SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

797 Mahkum var “Büyük külfet” dedi! – KIBRIS HABER

797 Mahkum var “Büyük külfet” dedi! – KIBRIS HABER
Akacan The Mall
16.09.2022 18:13
0
A+
A-

Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan, cezaevinde toplan 797 tutuklunun bulunduğunu açıkladı…

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, 2022-2023 Adli Yılı açılışını gerçekleştirdi. Başkan Fadıl Aksun, Kıdemli Yargıç Vedia Berkut Barkın ve Yargıç Murat Soytaç’dan oluşan ağır ceza heyeti huzurundaki açılış oturumunda, Savcı Ergin Atıcı, Attila Enver Etkin ve İbrahim Ruso, Lefkoşa Polis Müdürü Ahmet Beşerler, Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan ve Denetimli Serbestlik Kurulu üyesi polis Müfettişi Mustafa Hidayet mahkemeye bilgi verdi.

Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan, cezaevinde toplan 797 tutuklunun bulunduğunu bildirdi.

Cezaevinin şu anda yeni ve eski bina olmak üzere ikiye ayrıldığını aktaran Erdoğan, yeni cezaevinde 153 erkek ve 23 kadın mahkumun bulunduğunu kaydetti.

Akacan The Mall

Erdoğan, şu anda ağır cezalı mahkum sayısının ise 213 olduğuna işaret ederek, bunlardan 8’inin genç erkek, 42’sinin yabancı uyruklu ve 9’unun kadın olduğunu belirtti.

Hafif cezalı mahkum sayısının ise 301 olduğunu aktaran Erdoğan, bunlardan 283’ünün erkek, 18’inin ise kadın olduğunu bildirdi.

Hükümsüz tutuklu olarak 455 erkek ve 41 kadın mahkumun bulunduğunu da dile getiren Erdoğan, yabancı uyruklu sayısının 290 olduğunu ifade etti.

Erdoğan, cezaevinde 166 erkek ve 11 kadın mahkumun KKTC uyruklu olduğunu, 172 erkek ve 12 kadın mahkumun ise Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olduğunu aktardı.

Yabancı uyruklu 332 erkek ve 34 kadın mahkumun olduğunu da belirten Erdoğan, toplam 738 erkek ve 59 kadın mahkum olduğunu belirtti, “Cezaevinde bugün toplam 797 mahkum vardır” dedi.

Erdoğan, “Bizim en büyük sorunumuz 141 tane düzensiz göçmen durumunda olan tutuklu ve hükümlülerimizdir. Bunlar cezaevi için büyük külfet olmaktadır. Her birimiz bugünkü ortamdaki günlük giderleri cezaevi için 254 TL’dir. Ayrıca bu insanların ağır bilet parası bulunmaktadır. Bunlar devletimize büyük külfetler olmaktadır. Bu konuda bir çalışma yapılırsa çok memnun oluruz” ifadelerini kullandı.

ATICI

Savcı Ergin Atıcı, 8 Ağustos tarihinde bir önceki Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Adli Yılını yine burada kapattıklarını belirterek, bu süreçte 26 yeni dosyanın ağır cezaya havale edildiğini belirtti.

Atıcı, şöyle devam etti:

“Yeni yıla 130 dosya ile başlıyoruz. Az önce muhterem tanıklar muhterem mahkemenize yine bilgiler ve sayılar aktarmıştır. Bazen rakamlar küçük ayrıntı olabilir ama aslında bu yolun ne kadar zorlu bir süreç olduğunun tek açıdan bir resmidir. Yine burada yeni ve yine zorlu bir yola çıkıyoruz. Bu zorlu yol da muhterem mahkemenizin yolu adalet ağı ile örebilmesi için İddia Makamı olarak biz size maksimum yarar ve faydayı sağlamak için burada olacağız. Yargıyı etkileyecek tüm paydaşların en üst seviyede Yargının işleyişine etki edeceği, fayda sağlayacağı, sorunsuz ve hayırlı bir adli yıl olmasını muhterem meslektaşlarım adına ve İddia Makamı olarak temenni ederim.”

