SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

AB doğalgaza tavan fiyat konusunda uzlaşamadı

AB doğalgaza tavan fiyat konusunda uzlaşamadıAB önderleri doğalgaza tavan fiyat getirilmesinde uzlaşamadı. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin …

AB doğalgaza tavan fiyat konusunda uzlaşamadı
Akacan The Mall
21.10.2022 07:07
0
A+
A-

AB doğalgaza tavan fiyat konusunda uzlaşamadı
AB önderleri doğalgaza tavan fiyat getirilmesinde uzlaşamadı. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin başkanları, doğalgaza tavan fiyat uygulanması konusunda muahede sağlayamazken, tavan fiyatın mümkün sonuçlarını belirlemek üzere çalışmalar yapılmasına…

AB üyesi 27 ülkenin devlet yahut hükümet liderlerinin iştirakiyle Brüksel’de gerçekleştirilen AB Önderler Doruğu’nun güç konusundaki birinci gün oturumları tamamlandı.

Toplantı bitiminde açıklamalarda bulunan AB Kurulu Lideri Ursula von der Leyen, “Enerji fiyatları konusunda çalışmaya devam etmek için çok uygun ve sağlam bir yol haritamız var. Başkanlar bu mevzuda stratejik yönlendirmede bulundular.” sözünü kullandı.

Akacan The Mall

Von der Leyen, toplantıda birtakım başlıkların ağır biçimde tartışıldığını belirterek, “Bunlardan birincisi ortak gaz alımı konusu. Burada önderler, şirketlerin ortak gaz satın almak için konsorsiyum oluşturmaları ve güçlerini birleştirmek için birlikte çalışmalarına müsaade verme fikrini çok desteklediler.” diye konuştu.

Ortak gaz alımı kapsamında toplam talebin yüzde 15’lik kısmının zarurî olarak birlikte yapılacağını anlatan von der Leyen, çok yüksek gaz fiyatlarının nasıl sonlandırılacağına odaklanıldığını anlattı.

Von der Leyen, önderlerin TTF olarak isimlendirilen Avrupa gaz fiyatları referans ölçüsünü de değerlendirdiklerini, TTF’nin geçmişte yüklü olarak boru sınırı gazını yansıttığını, bugün ise pazarın değiştiğini söyledi.

“TTF artık gerçek piyasa durumunu yansıtmıyor. Bu nedenle, LNG fiyat durumunu daha güzel yansıtmak için tamamlayıcı yeni bir endeks geliştireceğiz.” diyen von der Leyen, LNG fiyat endeksi geliştirilinceye kadarki süreçte ise süreksiz bir önlem alacaklarını söz etti.

Gaz piyasasına yeni mekanizma

“Gaz fiyatlarındaki çok artışları sınırlamak için bir piyasa düzeltme düzeneği kuracağız.” tabirini kullanan von der Leyen, bu piyasa düzeltme sistemini aktif hale getirmek için yasal bir teklif hazırlamak için güç bakanlarıyla birlikte çalışacaklarını vurguladı.

Von der Leyen, toplantıda yüksek gaz fiyatlarının elektrik maliyeti üzerindeki tesirini sınırlamak için potansiyel bir sistem kurulmasını da ele aldıklarını, bu sistemin elektrik üretimlerinde gazın ağır olduğu ülkelere finansal tesirlerini tahlil edeceklerini belirtti.

AB Kurulu Lideri Charles Michel de “Enerji konusunda bir muahedeye vardık. Bu çok değerli bir adım. Komite tarafından önerilen önlem paketi üzerinde bir muahede sağlandı.” tabirini kullandı.

Toplantıda başkanların güç krizine yönelik ek tedbirleri değerlendirdiğine işaret eden Michel, üzerinde çalışılacak genel çerçevenin belirlendiğini söyledi.

Michel, güç konusundaki mutabakatın ana sınırları hakkında, “Avrupa’da güç arz güvenliğini garanti altına almak, fiyatları düşürmek ve talebi azaltmak için birlikte çalışmamız ve hareket etmemiz gerektiği konusunda kararlılık ve oybirliği var.” değerlendirmesinde bulundu.

Zirve sonuç bildirisi

AB Önderler Doruğu’nun sonuç bildirisinin, güç kısmı yayımlandı.

