SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

AB yaptırımlarının Rus petrolüne tesiri nasıl olur?

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ithalatına yönelik yaptırımları için geri sayım başlarken, yaptırımların yürürlüğe girmesiyle günlük 1,1 milyon varil Rus petrolünün küresel piyasalarda alıcı bulamayabileceği…

AB yaptırımlarının Rus petrolüne tesiri nasıl olur?
Akacan The Mall
03.12.2022 13:07
0
A+
A-

AB yaptırımlarının Rus petrolüne tesiri nasıl olur?
Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ithalatına yönelik yaptırımları için geri sayım başlarken, yaptırımların yürürlüğe girmesiyle günlük 1,1 milyon varil Rus petrolünün global piyasalarda alıcı bulamayabileceği…

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başladığı şubat ayının çabucak öncesinde Rusya’dan günlük ortalama 2,4 milyon varil ham petrol ve 1,4 milyon varil petrol eserleri ithal eden AB, 3 Haziran’da Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ve petrol eserleri ithalatını durdurma kararı aldı.

Rus petrolünün üçüncü ülkelere taşınmasına da kısıtlamalar getiren yaptırımlar, pazartesi günü Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ithalatının yasaklanmasıyla devreye girecek. AB, Rusya’dan petrol eseri tedarikini ise 5 Şubat prestijiyle sonlandıracak.

Akacan The Mall

Avrupa’nın içinde bulunduğu güç krizini daha da derinleştireceği bedellendirilen yaptırım kararı kapsamında, Macaristan, Slovakya ve Çekya üzere denize kıyısı olmayan ve boru sınırıyla alım yapan ülkelere süreksiz mühletle istisna uygulanacak. Bu ülkeler Rusya’dan Avrupa’ya petrol taşıyan Druzhba boru çizgisiyle petrol almaya devam edecek, lakin aldıkları petrolü başka üye ülkelere yahut üçüncü taraflara satamayacak.

Rafinerileri sadece Rus ham petrolünü alacak halde tasarlanan Bulgaristan, 2024’ün sonuna kadar Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ve petrol eserleri ithal edebilecek. Hırvatistan ise rafinerilerin yakıt üretme süreçlerinde kullandığı bir yakıt çeşidi olan vakum gazı (VGO) ithalatını 2023’ün sonuna kadar sürdürebilecek.

Almanya ve Polonya’nın tanınan muafiyete karşın Druzhba petrol boru çizgisi üzerinden ithalatını istekli olarak durdurmasıyla, yaptırımların AB’nin Rusya’dan petrol ithalatını büyük oranda azaltacağı hesaplanıyor.

Söz konusu yaptırımlara ek olarak, AB ve G7 ülkelerinin deniz yoluyla taşınan Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamasının da tıpkı gün devreye girmesi bekleniyor.

Ayrıca, 2 ayda bir tekrar kıymetlendirecek tavan fiyata ek olarak yeni bir fiyat sınırlama düzeneği kurulması da kelam konusu olacak. Düzenek, Rus petrolü için tavan fiyatın dünya piyasası fiyatlarının yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak.

AB yaptırımları, Rus petrolünü taşıyan gemilere nakliye, sigorta, reasürans ve aracılık hizmeti sunulmasını da yasaklıyor. Petrol nakliyeciliği kesimine bu hizmeti veren şirketlerin birçoklarının yaptırımlara taraf Avrupa ülkelerinde yahut İngiltere’de bulunduğu hesaba katıldığında, yaptırımlarla Rusya’nın petrol ticaretinde hareket alanının kısıtlanması hedefleniyor.

Tavan fiyat uygulaması ise Rus petrolünün belirlenen fiyattan daha düşük bir düzeyde satılmadığı durumlarda, G7 ve AB ülkelerindeki sigorta şirketlerinin taşınan bu petrole kelam konusu hizmetlerin sunulmasına pürüz oluyor.

Norveç merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Rystad Energy’ye nazaran, Rus petrolüne yönelik yaptırımlar tam olarak uygulandığı takdirde, Ocak 2023 prestijiyle sırf günlük 600 bin varillik Rus petrolünün AB’ye ulaşacağı varsayım ediliyor.

– “Tavan fiyat uygulaması gerçeklikten uzak bir halkla münasebetler çabası”

Energy Intelligence Group Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, AA muhabirine, yaptırımların Rus petrol dalına ve iktisadına ‘zarar vereceği’ konusunda kuşkularının bulunduğunu söyledi.

Mathonniere, “Paradoks şu ki, yaptırımlar Avrupa’ya Rusya’dan daha çok ziyan verebilir. Zira Avrupa’nın dizel bağımlılığı sorunu var. Bu dizel talebinin yüzde 25’ini ithal etmesi gerekiyor. Bunun yarısı da Rusya’dan geliyordu. Buna ek olarak, orta distilat açısından varlıklı Ural kaynaklı Rus ham petrolü, dizel üretmek için ülkü ve bunun yerine koyacağınız diğer bir ham petrol bu randımana ulaşamaz.” diye konuştu.

