SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

ABD’de bir birinci… Maymun Çiçeği hastalığına yakalanan aktör yaşadıklarını anlattı…

ABD’de bir birinci… Maymun Çiçeği hastalığına yakalanan aktör yaşadıklarını anlattı…ABD’li aktör Matt Ford, ülkede Maymun Çiçeği teşhisi alıp …

ABD’de bir birinci… Maymun Çiçeği hastalığına yakalanan aktör yaşadıklarını anlattı…
Akacan The Mall
01.07.2022 12:52
0
A+
A-

ABD’de bir birinci… Maymun Çiçeği hastalığına yakalanan aktör yaşadıklarını anlattı…
ABD’li aktör Matt Ford, ülkede Maymun Çiçeği teşhisi alıp yaşadıklarını anlatan birinci isim oldu. 30 yaşındaki genç adam hastalığın ‘berbat’ olduğunu vurguladı ve insanlardan daha dikkatli olmalarını istedi. Ford’un açıklamaları ABD’de de dünyada da geniş yankı uyandırdı.

Maymun Çiçeği hastalığına yakalandıktan sonra kimliğini ve hastalık sürecinde yaşadıklarını halka açan birinci Amerikalı olan ‘Matt Ford’ isimli bir aktörün açıklamaları bugün dünya basınında geniş yer aldı.

TEŞHİS KOYMALARI 3 GÜN SÜRDÜ

Akacan The Mall

Hastalığa 17 Haziran’da yakalandığını düşünen 30 yaşındaki aktör, yetkililerin kendisine teşhis koymasının yaklaşık 3 gün sürdüğünü öne sürerek ABD Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezlerini (CDC) eleştirdi ve insanları hastalık konusunda daha dikkatli olmaya çağırdı.

“AĞRI KESİCİ ALMADAN UYUYAMADIM”

Maymun Çiçeği hastalığını ‘tensel temasla’ kaptığını söyleyen Ford, birinci belirti olarak kasık bölgesinde kabarcıklar gördüğünü daha sonra bu noktaların yüzü, kolları ve elleri de dahil olmak üzere bedeninin kalan kısımlarına yayıldığını anlattı:

“Vücudumda sivilceye benzeri kabarcıklar vardı ve hepsi kaşınıyordu. Sanırım toplamda 25 tane saydım. Kimileri o kadar acı veriyordu ki ağrı kesici almadan uyuyamadım. Daha evvel hiç bu türlü bir acı yaşamamıştım. Doktora gittim ve test sonucum müspet çıktı”

ÖKSÜRÜK, YÜKSEK ATEŞ, TİTREME…

Vücudundaki kabarcıklar dışında grip semptomları gösterdiğini anlatan genç aktör kendisindeki erken evre belirtilerinin yüksek ateş, öksürük, gece terlemeleri ve titreme olduğunu belirtti.

Ford şimdilerde bu semptomların birçoklarından kurtuldu. Bedenindeki noktalar kabuk bağlayıp düşene kadar kendini konutta tecrit etmiş durumda. Bu süreci ise şu sözlerle anlatıyor;

“İlk başlarda sık sık duş alarak ve ve ağrı kesicilerle acımı dindirmeye çalıştım. Belirtiler ortaya çıktıktan yaklaşık bir hafta sonra azalmaya başladı. Artık yaraların kabuk bağlayıp düşmesini bekliyorum “

Maymun Çiçeği hastalarının bedenindeki lekeler büsbütün kabuk bağlayıp döküldüğünde hastalığın sona erdiği düşünülüyor.

İSMİNİ AÇIKLAYAN BİRİNCİ HASTA, TOPLUMSAL MEDYADA GENİŞ YANKI UYANDIRDI

Matt Ford ABD’de Maymun Çiçeği teşhisi alıp, hastalık hakkında konuşmak için öne çıkan birinci hasta. Hastalığın ‘berbat’ olduğunu ve insanların bunu ciddiye alması gerektiğini belirten adam insanları bu dehşetli tecrübe konusunda uyarmak için kimliğini deşifre ettiğini açıkladı.

TikTok hesabından yüzündeki ve bedenindeki kabarcıkları paylaşan genç aktörün açıklamaları toplumsal medyada geniş yankı uyandırdı. Hastalığa yakalanan bir çok hasta Ford’a ulaştı. Ford, “Yalnız olmadığımı bilmek inanç verici olsa da, gerçek hadise sayısındaki eksiklikler beni endişelendiriyor. CDC hastalık takibi konusunda sahiden başarısız” sözlerini kullandı.

ABD SALGIN RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA

Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) bilgilerine nazaran, Haziran sonu prestijiyle 49 ülkede en az 4.700 olay kayıtlara geçti. Avrupa’da birinci maymun çiçeği olayının tespit edildiği İngiltere’de olay sayısı 1000’i buldu. ABD’de bugüne kadar 351 maymun çiçeği olayı kaydedildi ve son 24 saat içinde 45 kişi daha hastalığa yakalandı. New York ve California büyük bir salgın tehlikesi ile karşı karşıya.

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) maymun çiçeğinin şimdi global bir acil durum oluşturmadığını belirtiyor ancak tekrar de birçok ülke hastalık konusunda alarma geçti.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR, BELİRTİLERİ NELER?

Maymun çiçeği, ender görülen bir virüs. Çiçek hastalığına misal bir hastalığa neden oluyor.Ancak maymun çiçeği görülen şahıslarda hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma mümkünlüğünün daha düşük olduğunu söylüyor.Virüs çoklukla tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana çeşidi var.

Virüsün birinci belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik.

Ateş düştükten sonra, ekseriyetle yüzde başlayan ve daha sonra bedenin öbür bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı basamaklardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor.

Virüs çoklukla bizatihi geçiyor ve hastalık 14 ila 21 gün sürebiliyor.

NASIL BULAŞIYOR? TEHLİKELİ Mİ?

Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış öteki bir şahısla yakın temas halinde yayılabiliyor. Virüs bedene deri sıyrıkları, teneffüs yolu, gözler, burun yahut ağız yoluyla girebiliyor. Cinsel ilgi sırasında direkt temas yoluyla da bulaşabiliyor.

Virüs ayrıyeten bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar üzere hayvanlar ya da yatak grubu ve giysi üzere objelere temas yoluyla yayılabiliyor.

Virüse yakalananlarda olayların birden fazla hafif geçiyor. Virüs bazen su çiçeğini andırıyor ve birkaç hafta içinde kendi kendine yok oluyor.

Ancak bazen daha şiddetli olabiliyor. Daha evvel Batı Afrika’da ölümlere neden olduğu bildirilmişti. 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.