SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

ABD eski büyükelçisi Bryza’dan ‘Yunanistan’ yorumu: ‘Türkiye sağduyulu davrandı ve NATO’ya gitti’

ABD eski büyükelçisi Bryza’dan ‘Yunanistan’ yorumu: ‘Türkiye sağduyulu davrandı ve NATO’ya gitti’ABD’nin eski Azerbaycan büyükelçisi Matthew …

ABD eski büyükelçisi Bryza’dan ‘Yunanistan’ yorumu: ‘Türkiye sağduyulu davrandı ve NATO’ya gitti’
Akacan The Mall
21.09.2022 16:37
0
A+
A-

ABD eski büyükelçisi Bryza’dan ‘Yunanistan’ yorumu: ‘Türkiye sağduyulu davrandı ve NATO’ya gitti’
ABD’nin eski Azerbaycan büyükelçisi Matthew Bryza CNN Türk’e verdiği özel röportajda Türkiye’nin Yunan tacizini NATO’ya taşıması hakkında, “Bir NATO üyesinin başka bir NATO üyesinin jetlerini hava savunma radarları ile işaretlemesi her zaman sorundur. Türkiye bence sağduyulu davrandı ve argümanlarını, elindeki bilgileri NATO’ya taşıdı ve NATO’nun bu meseleyi içinde çözmesi için bir fırsat tanıdı. Bu, çok sorumlu bir yaklaşım.” ifadelerini kullandı.

 

ABD’nin eski Azerbaycan büyükelçisi Matthew Bryza CNN Türk’e verdiği özel röportajda Hilken Doğaç Boran’ın sorularını cevaplandırdı.

Akacan The Mall

Bryza. Türkiye-Yunanistan ilişkilerinden, Ukrayna savaşına, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki yüksek gerilimden ABD’nin bu çatışmalardaki rolüne kadar dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Yunan tacizini NATO’ya taşıması hakkında ne düşündüğü sorulan Bryza, “Bir NATO üyesinin başka bir NATO üyesinin jetlerini hava savunma radarları ile işaretlemesi her zaman sorundur. Özellikle de bu radarlar Rus yapımıysa… Eve Türkiye böyle bir iddiayı ortaya attı, Yunanistan da reddetti. Türkiye bence sağduyulu davrandı ve argümanlarını, elindeki bilgileri NATO’ya taşıdı ve NATO’nun bu meseleyi içinde çözmesi için bir fırsat tanıdı. Bu, çok sorumlu bir yaklaşım. Bu görüşmelerin özelde yapılması halka açık yapılmasından çok daha doğru.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

TÜRKİYE GERİLİMİ DÜŞÜRMEYE ÇALIŞTI ANCAK YUNANİSTAN TIRMANDIRDI

“Şunu da ekleyeyim. Bence Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kriakos Miçotakis’in Washington’a gidip Kongre’de yaptığı konuşma yüzünden büyük hayal kırıklığına uğradı. Erdoğan bu konuşmada, Yunanistan’ın Türkiye’nin 40 yeni ABD F-16 jeti ve 79 modernizasyon kiti almasının aleyhinde lobi yapmayacağı yönündeki “ortak anlayışın” ihlal edildiğini düşündü. Bence Cumhurbaşkanı Erdoğan F-16 anlaşmasını, Rus yapımı S-400’lerin alınmasından sonra ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarması ile yükselen gerilimi düşürmek için bir yol olarak görüyordu. Yani burada bir etki, tepki durumu söz konusu. Bence Türkiye gerilimi düşürmeye çalışıyordu ancak Başbakan Miçotakis olayı tırmandırdı. Bunun üzerine Erdoğan tabii ki memnuniyetsizliğini ve öfkesini halka açık bir şekilde dile getirdi. Bu da Yunanistan’ın Türk jetlerine kilitlenme iddialarına kadar geldi. Umarım NATO bu gerilimi düşürebilir. “

“RUSYA’NIN BUI SAVAŞI KAZANMA ŞANSI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Kiev’in yakın zamanda başlattığı taarruz ve bunun diplomatik çözüme etkileri üzerine de değerlendirmelerde bulunan Bryza,”Bence başkan Putin Rusya’nın kazandığını, Ukrayna’yı bombardımanla yok ederek daha fazla toprak kazanabileceğini düşündüğü zaman müzakereye yanaşmıyordu. Şimdi işler değişti.” dedi.

