SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

AB güçte rotayı Orta Doğu ve Afrika’ya çevirdi

AB güçte rotayı Orta Doğu ve Afrika’ya çevirdiAvrupa Birliği (AB) yaptırımlar kapsamında Rusya’dan petrol ithalatını sonlandırmak için Orta Doğu …

AB güçte rotayı Orta Doğu ve Afrika’ya çevirdi
Akacan The Mall
29.08.2022 11:52
0
A+
A-

AB güçte rotayı Orta Doğu ve Afrika’ya çevirdi
Avrupa Birliği (AB) yaptırımlar kapsamında Rusya’dan petrol ithalatını sonlandırmak için Orta Doğu ve Afrika başta olmak üzere farklı piyasalara yönelirken, Rusya’nın AB’nin ham petrol ithalatında savaş öncesinde yüzde 40 olan hissesi yüzde 25’e kadar…

Avrupa Birliği (AB) Orta Doğu ve Afrika’dan ithalatı artırarak Rusya’dan petrol alımını bitirmeye çalışıyor.

AB, haziranda onayladığı 6. yaptırım paketi kapsamında Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ithalatını yıl sonuna kadar, petrol eserleri ithalatını ise 2023’ün birinci 2 ayı prestijiyle sonlandırma kararı aldı. Bu karar, AB’nin Rusya’dan mevcut petrol ithalatının yüzde 90’ını kapsıyor.

Geçen yıl Rusya’dan 48 milyar euro pahasında ham petrol ve 23 milyar euroluk rafine petrol eserleri ithal eden AB’de, boru sınırıyla ithalat yapan ülkeler için ambargo kararında süreksiz müddetle istisna uygulanacak. Bu ülkeler, aldıkları petrolü öteki üye ülkelere yahut üçüncü taraflara satamayacak.

Akacan The Mall

Coğrafi pozisyonundan kaynaklı zorluk sebebiyle Bulgaristan 2024’ün sonuna kadar Rusya’dan ham petrol ve petrol eserlerini deniz yoluyla ithal edebilecek. Hırvatistan ise rafinerisinin çalışması için gerekli olan vakum gazı ithalatına 2023’ün sonuna kadar müsaade verecek.

Orta Doğu’dan ithalat günlük 600 bin varil arttı

Gerçek vakitli bilgi takip şirketi Vortexa’nın Başekonomisti David Wech’in paylaştığı datalara nazaran, Avrupa 1-21 Ağustos devrinde Rusya’dan deniz yoluyla günlük 1,1 milyon varil ham petrol ithal etti.

Bu ithalatın büyük kısmı Hollanda ve İtalya’ya giderken, Bulgaristan, Romanya ve Polonya da Rusya’dan günlük ham petrol ithalatını sürdürüyor. Öteki Avrupa ülkeleri ise Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol alımını neredeyse büsbütün durdurdu. Kelam konusu ülkelerin savaş başlamadan evvel deniz yoluyla ithal ettiği ham petrol ölçüsü günlük 700 bin varil düzeyindeydi.

Avrupa’nın deniz yoluyla ham petrol ithalatında Rusya’nın hissesi savaş öncesine kıyasla yüzde 20’den yüzde 10’a, toplam petrol ithalatında ise yüzde 40’tan yüzde 25’e geriledi.

AB Rusya’ya bağımlılığını azaltmak için alternatif kaynak arayışında Afrika ve Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerine yöneldi.

Afrika’dan AB’ye ham petrol ithalatı savaş öncesine nazaran 200 bin varil artışla günlük ortalama 2,6 milyon varile, Orta Doğu’dan ithalat 600 bin varil artışla günlük 1,4 milyon varile çıktı.

AB’nin ABD’den ham petrol ithalatı 140 bin varil artarak günlük 1,5 milyon varile, Güney Amerika’dan ithalatı 240 bin varil artışla günlük 600 bin varile yükseldi.

Rusya’dan ham petrol ithalatı ise mevcut durumda savaş öncesine nazaran yaklaşık 550 bin varil düşüşle günlük 1,1 milyon düzeyine geriledi. Öte yandan, AB’nin Kazakistan’dan ham petrol ithalatı da yaklaşık 140 bin varil düşüşle 800 bin varile indi.

