1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kripto varlık düzenlemesi TBMM’den geçerek yasalaştı

Kripto varlık düzenlemesi TBMM’den geçerek yasalaştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto varlıklara ilişkin kabul edilen düzenleme ile birlikte Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kripto paraların ihracı, satışı ve dağıtımı için yetkilendirildi.

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Çarşamba günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Kanunda yapılan değişiklik ile hizmet sağlayıcılara sermaye zorunluluğu getirildi. Bu şartla birlikte hem yatırımcının korunması, hem de hizmet veren firmalara bir dizi yaptırım uygulanabilmesi sağlanacak.

Kripto varlıkların ihracı, satışı, takası ve dağıtımı için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) yetki verildi.

Bundan sonra bütün transfer işlemleri kayıt altına alınacak. SPK, tedbir ve yaptırım uygulamak konusunda da yetkili olacak. Kurul, hizmet sağlayıcılar ile müşterileri arasındaki sözleşme şartlarına ilişkin belirlemelerde bulunabilecek.

Varlıkları kendisinin ya da başkasının zimmetine geçiren kripto varlık hizmet sağlayıcı yönetim kurulu başkan, üyeleri ve diğer mensuplar için 8 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası bulunuyor.

İşlenen suçta, zimmete geçirmenin anlaşılmaması için hileli davranışlar işlenmesi halinde failler, 14 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilecek.

Kanunda yapılalan değişiklik ile piyasa dolandırıcılığı ve piyasadaki manipülatif eylemlere 246 bin lira ile 6 milyon lira arasında idari para cezası uygulanacak.

Hizmet sağlayıcının borcu, müşteriyi endişelendirmeyecek

Kanunda yapılan düzenleme ile birlikte getirelen “sermaye şartı” kripto platformlarını daha güvenilir kılacak.

Kripto varlık hizmeti sağlayıcıların kurulup, faaliyete başlaması için SPK izin almaları zorunlu olacak.

Kripto varlık hesabı olan müşterilerin nakit ve kripto varlıkları, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle haciz, rehin, tedbir gibi uygulamalar yapılamayacak.

2021 yılında ihbar üzerine ortaya çıkan Thodex olayında, “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” ve “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından iddianame hazırlanmıştı.

Dosyada firari sanık olarak aranan kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 30 Ağustos 2022’de Arnavutluk’ta yasaklanmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kripto varlık düzenlemesi TBMM’den geçerek yasalaştı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir