SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

ABD, İngiltere ve Avustralya başkanlarından üçlü AUKUS tepesi

ABD, İngiltere ve Avustralya başkanları, Avustralya’nın nükleer denizaltıya sahip olması ve bu alanda teknoloji paylaşımı yapılmasını içeren AUKUS muahedesi kapsamında izlenecek yol haritasını açıkladı. Kritik doruğa katılan İngiltere Başbakanı Sunak’tan ise flaş bir Çin açıklaması geldi.

ABD, İngiltere ve Avustralya başkanlarından üçlü AUKUS tepesi
Akacan The Mall
14.03.2023 08:08
0
A+
A-

ABD, İngiltere ve Avustralya önderlerinden üçlü AUKUS zirvesi
ABD, İngiltere ve Avustralya önderleri, Avustralya’nın nükleer denizaltıya sahip olması ve bu alanda teknoloji paylaşımı yapılmasını içeren AUKUS muahedesi kapsamında izlenecek yol haritasını açıkladı. Kritik tepeye katılan İngiltere Başbakanı Sunak’tan ise flaş bir Çin açıklaması geldi.

ABD Lideri Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese California eyaletinin San Diego kentinde bir görüşme gerçekleştirdi. Avustralya’nın nükleer denizaltıya sahip olması ve bu alanda teknoloji paylaşımı yapılmasını içeren AUKUS mutabakatının ayrıntılarının masaya yatırıldığı görüşme sonrasında önderler tarafından ortak bir yazılı açıklama yapıldı.

AUKUS muahedesi kapsamında üç ülkenin ortaklaşa olarak yeni kuşak denizaltı SSN-AUKUS’un üretimini gerçekleştireceği belirtilirken, Avustralya ve İngiltere’nin “geleceğin denizaltısı” olarak nitelenen SSN-AUKUS’u kullanacağı belirtildi.

Akacan The Mall

Ayrıca, Avustralya ve İngiltere’nin SSN-AUKUS’ları 10 yıl içinde kendi tersanelerinde inşa etmek için çalışmaya başlayacağı kaydedilen açıklamada, 2023 itibariyle ise Avustralya askeri ve sivil çalışanının, ABD ve İngiltere donanma üslerinde eğitim alacakları belirtildi.

Yol haritası kapsamında ABD’nin 2023, İngiltere’nin ise 2026’dan itibaren Avustralya’da denizaltılar için inşa edilen limanlara yönelik ziyaretlerini artırmayı planladığı öğrenilirken, 2030’ların başlarında kongre onayının çıkması halinde ABD’nin, Avustralya’ya en az 3 adet “Virginia” sınıfı denizaltı satmayı planladığı bildirildi.

2030’ların sonunda İngiltere’nin birinci SSN-AUKUS’u Kraliyet Donanması’na teslim edeceği tabir edilen açıklamada, 2040’ların başında ise Avustralya’da inşa edilen birinci SSN-AUKUS’un Avustralya Kraliyet donanmasına teslim edileceği belirtildi. Kelam konusu yol haritası sayesinde Hint-Pasifik bölgesindeki denizaltı varlığının artacağı hatırlatılan açıklamada, bunun global güvenlik ve istikrara da katkı sağlayacağı söz edildi. Öte yandan, nükleer silahların yayılmasını tedbire konusundaki taahhütlerine bağlılığı sürdüren tarafların, Milletlerarası Atom Gücü Kurumu ile istişareyi sürdürdüğü vurgulandı.

2021 yılında ilan edilen 3’lü güvenlik paktı AUKUS ülkelerin isimlerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmayı söz ediyor. AUKUS’un Çin’in askeri aktifliğini artırdığı Hint-Pasifik bölgesinde istikrarı destekleme gayesiyle hayata geçirildiği belirtiliyor.

SUNAK: İNGİLTERE TETİKTE OLMALI

AUKUS güvenlik paktının ayrıntılarını görüşmek üzere ABD’de bulunan Rishi Sunak BBC’ye açıklamalarda bulundu. ‘Dünya daha istikrarsız bir yere dönüştü ve güvenliğimize yönelik tehditler arttı’ diyen Sunak, silahlı kuvvetlere ayrılan bütçeyi artırdığını belirtti.

Son bilgiler İngiltere’nin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2’sini savunmaya harcadığını gösteriyor.

İngiltere savunma bütçesi gelecek iki yılda yaklaşık 5 milyar sterlin artacak. İngiltere’nin Avrupa’da savunmaya en çok bütçe ayıran ülke olduğunu söyleyen Sunak “Bu bu türlü kalmaya devam edecek” dedi.

Sunak ‘Çin, bizimkilerden çok daha farklı kıymetleri olan bir ülke ve Dünya tertibine meydan okuyor. Bu yüzden buna karşı tetikte olma; kendimizi, kıymetlerimizi ve çıkarlarımızı müdafaa hakkımız var’ sözlerini kullandı.

İngiltere hükümetinin, Çin’in oluşturduğu bu ‘sorunu’ ciddiye aldığını belirten Sunak, bu nedenle ‘yarı iletkenler’ üzere bölümlerde Çin yatırımlarını engellediklerini de ekledi.

FRANSA’NIN YANSISINA NEDEN OLMUŞTU

Avustralya’nın nükleer denizaltılar için daha evvel Fransa ile anlaşmış olması ve bu mutabakattan vazgeçmesi, Fransa’nın reaksiyonunu çekmişti. Avustralya 2021’in Eylül ayında, ortak denizaltı inşa etmek üzere Fransa’yla imzaladığı 35 milyar euroluk mutabakattan çekilmişti.

Onun yerine İngiltere ve ABD ile AUKUS muahedesini imzalayarak bu iki ülkeden nükleer denizaltı teknolojisi satın alma ve üretme muahedesi imzalamıştı.

Fransız yetkililer, üç ülke ortasındaki AUKUS görüşmelerinin kendilerinden habersiz yürütüldüğünü ve Avustralya’nın mutabakattan son anda çekildiğini söylemiş; sert reaksiyon göstermişti. Paris, bu ülkelerden büyükelçilerini de süreksiz olarak çekmişti.

Avustralya krizi aşmak için Haziran 2022’de, daha evvel denizaltı teknolojisi satın almak ve ortak üretim için imzaladığı mutabakattan döndüğü Fransa’nın Naval Group isimli şirketiyle, 555 milyon euroluk bir tazminat mutabakatı imzaladı.

Nükleer denizaltı muahedesi Çin’inse reaksiyonunu çekiyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, geçen hafta yaptığı açıklamada Pekin’in mutabakata yönelik tutumunu yinelemiş ve AUKUS paktının Asya-Pasifik bölgesindeki barış ve istikrarı tehdit ettiğini belirtmişti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.