Yapılan açıklamaya göre aynı dönemde holding, düşük borçluluk oranı ve güçlü nakit pozisyonu ile sağlıklı bilanço yapısını korumayı sürdürdü. 2023 yıl sonunda 7 milyar TL seviyesinde bulunan holdingin nakit pozisyonu Exsa birleşmesinin tamamlanması ve temettü gelirlerinin etkisi ile 14.4 milyar TL’ye yükselerek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.
2023 yılı kârı üzerinden dağıttığı yaklaşık 6.2 milyar TL’lik temettü ile hisse başı temettü miktarını yıllık bazda yüzde 68 artıran Sabancı Holding, yatırımlarına da devam etti. Sabancı, ilk çeyrekte yaklaşık 15 milyar TL’lik kombine yatırım gerçekleştirdi.
Yeni ekonomi odaklı büyüme stratejileriyle, enerji ve dijital başta olmak üzere Türkiye’nin yeşil dönüşümüne katkı sağlayacak yatırımlara hız verdiklerini ifade eden Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper şunları söyledi:
“Enerji üretimi alanında, Avrupa’nın en büyük kara tipi rüzgâr enerjisi projelerinden olan 1.000 MW’lık YEKA RES-2’de saha ilerlemelerini sürdürüyoruz. Topluluk şirketimiz Enerjisa Üretim ülkemizi yeşil hidrojen ve yeşil amonyak konusunda bir üretim merkezi haline getirme hedefi doğrultusunda önemli adımlar attı. Diğer yandan, e-mobilite şirketimiz Eşarj, Türkiye genelinde 1.000 istasyon ve 1.780 şarj noktasına ulaştı. Malzeme teknolojileri iş kolumuzun küresel temsilcilerinden Çimsa ise Mersin’de devreye aldığı 45 milyon dolarlık CAC yatırımıyla, bu alanda dünyanın en büyük üçüncü üreticisi konumuna ulaştı.”