SEL

Güzelyurt Polis Müdürlüğü’nün sorumluluk sahasında olan olaylarla ilgili Güzelyurt Polis Müdürü Barış Sel, bilgi verdi.

Barış Sel, Güzelyurt Polis Müdürlüğü’nün sorumluluk sahasında cürüm dosyası olarak 156 tane dosya mevcut olduğunu, 1 Ocak 2022 ile 15 Eylül 2022 tarihleri arasında bunların 96 tanesinin mahkemeye sevk edilip, 60 tanesi dosyanın ise şu an tahkikat altında olduğunu belirtti.

 Sel, şöyle devam etti:

 “Yine aynı dönemde kabahat dosyası olarak 199 adet dosya tahkikat edilmiştir. 152 tanesi Mahkemeye sevk edilmiştir. 47 tanesinin şu an tahkikat altındadır. Onların da bekleme sebebi bir öncekilerle aynıdır gecikme yoktur bu dosyalarda. Yine trafik dosyası olarak baktığımızda 1318 adet trafik dosyası tanzim edilmiştir. Bunların 1250 adeti Mahkemeye sevk edilmiştir. 68 adeti de şu an tahkikat altındadır. Onlarda da herhangi bir gecikme mevcut değildir. Kayıtlı Emare sayımıza baktığımızda 2022 yılı itibariyle 92 adet kayıtlı Emaremiz mevcuttur. Tutuklu sayısına baktığımızda 1 Ocak -15 Eylül 2022 tarihleri arasında genel olarak 213 kişi değişik suçlardan dolayı tutuklanmıştır. Şu an hücrelerimizde mevcut 2 tutuklu vardır. Bunların da tutuklu olma sebepleri ihraçtan dolayıdır. Yine sorumluluk sahamızda ayni tarihleri kapsayan dönemde 10 adet hükümsüz tutuklu bulunmaktadır. Hükümsüz tutuklulara ait olarak 10 adet dosya tanzim edilmiştir. Meselelere ait tafsilat şu şekildedir. Ağır ceza mesele olarak bir Alt Mahkeme uhdesinde olan mesele sayısı 5, Askeri Mahkeme uhdesinde olan mesele sayısı 3 yani toplam 9 dosya tanzim edildi. Bir dosya 2 sanıklı olduğu için bu şekilde bir tanzim yapılmıştır. Bu dosyalarda da herhangi bir gecikme yoktur.”

AKSUN: “BU SANIKLAR CEZAEVİNE BİZİM EMANETİMİZ GİBİDİR”

Başkan Fadıl Aksun, 39 gün önce kapanış seremonisi yaptıklarını belirterek, kapanışta belirttikleri sorunların bu kısa sürede zarfında giderilebilecek sorunlar olmadığının altını çizdi.

Aksun şöyle devam etti:

“Şu an için huzurumuzda olan 2 polis müdürü, bir de Merkezi Cezaevi Müdürü ile ilgili olarak şunları söylememiz gerekir ki tahkikat altında olan suçlarda özellikle karakollarda ve polis müdürlüklerinde tutuklu bulunan kişilerle ilgili mahkememizin beklentisi insan haklarına ve yargıç kaidelerine en iyi şekilde riayet edilerek bu sürelerin geçirilmesidir.”

Aksun, Merkezi Cezaevindeki sorunların farkında olduklarını dile getirerek, “İnsan hayatına, insan onuruna yaraşır bir tutukluluk veya hükümlülük geçirilmesi de bizim açımızdan esastır. Şöyle bir gerçeklik var ki biz sanıkları mahkum ettikten sonra cezaevine teslim ederiz. Ancak bir şekilde onların bu süreler sonucunda topluma iyileşmiş, rehabilite edilmiş şekilde geri dönmeleri beklentisi ile bu cezaları veririz. Dolayısıyla, bir nevi bu sanıklar cezaevine bizim emanetimiz gibidirler. Bu emanetimizin de en iyi şekilde gözetilmesi ve rehabilite koşullarının üst düzeyde sağlanması gerekir. Bu açıdan da Cezaevi Müdürümüze de bu hususu belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.