Putin’in Ukrayna’nın Rus işgal gücünü alt edip büyük bir kısmını yok etmesine çok şaşırdığını belirten eski büyükelçi, “Rusya’nın bu savaşı kazanma şansı olduğunu düşünmüyorum. Bir çıkmazın ötesine gidilebilecek mi? Bunu göreceğiz. Eğer durum çıkmaza dönerse o zaman müzakere ihtimali daha da artar. Geçtiğimiz Mart Türkiye’de ortaya çıkan çözüm üzerinden devam edileceğini düşünüyorum. Rusya, 24 Şubat’tan bu yana işgal ettiği topraklardan çekilir. Ukrayna jeostratejik olarak tarafsız kalma, NATO’ya girmeme sözü verir. Daha sonra taraflar Kırım ve Donbas’ın hukuki durumu hakkındaki müzakereleri 15 yıl erteleme kararı alır. Ama Ukrayna askeri avantajını bastırmayı sürdürür, Rus ordusunu yok ederse Donbas ve Kırım dahil tüm topraklarını geri alana kadar savaşmaya devam etmek isteyecektir. ” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA ŞİMDİYE KADAR DAYANDI ANCAK HAVALAR SOĞUYUNCA NE OLACAĞINI GÖRECEĞİZ”

Avrupa’nın şimdiye kadar Rusya’ya karşı cesur bir tavır aldığını belirten Bryza şunları söyledi;

“Batı yaptırımları ve özellikle ABD’den gelen askeri desteği sürdürdükçe Ukrayna kaybetmeyecek, Rusya kazanamayacak. Ya çıkmaza girilecek ve müzakere edilecek ya da direkt Ukrayna kazanacak. Şimdiden hangisi olacağını söylemek zor. Avrupalılar şu ana kadar çok cesur davrandı. Almanya bile. Doğal gaz depolarını planlanandan önce %80-85 seviyesine kadar doldurdular. AB Komisyonu başkanı von Der Leyen’e göre bu kışı Rus gazı olmadan geçirmeye hazırlar. Ancak Rus gazı olmazsa kış zor geçecek. Almanya’da fabrikalar kapanacak. Bence haneler ısıtmadan yoksun kalmayacak. Ama fabrikalar kapanacak, dolayısıyla ekonomi yavaşlayacak, insanlar işinden olabilir. Yani gerçek sınama bu olacak. Ama aynı zamanda Rusya da doğal gaz gelirine muhtaç. Onlar da ancak bir yere kadar dayanabilir. Bunların hepsi şuna işaret ediyor. Başkan Putin geleneksel büyük Rus lider hamlesini yapıyor. Kendi halkının Avrupalıların kabul edeceğinden daha fazla zorluğa dayanabileceğini varsayıyor. Rus liderlerin geleneksel yaklaşımı bu. Bence bu çok korkunç. Ama olay bundan ibaret. Avrupalılar şimdiye kadar dayandı, ama hava soğudukça ne olacağını göreceğiz.”

AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN ARASINDA YAŞANAN ÇATIŞMA

Matthew Bryza Hilken Doğaç Boran, “Bildiğiniz gibi Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2020 savaşından bu yana en büyük çatışmalar yaşandı. İki taraf da büyük zayiat verdi ve birbirlerini suçladı. Sizce durum daha da tırmanacak mı? Eğer tırmanırsa kontrol altında tutmak için ne yapılmalı?” sorusuna ise şu şekilde cevap verdi;

“Bence daha tırmanmayacak. Kimse bu sefer ilk kimin ateş ettiğini bilmiyor. Çünkü bu, çatışmanın başlangıcı olarak hangi tarihi aldığınıza göre değişir. Evet karşılıklı büyük bir bombardıman oldu, 200’ün üstünde Ermenistan, 100’e yakın Azerbaycan askeri ölmüş olabilir. Bu korkunç. Ama henüz resmen belirlenmemiş sınırdaki bu çatışma aylardır devam ediyor. Hatta bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Ve iki taraf liderlerinin söz verdiği şeyi yapana kadar da devam edecek. Uluslararası sınırların belirlenmesi ve bir barış antlaşması için masaya oturmaları gerek.

