugh’un babası olan 3’üncü Randolph 2006’ya kadar bu vazifede kaldı.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.