Çok ciddi sayıda suç işlendiğinin farkında olduklarını da belirten Aksun, şöyle devam etti:

“Bir suçu önleme açısından ne mahkeme, ne savcılık, ne de polis bire bir önleyici konumda değildir. Birçok paydaş vardır. Bu paydaşların kimler olduğunu şu an tekrar zaman kaybı olmaması açısından tekrar etmemize gerek yok. Kapanışta söyledik. Tüm paydaşların aynı anda bu mücadeleyi vermesi lazım. Tabii ki mücadele verilmediği ve suç işlendiği takdirde de mahkememiz görevini en iyi şekilde yapmaya çalışacaktır. En acil bir şekilde huzurumuzdaki sayıları dikkate aldıktan sonra, ağır cezanın ileriki oturumunu açacak yeterli veri ve dava sayısı olduğuna kanaat getirir hayırlısı ile yeni sezonu açarız.”

BEŞERLER

Lefkoşa Polis Müdürü Ahmet Beşerler, Lefkoşa Polis Müdürlüğü sorumluluk alanı içerisinde 1 Ocak 2022 tarihinden 16 Eylül 2022 tarihine kadar 951 adet cürüm dosyası tanzim edildiğini belirterek, bu dosyaların 540 tanesinin mahkemeye sevk edildiğini, 411 tanesinin ise tahkikat altında olduğunu kaydetti.

Beşerler, şöyle devam etti:

“Geçen yılın aynı dönemi ile kıyasladığımız zaman geçen yılın aynı döneminde bölgemizde 788 cürüm suçu işlenmişti. Bu da geçen yıla göre bu yıl cürümlerde yüzde 20,6 oranında bir artış olduğunu göstermektedir. Özellikle ‘Askeri Yasak Bölgeyi İhlal’, ‘Para ve Kambiyo Yasası’na Aykırı Hareket’, ‘Mahkeme Emrine Riayetsizlik’, ‘Uyuşturucu Madde Tasarrufu ve Taşıma’, ‘Bina Açma ve Sirkat’ gibi suçlarda artış olduğu görülmektedir.

Yine aynı tarihler arasında bölgemizde 575 kabahat meselesi meydana gelmiştir. Bu meselelerle ilgili soruşturmalar da devam etmektedir. 411 meselenin soruşturması tamamlanıp mahkemeye sevk edilmiştir. 164 meselenin ise tahkikatı halen devam etmektedir. Kabahat meselelerinde geçen yılın aynı dönemi ile mukayese yaptığımız zaman geçen yıl 596 meselemiz olmuştu. Geçen yıla oranla kabahatlerde de yüzde 3,5 oranında bir düşüş olmuştu. Bu da cürümlere göre kabahatler de sevindirici bir yön olmaktadır. Yine müdürlüğümüzün yürüttüğü soruşturmalarla ilgili olarak bugün itibari ile Merkezi Cezaevinde 172 hükümsüz tutuklu bulunmaktadır. Bu 172 hükümsüz tutuklunun büyük çoğunluğu 43 mesele ile uyuşturucu madde, 43 şahıs ile uyuşturucu madde birinci sırada gelmektedir. Daha sonra sırası ile ev bina açma suçlarından hükümsüz tutuklular içerdedir. Sirkat meselesi, uyuşturucu madde söylemiştim ve cinsel suçlarla ilgili şahıslar hükümsüz olarak cezaevinde bulunmaktadır. Müdürlüğümüzün karakollarındaki tutuklulara gelince bugün itibariyle Lefkoşa Polis Müdürlüğü Karakollarında 7 kişi tutuklu bulunmaktadır. Bu tutuklular bir tanesi ‘Katle Teşebbüs’ suçundan tutukludur. Bir tanesi ‘Ağır Yaralanmalı Trafik Kazası Yapmak’tan tutukludur. Bir tanesi ‘Uyuşturucu Madde’ suçundan tutuklu, bir ‘Vahim Zarar’ suçundan, bir ‘Gümrüksüz Mal Tasarrufu’ suçundan ve ikide ‘Sirkat’ suçundan tutuklularımız bulunmaktadır.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.