Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçi Yardımcısı, İsrail Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
Tel Aviv’deki Türk büyükelçiliği Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından ilan edilen bir günlük ulusal yas nedeniyle Türk bayrağını yarıya indirmesine İsrail’den tepki geldi.
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, X hesabından yaptığı açıklamada, Tel Aviv Büyükelçi Yardımcısının, İsrail Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı belirterek, “Eğer büyükelçilik temsilcileri yas tutmak istiyorlarsa Türkiye’ye gitsin,” dedi.
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise, “İsrail’deki Türk diplomatlar bayrağı tamamen indirip evlerine dönebilir,” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Katz’ın sözlerine tepki gösterdi. Öncü, X hesabından yaptığı açıklamada, “Müzakerecileri öldürerek, diplomatları tehdit ederek barışa ulaşamazsınız,” dedi.
Hamas’ın en üst düzey liderlerinden İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesinin ardından Türkiye’de bir gün süreyle yas ilan edildi.
İran’ın İslam Devrim Muhafızları Ordusu, çarşamba günü yaptığı açıklamada Haniye’nin Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın göreve başlama törenine katılmak için bulunduğu Tahran’da bir hava saldırısında öldürüldüğünü belirtti.
Haniye, 7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas savaşından bu yana İsrail tarafından öldürülen son üst düzey Hamas yetkilisi.
İsrail-Hamas savaşı, Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki çatışmalar arasında en ölümcül ve en uzun savaş haline geldi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’na göre, 7 Ekim’den bu yana 39.445 Filistinli öldürülürken, 91,073 kişinin de yaralandığı açıklandı.
Türkiye-İsrail gerilimi
Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Filistinliler adına İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına müdahale edebileceğini söylemesinin ardından iki ülke arasında tansiyon yükselmişti.
Dışişleri Bakanı Katz’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin benzetmesiyle cevap vermesi ardından, Dışişleri Bakanlığı da Netanyahu’nun sonunun “Hitler gibi” olacağını belirtti.
Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu soykırım yapmakla suçlamıştı. Cumhurbaşkanı, 26 Nisan’daki açıklamasında ise, “İsrail’le artık ilişkilerimizi ticari anlamda başta olmak üzere, bunu Dışişleri Bakanı’m da açıkladı; kestik, kesiyoruz,” demişti.
İsrail-Hamas Savaşı başlamadan önce Türkiye ve İsrail, 10 yıl süren gerginliğin ardından ilişkilerini normalleştirmeye çalışıyordu.