İtalya’nın başkenti Roma’daki Villa Farnesina’da yapılan rutin elektrik kontrolü, 17. yüzyıldan kalma canlı fresklerin keşfiyle sonuçlandı.
Elektrik teknisyeni Davide Renzoni bir tavan kapağını açarken, zamanın etkisiyle bozulmamış fresklerle karşılaştı. Renzoni, “İlk gördüğümde büyük bir şaşkınlık yaşadım,” dedi.
“İlk gördüğüm şey arkamdaki manzara ve bu ‘putto’ (melek) oldu. Sonra başka bir kapak olduğunu gördüm, daha iyi görebilmek için bir lamba almaya gittim ve lambayı yaktığımda bu mucize, bu freskler ortaya çıktı,” diye anlattı Renzoni.
“Alanında uzman olmadığım ve daha önce böyle bir şeyi hiç deneyimlemediğim için ilk hissim şaşkınlıktı, büyük bir şaşkınlık,” diyor.
Tiber Nehri kıyısında Rönesans mimarisinin bir mücevheri olan Villa Farnesina, en çok Raphael’in onu süsleyen freskleriyle tanınıyor. Yeni keşfedilen ve şu anda bir araştırma ekibinin üzerinde çalıştığı bu fresklerden kimsenin haberi yoktu.
Freskler, Villa Farnesina’nın eski tavanında, 16. yüzyılda inşa ettiren zengin banker Agostino Chigi’nin oturma odasında yer alıyordu.
19. yüzyılda inşa edilen mevcut tavanın altında gizlenmiş olan freskler, elektrik teknisyeni tarafından keşfedildi. Heyecanla küratör Virginia Lapenta’ya bildirilen bu keşif, Farnese ailesinin armasının kabartmasını da içeriyordu.
Lapenta, “Bu buluş, Accademia dei Lincei’nin araştırma projeleriyle birleşerek kültürel miras alanında büyük bir duygu yarattı,” dedi.
Devam eden analizler, fresklerin muhtemelen Barok ressam Carlo Maratta ve öğrencileri Girolamo Troppa ve Francois Simonot tarafından, Maratta’nın 1693’te Raphael’in Aşk Tanrısı ve Psyche tablosunun restorasyonu sırasında yapıldığını gösteriyor.
Keşif, Maratta’nın Agostino Chigi’nin 19. yüzyılda yapılan tadilatlarla yüzyıllarca gizlenen oturma odası da dahil olmak üzere daha az bilinen alanlarda da çalıştığını ortaya koyuyor.
Şu anda dar alan nedeniyle erişilemeyen freskler, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve canlı kamera yayınları aracılığıyla izlenebiliyor ve keşif, Villa Farnesina ‘daki Villa Farnesina’da “On Yedinci Yüzyıl” adlı yeni bir sergiye ilham verdi.