SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

ABD’den PKK’ya yatırım kıyağı

ABD’den PKK’ya yatırım kıyağıABD’den Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’ye denetim ettiği bölgede yatırım muafiyeti geldi. Yabancılar Esad rejimine …

ABD’den PKK’ya yatırım kıyağı
Akacan The Mall
14.05.2022 07:52
0
A+
A-

ABD’den PKK’ya yatırım kıyağı
ABD’den Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’ye denetim ettiği bölgede yatırım muafiyeti geldi. Yabancılar Esad rejimine uygulanan yaptırımlardan muaf olacak. Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı’nın kimi bölgeleri de ABD’nin muafiyet listesinde. İdlib ise listede yok. Çavuşoğlu, ‘PKK’yı yasallaştırma çabası’ diyerek reaksiyon gösterdi.

ABD Hazine Bakanlığı, Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü DEAŞ’tan kurtarılan ve hala büyük bir kısmı terör örgütü PKK/YPG denetiminde olan bölgelere yaptırım muafiyeti getirdi. Buna nazaran, Amerikan firmaları dahil yabancılar, Suriye’nin kuzeydoğu ve kuzeybatısındaki bölgelere yatırım yapabilecek. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland, bölgede ekonomik aktiviteyi canlandırarak DEAŞ’ın dirilmesinin önüne geçmek istediklerini söyledi.

Victoria Nuland

Akacan The Mall

DEAŞ’LA ÇABA VURGUSU

Hafta ortasında Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenen DEAŞ aykırısı koalisyon toplantısına katılan Nuland, ekonomik zorlukların terörü beslediğine dikkat çekerek, artık bu bölgelerde yatırım yapacak şirketlerin yaptırımlardan muaf tutulacağını kaydetti. ABD hükümetinden yetkililer de “Bu bölgelerdeki özel bölüm yatırımları, umutsuz şartlarla gayret ederek DEAŞ’ın tekrar canlanma mümkünlüğünü azaltacaktır” diyerek kararı savundu.

ESAD’A YASAK DEVAM EDECEK

Hazine Bakanlığının düzenlediği lisansa nazaran, tarımdan inşaata 12 farklı dal yaptırım dışına alındı. Ayrıyeten Beşar Esad rejimiyle kontaklı olmayan petrol ve petrol eserlerinin alım satımına da müsaade çıktı. Lakin Suriye petrolünün ABD’ye ithalatına yönelik yasak sürdü. Birtakım Arap ülkeleri Şam ile bağları normalleştirmenin yollarını arasa da ABD, Esad ile iş yapanların yaptırıma maruz kalacağı ihtarını da yineledi. ABD, Esad rejimine yönelik yaptırımları 2019’da Sezar Kanunu ile ağırlaştırmıştı.

AFRİN VE İDLİB LİSTEDE YOK

Memleketler arası basında yer alan haberlere nazaran ABD’li yetkililer, Washington’un bu hamleyi evvelce Türkiye ve öteki müttefiklerle istişare ettiğini söylüyor. Lakin Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde en çok sivilin yaşadığı İdlib bölgesinin kapsam dışı bırakılmasına reaksiyonlu. Öte yandan Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekâtı ile DEAŞ’tan temizlediği El Bab ve Cerablus, Barış Pınarı harekâtı ile YPG/PKK’dan temizlenen Tel Abyad ve Türkiye takviyeli muhaliflerin denetimindeki Azez, ABD Hazine Bakanlığının yatırım müsaadesi verdiği bölgeler ortasında yer alıyor. Rusya’nın takviyesiyle YPG/PKK’lı teröristlerin eline geçen Halep’in Tel Rıfat ilçesinin liste dışı kalması ise dikkat çekti.

12 DALA MUAFİYET

ABD’nin muafiyet sağladığı 12 bölüm şöyle: Tarım, irtibat, güç altyapısı, inşaat, finans, pak güç, nakliye ve depolama, su ve atık idaresi, sıhhat, eğitim, imalat, ticaret.

ÇAVUŞOĞLU: PKK’YI YASALLAŞTIRMA GAYRETİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde yaptırım muafiyeti için “PKK’yı, YPG’yi legalleştirme çabası” yorumunu yaptı. Listenin “seçici, ayrımcı bir yaklaşımla” hazırlandığını söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu

‘AYRIMCILIK YAPIYORLAR’

İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında Çavuşoğlu, itirazlarını şu halde sıraladı: “Rejimin denetim ettiği bölgelere bunu esnetmek istemiyorlar lakin rejimin denetim etmediği, şu andaki bölgeler konusunda ayrımcılık yapıyorlar. Bilhassa PKK/YPG’nin yüklü olduğu yerlerde bunu esnetiyorlar. Örneğin terörden arındırdığımız, DEAŞ’tan arındırdığımız bölgeyi kapsıyor lakin PKK’dan arındırdığımız Afrin üzere bir bölgeyi kapsamıyor.”

‘İSTİŞARE ETMEDİLER’

Yaptırımların esnetilmesi gereken yerin İdlib olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, kelamlarını şöyle sürdürdü: “Neden? Milyonlarca yerinden edilmiş insan var. Biz oradaki Suriyeliler için briket meskenler yapıyoruz. Birçoğu konutlarına taşındı. Devam ediyor, 100 bin briket mesken yapılacak. Memleketler arası toplumun buna dayanak vermesi gerekiyor. Bu bölgeye dayanak vermenin önünü açacak, bu Sezar Kanunu’nda esnekliği, bu bölgede gösteriyorlar mı? Hayır. Münasebet ne, sebep ne? Niçin burası dışarıda tutuluyor? Burada PKK’yı, YPG’yi legalleştirme uğraşı görüyoruz. Kimseyle istişare etmeden ve aşikâr saiklerle alınmış bir karardır.”

ÇAVUŞOĞLU BUGÜN BERLİN’DE

BAKAN Çavuşoğlu bugün Almanya’nın başşehri Berlin’de gerçekleştirilecek 2 günlük NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısına katılacak. Toplantıda Ukrayna savaşının yanı sıra İsveç ve Finlandiya’nın İttifak’a üyeliği de gündemde olacak. Çavuşoğlu’nun Berlin’de Finlandiyalı ve İsveçli mevkidaşlarıyla da bir ortaya gelmesi bekleniyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.