Altın fiyatları cuma günü son zamanların en büyük günlük kaybını gerçekleştirdi. Ons ve gram altın günü yüzde 3’ün üzerinde tamamladı. Gram altın 2400 liranın altını test etti.
21 Mayıs’ta 11 bin puanı aşarak rekor kıran borsa ise son iki haftayı üst üste düşüşle tamamladı. BIST 100 endeksi geri çekilmelerin etkisiyle birlikte 10 bin puan seviyelerine yaklaştı. Peki bu yılın en çok kazandıran iki yatırım aracında görülen sert değer kaybının nedeni ne? Piyasaların aşırı oynak olduğu bu dönemde yatırımcılar nasıl pozisyon almalı? Borsa ve gram altın için tahminler neler?
Konuyla ilgili merak edilenleri BLG Finansal Danışmanlık ve Kurucu Ortağı Belgin Maviş ile Ekonomist Hikmet Baydar, milliyet.com.tr’ye değerlendirdi.
EKONOMİST BAYDAR: ‘UZUN ZAMANDIR HEDEFLENEN SEVİYEYE BİR GÜNDE GELDİ’
Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “ABD’de mayıs ayı tarım dışı istihdamı beklentilerin çok üzerinde geldi ve 272 bin olarak açıklandı. İşte bu veri ekonominin güçlü olmaya devam ettiği şeklinde yorumlanınca faiz indirimleri konusundaki beklentiler bozuldu. Bu nedenle ons altın çok sert satışlarla uzun zamandır hedeflediğimiz 2293 dolar seviyelerine bir günde geldi. Bu veri Fed’in faiz indirimi konusunda aceleci olmamasına destek vereceği kanaatini uyandırmaktadır.
GRAM ALTINDA DÜŞÜŞ SÜRER Mİ?
Bu düşüşün arkasında ons altındaki gevşeme yer almaktadır. Ancak ons altın grafiklerinde 2290 dolar seviyelerinin önemli bir seviye olduğu görülmektedir. Bu durumda mevcut seviyelerde tutunması ve hatta tepki alımı gelmesi ihtimali fazladır. 2367 lira seviyelerinde önemli desteği olan gram altının bu seviyeleri aşağı yönde kırmasını beklemiyoruz.
RAKAM VERİLDİ: ‘2425 LİRA SÜRPRİZ OLMAZ’
2267 lira seviyelerinden gelebilecek bir tepki alımıyla gram altının kısa zamanda 2425 lira seviyesine gelmesi sürpriz olmayacaktır.
BORSAYA İŞLEM VERGİSİ GELECEK Mİ?
İşlem vergisi özellikle günlük işlem yapan ve piyasada işlem hacmini sağlayan kesimi ciddi şekilde etkilemektedir. Sınırlı bir vergi konuşulsa da bu piyasaları ürkütmeye yetmektedir. Yeni bir gelişme olmazsa borsanın 10 bin puan seviyesini aşağı yönde test etme ihtimali hala fazladır.
‘9 BİN 834 PUANA DÜŞME İHTİMALİ ARTTI’
10 bin 481 puan seviyesinin üzerinde tutunmadığı sürece de yukarı hareketi konuşmak teknik olarak pek de mümkün görünmüyor. Bayram tatili sonrası için alım potansiyeli olsa da şimdilik en azından perşembe gününe kadar alım ağırlıklı olması zor görünüyor. Çünkü açıklamalara göre işlem vergisi gelecek gibi görünmektedir. 10 bin 65 puan psikolojik öneme sahip bir seviye olsa da 9 bin 834 puan seviyelerine kadar olası düşüş ihtimali artmıştır.
PİYASALARIN AŞIRI OYNAK OLDUĞU DÖNEMDE YATIRIMCILARA UYARI
Bu hareketler bizim için sürpriz değil. Daha önce milliyet.com.tr’ye yaptığım açıklamaları hatırlayanlar portföy içerisinde özellikle mevduata önem verdiğimizi hatırlayacaklardır. Bu oynaklıklar kazanç ve zararı beraberinde getirmektedir. Yani risk yüksek ve kayıplar ciddi olabilmektedir. O yüzden destek seviyelerinden pozisyon biriktirmek mantıklı görünmektedir. Piyasada hala yukarı sinyalinin olmadığı unutulmamalıdır. Aynı anda yüklü alım yapmak yerine zamana dağılmış yavaş yavaş düşük seviyelerden alım yapmak daha doğru olabilir. Sinyaller aşağı yönde olduğu için alımların bir önceki günün ortalama fiyatının altında olmasına dikkat edilmelidir.
BELGİN MAVİŞ: GRAM ALTINDA ALIM FIRSATI GETİRECEK
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan BLG Finansal Danışmanlık ve Kurucu Ortağı Belgin Maviş şu ifadeleri kullandı: “Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in KKM, kripto ve borsaların vergilendirilmesine yönelik açıklamaları vardı.
Haftanın son işlem gününde tarım dışı istihdam rakamı geldi. Mayıs ayında 272 binin üzerinde bir artış oldu. Bu durum dolarda yükselişi beraberinde getirdi. Cuma günü ons altın ve gram altında satışla karşı karşıya kaldık. Bu kısa süreli bir reaksiyon hareketi olarak gözüküyor.
2400 liranın altında geri çekilmelerde 2380-2370 bandına doğru geri çekilmeler gram altın için yeniden alım fırsatını beraberinde getirecektir.
‘2500’ÜN ÜZERİ ZAMAN ALACAK’
Gram altında 2500’ün üzerine çıkılması zaman alacaktır. Yaz aylarında biraz daha sakin bir altın görebiliriz. Önceki günlerdeki sert yükselişleri görmek için son bahardaki gelişmeleri takip etmemiz gerekecek.
BORSAYA VERGİLENDİRME NASIL OLABİLİR?
Borsada işlem vergisi getirileceğine yönelik beklentiler satış için bir gerekçe olarak kullanıldı. Vergi konusuna ilişkin önce borsadaki gelirlerin vergilendirilmesi gündemdeydi. Bakan Şimşek böyle bir gelişmenin gündemde olmadığını söylese de işlem vergisi noktasında beklentiler oluştu. Borsa orta vadeli bir yatırım aracıdır. Adil bir vergilendirilme sistemi getirilecekse kısa vadeli gelirler için bir vergilendirilme getirilebilir. Orta ve uzun vadede, temettü yatırımcısı için, halka arz yatırımcıları için vergilendirilmenin olmaması daha doğru olacaktır.
10 BİN PUANIN ALTI GÖRÜLÜR MÜ?
Evet bu seviyeyi bekliyorum. 10 bin puanın altına geri çekilmeler fırsat yaratacaktır. Burada küresel risklere bakacağız ama her zaman için şunu söylüyorum: Endeksin 10300 puanın üzerine çıkması zayıftı. Çıksa bile bu kalıcı olmayacaktı. Biraz daha 10 binin altında endeksin 9460-10150 bandında hareketlerine hazır olmamız gereken sürece doğru yöneldiğimizi görüyoruz.
‘PANİK ALIMI-SATIŞI’ UYARISI
Panik alımı ya da panik satışı yapmak değil, önce karları realize etmek sonrasında hisseler ve hisselerin beklentilerine ilişkin haber akışlarını okumak, aracı kurum raporlarını okumak bu dönemde çok daha önemli olacaktır.”