Rusya’nın gelirini ortadan kaldıracak gerçek bir eforun ortaya konulmadığına dikkati çeken Mathonniere, “Bazı petrol yatırımcılarına göre, tavan fiyat uygulaması gerçeklikten uzak bir halkla ilişkiler çabası ve bunun yaratacağı tek etki de Rusya’nın ham petrolünü satmayı reddetmesi olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

– Rus petrolüne alternatifler çeşitli endişeleri de beraberinde getiriyor

Mathonniere, Avrupa’nın Rus Ural petrolünden boşalan yeri çoktan doldurduğunu belirterek, “Yalnızca Lukoil’in İtalya’daki ISAB rafinerisi gibi Rusya’nın sahip olduğu Avrupa rafinerileri AB yasağından muaf veya AB dışında deniz yoluyla taşınan Ural petrolünü satın almaya devam ediyor.” bilgisini paylaştı.

Avrupalı rafinerilerin deniz yoluyla tedarik edilen günlük yaklaşık 750 bin Rus Ural petrolünü ekimde Norveç, Irak ve ABD ile ikame ettiğini kaydeden Mathonniere, “Avrupa ülkelerinin Rusya’ya alternatif ham petrol tedarikçisi listesinde Norveç ilk sırayı alırken, onu Irak ve ABD takip ediyor. Kompleks rafineriler için ise diğer tedarikçilere geçiş beklenenden daha hızlı oldu.” diye konuştu.

Mathonniere, diğer potansiyel tedarikçilere de değinerek, şu ifadeleri kullandı:

“Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, yeterli ham petrol kaynağına sahip diğer potansiyel tedarikçiler arasında yer alıyor. Ancak bu ülkeler, petrolü seçili alıcı ülkelere ve sadece uzun vadeli kontratlarla satıyor. Öte yandan, Norveç, Kuzey Irak, Brezilya ve Guyana, spot alım noktasında Avrupa’nın alternatif tedarikçi listesine girebilecek yerler arasında.”

Rus Ural petrolünün Avrupa’nın elindeki en hızlı erişilebilir kaynak olduğuna ve nakliyeden 10-15 gün önce satın alınabilmesinden ötürü rafinerilere esneklik sağladığına dikkati çeken Mathonniere, “AB’nin ihtiyaç duyduğu ham petrolü sağlayabilecek piyasa, nakliye akışları açısından daha az verimli hale geldi. Ham petrolü tedarik etmek için artık çok daha uzak mesafelere gitmeniz gerekiyor.” dedi.

– Yaptırımlar, Rus ham petrol ticaret rotalarında kaymalara sebep olacak

Yaptırımların Rus petrol ticaretine etkisine de dikkati çeken Mathonniere, “Rusya AB üyesi olmayan alıcılara artık daha fazla petrol satmakta zorlanacak. Bu, günlük yaklaşık 7,5 milyon varil ham petrol ve petrol ürünü ihracatının bir kısmının 2023’te tehlikeye girebileceği anlamına geliyor. Energy Intelligence, AB ham petrol yasağının 5 Aralık’ta yürürlüğe girmesinden sonra, günlük 1,1 milyon varil Rus petrolünün küresel olarak alıcı bulamayacağını tahmin ediyor. Piyasa tahminleri de bu yönde.” bilgisini paylaştı.

Mathonniere, şimdiye kadar yalnızca Çin, Hindistan ve Türkiye’nin indirimli Rus ham petrolü alımlarını büyük ölçüde artırdığını ve böylece Rusya’nın en büyük alıcıları haline geldiğini söyledi.

AB yaptırımlarının Rus ham petrol ticaret rotalarında kaymalara sebep olacağının da altını çizen Mathonniere, Türkiye, Hindistan ve Çin gibi alternatif alıcıların daha ne kadar Rus ham petrolü alabileceği konusunun belirsizliğini koruduğunu ifade etti.

– Rusya’nın petrol satışını durdurması fiyatları yükseltebilir

Petrol ve doğal gaz şirketi Mazarine Enerji’nin Finanstan Sorumlu Üst Düzey Yöneticisi (CFO) Valery Konyushenko da yaptırım ve kısıtlamalar karşısında Rusya’nın muhtemel tepkisine ilişkin farklı senaryolara dikkat çekti.

Konyushenko, Rusya’nın daha önce açıkladığı gibi yaptırımlara taraf ülkelere petrol satışını tamamen kesebileceğinin altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Rusya’nın nasıl bir tepki vereceğini tahmin etmek zor. Ancak, eğer Rusya söz konusu ülkelere petrol sevkiyatını tamamen durdurursa üretimini de azalacaktır. Bu da piyasaya daha az petrol sürüleceği ve fiyatların yükseleceği anlamına geliyor. Rusya’nın bu ülkelere petrol sevkiyatına devam ettiği bir senaryoda piyasa dengede kalacaktır. Benim öngörülerime göre Rusya bu yaptırımlara boyun eğmektense üretimini azaltmayı tercih edecek.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.