SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

8 ülkede hissedildi… Suriye’de de yıkım

Zelzele, Türkiye dışında 8 ülkede hissedilirken, Suriye bu ülkeler ortasında önemli yıkıma sahne oldu. Ülke genelinde en az 1293 kişi öldü. Rejimin denetimindeki Halep, Hama, Lazkiye, muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayetlerinde can kayıpları yaşandı.

8 ülkede hissedildi… Suriye’de de yıkım
Akacan The Mall
07.02.2023 07:24
0
A+
A-

8 ülkede hissedildi… Suriye’de de yıkım
Deprem, Türkiye dışında 8 ülkede hissedilirken, Suriye bu ülkeler ortasında önemli yıkıma sahne oldu. Ülke genelinde en az 1293 kişi öldü. Rejimin denetimindeki Halep, Hama, Lazkiye, muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayetlerinde can kayıpları yaşandı.

BAŞTA Kahramanmaraş olmak üzere Türkiye’nin 10 vilayetinde yıkıma yol açan 7.7 büyüklüğündeki zelzele, Türkiye dışında 8 ülkede hissedildi. Suriye, Irak, Mısır, Lübnan, İsrail, Ürdün, KKTC ve Güney Kıbrıs Rum İdaresi şiddetli sarsıntısı hissederken, bu ülkeler ortasında önemli tahribat Suriye’de yaşandı. Sarsıntı nedeniyle ülke genelinde en az 1293 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Zelzele, Suriye’nin bilhassa İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Rakka vilayetlerinde şiddetli hissedildi. Sarsıntının akabinde Suriye Devlet Lideri Beşar Esad, kabinesini acil toplantıya çağırdı. Sarsıntılardan etkilenen bölgelere besin ve su ulaştırılması için çalışma başlatıldı. Ayrıyeten Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 300’den fazla ordu işçisi ve ekipmanın Suriye’ye gönderildiğini açıkladı.

CAN KAYBI ARTIYOR

Akacan The Mall

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya nazaran Suriye’nin hükümet denetimindeki bölgelerinde en az 593 kişi hayatını yitirdi, en az 1411 kişi de yaralandı. SANA, zelzelenin batıda kıyıdaki Lazkiye’den güneydeki başşehir Şam’a kadar hissedildiğini bildirdi. Fransız haber ajansı AFP’ye nazaran kurtarma grupları, ülkenin kuzeybatısında muhaliflerin elindeki bölgelerde en az 700 kişinin hayatını kaybettiğini ve 2000’den fazla kişinin yaralandığını aktardı.

ZAMANA KARŞI YARIŞ

Ülkede Suriyeli muhaliflerin denetimindeki bölgelerinde faaliyet gösteren Beyaz Miğferler isimli sivil savunma kümesi Twitter’dan yaptığı açıklamada, “yüzlerce aile hâlâ mahsur kaldığı için can kaybının artmasının beklendiğini” duyurdu. Küme, yüzlerce kişinin enkaz altında kalması nedeniyle gruplarının, zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirterek, ağır ekipmana gereksinim duyulduğunu da ekledi.

‘YARDIMA GEREKSİNİMİMİZ VAR’

Beyaz Miğferler’den İsmail Al Abdullah, Suriye’de Türkiye hududuna yakın İdlib kırsalındaki Sarmada’da BBC’ye konuştu. Abdullah şunları söyledi: “Suriye’nin kuzeybatısındaki farklı kent ve köylerde birçok bina bu zelzelede yıkıldı. Gruplarımız tüm alanlara ve binalara müdahale etti ve şu anda hâlâ birçok aile enkaz altında. Onları kurtarmaya çalışıyoruz lakin bizim için çok güç bir iş. Yardıma muhtaçlığımız var. Milletlerarası toplumun bir şeyler yapmasına, bize yardım etmesine, bizi desteklemesine gereksinimimiz var. Suriye’nin kuzeybatısı artık bir felaket bölgesi. ”

‘KAPIYI AÇTIK BİNA ÇÖKTÜ’

Fransız haber ajansı AFP, Suriye’nin Türkiye sonundaki Azmarin köyünde en az 10 binanın çöktüğünü aktardı. İdlib vilayetinde bir hastanede tedavi gören Usame Abdülhamid, zelzele dehşetini AFP’ye anlattı. Abdülhamid, El-Rahma Hastanesi’nde baş travması nedeniyle tedavi gördüğü sırada verdiği demeçte, “Büyük zelzelesi hissettiğimizde derin bir uykudaydık. Eşim ve çocuklarımı uyandırdım ve çıkış kapısına gerçek koştuk. Duvarlar çöktü lakin oğlum dışarı çıkmayı başardı. Hayatta kalanların olduğunu öğrenen beşerler bizi enkazın altından çıkardılar” dedi.

LÜBNAN: CAN KAYBIMIZ YOK

Lübnan İçişleri Bakanı Besam Mevlevi, Kahramanmaraş merkezli olan ve bu ülkede de hissedilen sarsıntıdan ötürü rastgele bir can kaybının yaşanmadığını belirtti. Besam Mevlevi, yalnızca birkaç binada çatlakların oluştuğunu kaydetti.

DANİMARKA: sarsıntı DALGALARI GRÖNLAND’DAN ÖLÇÜLDÜ

Danimarka ve Grönland Jeoloji Araştırmaları kuruluşu, sarsıntının dalgalarının Grönland kadar uzakta saptandığını duyurdu. AFP’ye konuşan sismolog Tine Larsen, “Türkiye’deki büyük sarsıntılar, Danimarka ve Grönland’daki sismograflarda açıkça kaydedildi” dedi.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.