“Dizelde Rusya’nın hissesi yüzde 50”

Vortexa Başekonomisti Wech, AB’nin Rusya’dan petrol ithalatı düşerken, Rus dizeline bağımlılığında ise artış olduğuna dikkati çekti.

Alternatif tedarikçiler göz önüne alındığında AB’nin ham petrolde Rusya’ya bağımlılığını azaltmasının görece daha kolay olduğunu belirten Wech, “Dizel ithalatında ise durum farklı. AB’nin ithal ettiği dizelde Rusya’nın hissesi yüzde 50. ABD, Orta Doğu ve Hindistan üzere öbür tedarikçilerden ithalatı artırmak da güç. Tüm bu piyasalar zati rekor düzeyde dizel üretiyor ve ihraç ediyor. Bu bölgelerdeki talep de Avrupa’ya gönderilecek hacimleri sınırlıyor. Avrupa’nın Rusya’da dizel bağımlılığını azaltmasının tek yolu, Rus dizelinin Latin Amerika, Afrika ve Orta Doğu’ya gitmesi ve böylelikle öbür pazarlarda ortaya çıkacak dizel arzının Avrupa’ya yönelmesi olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

AB’nin Rusya’dan dizel ithalatı savaş öncesindeki yıllık ortalama düzeyine nazaran 200 bin varil artışla 700 bin varile yaklaştı. ​​​​​Bu artış, AB’nin yaptırımlar kapsamında Rusya’dan dizel ithalatını sonlandırıp sonlandıramayacağı konusundaki soru işaretlerini artırıyor. Rekor düzeye ulaşan dizel fiyatları, dizelin doğal gazı ikame için kullanılmasıyla artan talep ve global rafineri sistemindeki kısıtların Avrupa’nın Rusya’dan dizel ithalatını sonlandırma tarafındaki kararlılığını nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

“Fiyatlar etkilenecek”

Londra merkezli petrol data şirketi OilX’in Kıdemli Analisti Neil Crosby, ağustosta Rusya’dan OECD Avrupa ülkelerine ihracatın aylık bazda arttığını ama bu ölçünün ocak ayındaki düzeye nazaran 500 bin varil düşük olduğunu söyledi.

Bu durumun Avrupa ülkeleri ortasındaki bölgesel farklılıkları “maskelediğini” aktaran Crosby, şunları kaydetti:

“Kuzeybatı Avrupa ülkeleri yavaş bir halde Rus petrolünü devreden çıkarırken, kimi Akdeniz ülkelerinin ithalatında şu anda artış var. OECD Avrupa’ya ve bilhassa kuzeybatı Avrupa ülkelerine deniz yoluyla giden ham petrolün büyük kısmı, yaptırımlar kapsamında anlaşıldığı üzere devreden çıkacak. Drujba çizgisinin bilhassa kuzey kısmında da akışın büyük ölçüde azaltılması gerekiyor. Petrol eserlerindeki ambargo tarihi ise ham petrolden birkaç ay sonra geliyor ancak şu an için Avrupa’nın kararlılığında bir değişiklik yok. Bu da ticaretin giderek daha fazla azalması manasına geliyor. Rus ham petrolünü devreden çıkarma süreci ilerledikçe ve ambargo tarihi yaklaştıkça, 2022 sonu ve 2023 başlarında, petrol fiyatlarında oynaklık görebiliriz. Sonuç olarak belirli ölçüde Rus petrolü piyasadan çıkacak ve bunun da fiyatlara kaçınılmaz halde tesiri olacaktır.”

Crosby, öte yandan, AB’nin Avrupalı şirketlerin üçüncü ülkelere petrol taşımak hedefiyle Rus kuruluşlarla ticaret yapmasına müsaade vermek için son yaptırım paketinde birtakım tabirleri değiştirdiğini belirterek, bu durumun daha evvel iddia edilenden fazla Rus petrolünün global piyasada kalmasına müsaade verebileceğini kelamlarına ekledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.