SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Dünyadan Türkiye’ye tahıl teşekkürü

Dünyadan Türkiye’ye tahıl teşekkürüTürkiye’nin, Rusya’nın ‘Tahıl Koridoru’ mutabakatını askıya alma kararından geri adım atmasındaki faal rolü …

Dünyadan Türkiye’ye tahıl teşekkürü
Akacan The Mall
04.11.2022 07:44
0
A+
A-

Dünyadan Türkiye’ye tahıl teşekkürü
Türkiye’nin, Rusya’nın ‘Tahıl Koridoru’ mutabakatını askıya alma kararından geri adım atmasındaki faal rolü, Batı dünyasında memnuniyet yarattı. AB ve ABD, eforlarından dolayı Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ni askıya almaya karar vermesinin akabinde Türkiye’nin teşebbüsleriyle bu adımdan vazgeçmesi Avrupa Birliği başta olmak üzere Batı’da memnuniyetle karşılandı. Moskova’nın kararından geri adım atması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna ortasında değerli bir arabulucu olduğunun teyidi olarak görülürken Batı’daki tasalar şimdilik de olsa yatıştı. AB ve ABD’nin şimdiki önceliği müddeti kısa müddet sonra dolacak inisiyatifin uzatılarak devamının sağlanması.

AB MİNNETTAR: AB Dışişleri ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplumsal medya iletisinde, “AB, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ne dönme kararında Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin oynadığı rol için minnettardır” tabirlerini kullandı. Tahıl ihracatının Rusya’nın şiddetlendirdiği global besin krizinin tahlili için hayati değerde olduğunu vurgulayan ve taraflara iki hafta içinde müddeti dolacak olan inisiyatifi yenileme daveti yapan Borrell, “Gıda asla bir savaş silahı olarak kullanılmamalıdır” dedi.

Akacan The Mall

ABD’DEN TEŞEKKÜR: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise “Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ne geri dönüşünü kolaylaştırmaya yönelik çalışmaları için BM ve Türkiye’ye teşekkür ediyoruz” derken Ukrayna’dan dünyanın en savunmasız nüfuslarına çok muhtaçlık duyulan besin akışını sürdürmek için inisiyatifi yenileme daveti yaptı.

UKRAYNA MUTLU: Ukrayna başkanı Volodimir Zelenski, tahıl ihracatının sürdürülmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptığını, ayrıyeten BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de bu sürecin devam etmesine dayanak verdiğini belirterek, “Bugün, ülkemiz ve tüm dünya için değerli bir diplomatik sonucumuz var, tahıl ihracatı teşebbüsünün faaliyetleri sürecek. Rus şantajı hiçbir sonuç vermedi” diye konuştu.

RUSYA’DAN ÖVGÜ: Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da Türkiye’nin muahedenin sürdürülmesindeki değerine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk diplomatların gayretlerinden övgüyle bahsetti. Peskov, “Ankara ve şahsen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk diplomatları ile ordu mensupları tarafından yürütülen çalışmalar büyük övgüye layıktır. Türkiye’nin tahıl muahedesinin yine başlamasındaki varlığı, mutabakatlara olan itimadın ana faktörüdür” derken, başka yandan 120 gün periyodik mutabakatın 18-19 Kasım’dan itibaren uzatılıp uzatılmayacağına dair şimdi bir karara varmadıklarını söyledi.

‘ERDOĞAN’IN SIRRI NE’

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan haber ve yorumlarda, “Rusya diplomatik ve ekonomik olarak daha da yalnızlaştıkça Türkiye’nin tesiri açıkça arttı” tabirleri kullanıldı. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savaşla ilgili müzakerelerde değerli bir güç olarak ortaya çıktığı vurgulanıp esir takasında oynadığı öncü rol hatırlatıldı. Görüşüne yer verilen tarım piyasaları araştırma şirketi SovEcon’un lideri Andrei Sizov, “Erdoğan’ın sırrının ne olduğunu hakikaten merak ediyorum” dedi.

 

BARIŞ İÇİN TAHIL KORİDORU MODELİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tahıl Koridoru mutabakatının tekrar başlaması sonrası altı geminin daha Ukrayna limanlarından çıktığını söyledi. Akar, “Şimdi 19 Kasım’da mühleti dolacak olan tahıl teşebbüsünün uzatılması konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği çerçevede uğraşlarımızı yoğunlaştıracağız” dedi. Akar, tahıl inisiyatifinin tarafların görüşmeler yoluyla sıkıntıları çözebileceğine örnek teşkil ettiğini söyledi. Akar, bu modelin kullanılmasıyla ‘ateşkesin ve barışa giden yolun açılmasını’ temenni ettiklerini vurguladı.

 

‘RUSYA KENDİ TUZAĞINA DÜŞTÜ’

Batı basınında, “Ukrayna’dan tahıl taşıyan gemileri engellemek ya da bu istikametteki tehditlerinin blöf olduğunu zımnen kabul etmekle karşı karşıya kalan Kremlin’in, global bir besin krizini tekrar alevlendirmemeyi tercih ettiği” yorumlarına rastlanıyor. Öne çıkan bir öteki vurgu ise “Rusya muahedeyi askıya aldığında Moskova’nın bir planı olmadığının kısa müddette anlaşıldığı”. Kremlin uzmanı Tatiana Stanovaya da toplumsal medya uygulaması Telegram’da paylaştığı iletisinde, Moskova’nın muahedeyi askıya almaya çalışırken başka tarafların anlaşmasız devam edeceğini hesaba katmadığını belirterek, “Kremlin nasıl çıkacağını bilmediği bir tuzağa kendisi düştü” dedi.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.