“Rusya’nın enerjiyi silah olarak kullanması karşısında AB, vatandaşlarını ve işletmelerini korumak ve hemen gerekli tedbirleri almak için birlik içinde kalacaktır” sözü kullanılan bildiride, başkanların, güç krizi nedeniyle, Birlik genelinde talebin azaltılması, arz güvenliğinin sağlanması, haneler ve işletmeler için güç fiyatlarının düşürülmesi mevzularında gayretlerin ağırlaştırılması ve Tek Pazar’ın bütünlüğünün korunması gerektiğinde mutabık oldukları belirtildi.

Komisyon süratle somut teklifler hazırlayacak

Bildiride, AB Kurulundan ortak gaz alımı, gaz depolarının doldurulması ve sağlam ortaklarla müzakerelerin hızlandırılması bahislerinde çalışmaları tamamlaması ve süratle somut teklifler hazırlaması istendiği kaydedildi.

Komisyondan, 2023’ün başına kadar gaz piyasasındaki şartları daha gerçek yansıtan yeni bir tamamlayıcı kriter belirlemesinin talep edildiği bildiride, fiyatları derhal sınırlamak için doğalgaz süreçlerinde süreksiz bir dinamik fiyat koridoru kurulması konusunda ve elektrik üretiminde gaz fiyatını sınırlamak için süreksiz bir AB çerçevesi belirlenmesi üzerinde çalışmalar yapması istendi.

Bildiride, piyasa şeffaflığını artırmak, likidite düşüncesini azaltmak ve gaz fiyatlarındaki oynaklığı artıran faktörleri ortadan kaldırmak için güç piyasalarının işleyişinde iyileştirmeler yapılmasına yönelik çalışmaların da ilerletilmesi talep edildi.

Yenilenebilir güç kaynaklarının ve ilgili şebekelerin yaygınlaştırılması ile müsaade prosedürlerinin kolaylaştırılmasının hızlandırılmasına dikkat çekilen bildiride, ikili mutabakatlarının yokluğunda ulusal, bölgesel yahut Birlik seviyesinde gaz kesintileri olması durumunda güçte dayanışma tedbirleri alınmasının değerinin altı çizildi.

Bildiride, güç tasarrufu konusuna uğraşların artırılması gerektiğini, geleceğe yönelik güç altyapısına yönelik yatırımların hızlandırılmasının ehemmiyetine işaret edilerek, “AB Kurulu, Kurulu bir tesir değerlendirmesi de dahil olmak üzere elektrik piyasasının yapısal ıslahatı üzerindeki çalışmaları hızlandırmaya davet eder.” sözü yer aldı.

Öte yandan AB ülkelerini güç bakanları alınacak önlemleri ve gaza tavan fiyat konsunu görüşmek üzere 25 Ekim’de toplanacak.

Komisyon paketi

AB Kurulu bu hafta Avrupa’daki güç krizine yönelik yeni önlemleri içeren bir paket hazırlamıştı.

Paket, üye ülkelerin muhakkak bir ölçüsü mecburî olacak biçimde ortak gaz alımı gerçekleştirmesine, güçte zarurî dayanışma gösterilmesine, likidite ezası yaşayan güç firmalarına mali dayanak sağlanmasına ve yüksek gaz fiyatlarını düşürmek için Avrupa doğalgaz Borsalarında acil durumlarda fiyatları sonlandıracak bir düzenek kurulmasına yönelik ögeler içeriyordu.

Von der Leyen, İspanya ve Portekiz’de uygulanan “elektrik üretiminde kullanılan gaza tavan fiyat” uygulamasının AB genelinde değerlendirilebileceğini de açıklamış fakat bu mevzuda somut adım atmamıştı.

Öte yandan, AB Komitesi’nin son güç paketinde pek çok üye ülkenin talep ettiği ithal doğalgaza direkt tavan fiyat getirilmesi yer almamıştı.

15 ülke gaza tavan fiyat istiyor

Aralarında Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika’nın da bulunduğu AB üyesi 15 ülke, ithal doğalgaza tavan fiyat uygulamaya yönelik bir plan hazırlanmasını istiyordu.

Almanya, Hollanda, Danimarka ve kimi ülkeler ise bu etapta doğalgaz fiyatlarına tavan getirilmesi fikrine sıcak yaklaşmıyordu. Gaza tavan fiyat getirilmesinin güç arz güvenliğini riske sokacağı görüşünde olan bu ülkeler, uygulamanın bilhassa kış aylarında doğalgaz tedarikine ziyan verebileceğini değerlendiriyordu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.