Azerbaycan barış ve yeniden inşa sürecine geçmek istiyor. Bu yüzden geri alınan topraklarındaki altyapıya milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Buradaki muazzam yatırımı ve inşaat projelerini bizzat gördüm. Azerbaycan 10 Kasım 2020’de 11 Ocak 2021’de Ermenistan ve Rusya ile ortak altyapı kalkınma anlaşmaları imzaladı. Çünkü Azerbaycan bu kalkınmanın çıkarına olduğunu biliyor. Bildiğimiz iki şey daha var.

Başbakan Paşinyan ilerleme konusunda samimi. Daha da önemlisi siyasi rakipleri, ki bunların arasında ABD ve Fransa’daki Ermeni diasporası mensupları da var, Ermenistan’ın kabul etmeye zorlandığı şartlar altında bir barış istemiyor. Onlar Paşinyan, Aliyev ve Putin’in Kasım 2020’de mutabakata verdiği barış açıklamasından çekilmek istiyor. Çatışmanın sürmesini istiyorlar. Bence bu son çatışmayı da onlar körüklüyor. Paşinyan istemiyor, Aliyev istemiyor, muhalefet istiyor olabilir ancak Ermenistan’ın böyle bir savaşı sürdürecek askeri kapasitesi yok. Rusya da kesinlikle istemiyor. Rusya ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün Paşinyan’ın askeri müdahale talebini reddetmesi de bunu kanıtlıyor.

Örgüt, bir takım gözlemcilerin ya da bir misyonun gönderilmesine karar verdi ancak asker göndermediler. Ermenistan da haklı olarak bunun Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün “Kolektif Güvenlik” hükmünü ihlal ettiğini söylüyor. Yani Paşinyan’a karşı olan bazı kesimler dışında kimse savaşmak istemiyor. Kendisi de zaten onları bir buçuk yıl önce meclis seçimlerinde yendi. “

PELOSİ’NİN ERMENİSTAN ZİYARETİ

Bryza ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi çatışmalardan hemen sonra Ermenistan’a gitmesinin çatışmalar konusunda ‘kesinlikle yardımcı olmadığını’ belirterek “Dışişleri Bakanı Blinken New York’ta Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan ile bir araya geldi. Görünen o ki ABD’nin Yürütme organı dengeyi yeniden tahsis etme ihtiyacı hissetti. Bu denge, Temsilciler Meclisi Başkanı’nın tek bir tarafı destekleme kararıyla bozulmuştu. ABD tarafsız bir arabulucu olmaya çalışıyor.” dedi.

Bryza sözlerine şöyle devam etti;

“Şunu da unutmamalıyız. Başkan Pelosi’nin Ermenistan ziyareti yalnızca kendisinin duruşunu temsil ediyor. Kendisi ABD hükümetinin bağımsız bir kolunun yarısını yönetiyor. Temsilciler Meclisi, yani Kongre’nin yarısı. Dış politika ABD Kongresi tarafından belirlenmez. Yürütme tarafından belirlenir. Onun başında da ABD başkanı vardır. Dış politikanın başında da Dışişleri Bakanı vardır. Kongre bu süreci etkilemeye çalışır. Başkan Pelosi de bunu yapıyor. Ama aslında iç siyasete oynuyor. Amerika’daki Ermeni toplumunun kuvvetli olduğu Kaliforniya’daki seçmenleri hedef alıyor. Çünkü Kasım’daki ara seçimleri düşünüyor. Bakan Blinken’ın ABD’nin tarafsız olduğu ve kalıcı bir barış için iki tarafa da elinden gelen yardımı yapmaya hazır olduğu fikrini yeniden kurmaya çalışması oldukça faydalı.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.