SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

ABD’den sigara bağımlılığı için radikal karar! Tüm paketlerde uygulanacak…

ABD’den sigara bağımlılığı için radikal karar! Tüm paketlerde uygulanacak…Amerika Birleşik Devletleri her yıl 480 bin kişinin vefatına neden …

ABD’den sigara bağımlılığı için radikal karar! Tüm paketlerde uygulanacak…
Akacan The Mall
22.06.2022 14:09
0
A+
A-

ABD’den sigara bağımlılığı için radikal karar! Tüm paketlerde uygulanacak…
Amerika Birleşik Devletleri her yıl 480 bin kişinin vefatına neden olan sigara bağımlılığı için sıra dışı bir uygulamaya geçmeye hazırlanıyor. ABD İlaç ve Besin Dairesi’nin (FDA) hazırladığı yeni plana nazaran ABD içerisinde satılan tüm sigaralarda nikotin ölçüsü azaltılacak.

ABD İlaç ve Besin Dairesi (FDA), ülkenin önde gelen önlenebilir vefat nedeni olan sigarayla ilgili radikal bir karar alma basamağında.

TÜM SİGARALARDA UYGULANACAK

Akacan The Mall

FDA’nın hazırladığı yeni plana nazaran, ABD hudutları içerisinde satılan tüm sigaralarda nikotin ölçüsü değerli ölçüde azaltılacak ve sigaradaki ölümcül eserlerin asgarî ya da hiç bağımlılık yapmayacak halde ayarlanması mecburî kılınacak.

FDA’dan salı günü yapılan açıklamada Mayıs 2023’e kadar tütün eserlerinde yer alabilecek nikotin ölçüsü için bir üst hudut belirleneceği söz edildi.

KONGRE’DEN FDA’YA GENİŞ YETKİ

2009 yılında kongrenin FDA’ya tütün eserlerini düzenleme konusunda geniş yetki vermesi sonrası ajansın atacağı adımlar merak konusu olmuştu. FDA kelam konusu yeni düzenleme için hazırlıklarına 2017 yılında başladı. Ülkede her yıl yaklaşık yarım milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybetmesi ajansın üzerindeki baskıyı artırdı.

DİKKAT ÇEKEN PLAN: 13 MİLYON YETİŞKİN SİGARAYI BIRAKACAK

Yeni düzenlemenin ana fikri sigarayı nikotin bağımlıları için daha az cazip hale getirmek ve onları sigarayı bırakmak için teşvik etmek.

Yüksek derecede bağımlılık yaptığı bilinen nikotin, sigara içindeki başka kimyasalların tersine insan bedenine büyük ziyanlar vermez. FDA’nın planına nazaran sigara içenler tütün eserlerinde istedikleri nikotin oranına erişemezlerse bu onları nikotin bandı ve nikotin sakızı üzere eserlere yönlendirebilir ve sigarayı bırakma süreçleri hızlanabilir.

Özetle sigaralardaki nikotin düzeyi ne kadar düşük olursa, bağımlılıktan kurtulmanın da o kadar kolay olacağı düşünülüyor. FDA’nın 2018 yılında yayınladığı bir rapora nazaran bu türlü bir plan beş yıl içinde 13 milyon yetişkinin sigarayı bırakmasını sağlayacak.

DİRENİŞLE KARŞILANMASI BEKLENİYOR

ABD sigara tersi planına dair şimdilik çok az ayrıntı açıkladı lakin bu kapsamdaki bir düzenlemenin yürürlüğe girmesinin yıllar alabileceği konuşuluyor.

Beyaz Saray’ın şimdiye kadarki en argümanlı sigara tersi siyasetinin ülkede kaçınılmaz olarak önemli bir direnişle karşılanması bekleniyor. Kelam konusu düzenlemeye asıl direniş göstermesi beklenen kesim ise sigara tiryakilerinden çok tütün şirketleri. Birçok firma kelam konusu planın yasa ihlali olduğunu argüman ederek FDA’ya reaksiyon göstermişti. Tütün şirketleri bu noktada yeni tasarıya dava açabilir ve yürürlüğe girmesini geciktirebilir.

Bazı eleştirmenler FDA’nın kararının tam nikotinli sigaralar için karaborsa oluşturacağını ve 20. yüzyıldaki alkol yasağı ile karşılaştırılabileceğini öne sürüyor. FDA ise nikotin eserlerine yasak getirmeyi planlamadığını yalnızca insan davranışlarında önemli değişiklikler sağlayacak adımlar attıklarını savunuyor.

HER YIL 480 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Dünyada en yüksek sigara içme oranları Güneydoğu Asya ve Balkan ülkelerinde görülürken Batı Avrupa ve Amerika’da bu oran daha düşük. ABD’de tütün bağımlılığı koronavirüs pandemisinde hafif bir artış gösterse de yıllardır düşüş eğiliminde.

Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezleri’ne (CDC) nazaran 2020’de ABD’deki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 12,5’i, (30,8 milyon kişi) sigara içiyordu. Bu oran birtakım ülkelere nazaran düşük olsa da ABD’de her yıl 480 bin kişi sigarayla bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor.

ABD’de rüzgar artık hem tiryakiler hem de tütün şirketleri için sert esmeye başladı. Ülke kelam konusu düzenlemeyi yürürlüğe sokmayı başarırsa global sigara aksisi eforlarda ön sıralarda yerini alacak. Kelam konusu planın öteki ülkeler için de örnek olması bekleniyor…

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.