SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

50 milyon turist 44 milyar dolar gelir

50 milyon turist 44 milyar dolar gelirKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yıl sonu turist sayısında ve turizm gelirlerinde ikinci kere üst …

50 milyon turist 44 milyar dolar gelir
Akacan The Mall
28.10.2022 07:25
0
A+
A-

50 milyon turist 44 milyar dolar gelir
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yıl sonu turist sayısında ve turizm gelirlerinde ikinci kere üst istikametli revize açıkladı. Buna nazaran, 47 milyon olan turist sayısı 50 milyona; 37 milyar dolar olan turizm geliri ise 44 milyar dolara çıkarıldı. Ersoy, “2022 yılını 2019 datalarıyla başa baş ya da 2019 datalarının üstünde kapatacağız” dedi.

Son olarak temmuz ayında revize edilen turist sayısı ve turizm gelirlerine ikinci kere üst istikametli revizyon yapıldı. Geçtiğimiz temmuz ayında 47 milyon turist sayısı ve 37 milyar gelir olarak açıklanan yıl sonu maksatları, 50 milyon turist ve 44 milyar dolar turizm geliri olarak değiştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde çok yeterli bir dönem geçirdiklerini belirterek, “2022 yılını 2019 datalarıyla başa baş ya da 2019 datalarının üstünde kapatacağız. Ekim de çok başarılı geçti” diye konuştu.

NET KUSUR NOKSAN

Akacan The Mall

Yılbaşında 42 milyon ziyaretçi ve 34 milyar dolar turizm geliri olarak açıklanan gayeler, geçtiğimiz temmuz ayında revize edilmişti. Yıl içinde ikinci sefer üst taraflı revize gerçekleştirdiklerini kaydeden Ersoy, gündeme ait sorularını yanıtladı. Ödemeler istikrarında yer alan net yanılgı noksan kısmına açıklık getirdiklerini söyleyen Ersoy, “Turizme ait kimi datalar artık net yanılgı noksanda görülmeyecek. Bu da net kusur noksanda görülen yüzde 10-11’lik kısmı oluşturuyor. Cari süreç istikrarında zati görülüyordu artık turizm kısmına geçti. Yazılacağı hane artık muhakkak oldu” dedi. Türkiye’de turizm gelirlerinin yüklü olduğunu söyleyen Ersoy, parite için ise “Paritenin bizim için azamî tesiri yüzde 10 düzeyinde. Artık yalnızca cins operatörlerine bağımlı bir dal olmaktan çıktık. Paket tıpla gelenlerin sayısı azalmayacak lakin hissesi azalacak, rezervasyonla gelenler daha çok artacak” dedi. Bakanlığın datalarına nazaran, birinci 9 ayda 40 milyon 246 bin 899 ziyaretçinin ağırlandığı, 35 milyar 28 milyon 540 bin dolar gelir elde edildiği belirtildi. Almanya, Rusya ve İngiltere sırasıyla en çok ziyaretçi gönderen ülkeler oldu.

Mehmet Nuri Ersoy

KONAKLAMA VERGİSİ TALEBİ

TÜRKİYE Otelciler Birliği (TÜROB) Lideri Müberra Eresin, yaklaşık iki yıllık pandemi molasının turizmdeki olumsuz tesirlerinin tam manasıyla giderilmesi için biraz daha vakte gereksinim olduğunu belirtti. Konaklama Vergisi’nin 2024 yılına ertelenmesinin bölüm açısından çok kıymetli olduğunu söyleyen Eresin, uygulamanın nisbi değil maktu olmasının daha uygun olacağını lisana getirdi ve “Rakip ülkeler bu tip uygulamaları erteliyor. Erteleme olmasa bile yüzde 2’lik oran yüzde 1’e indirilebilir” yorumunu yaptı.

‘KRİZLERE KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANDIK’

turizm bölümünün krizlere bağışıklık kazandığını söyleyen Ersoy, “Yılın birinci 7 ayını değerlendirdiğimizde, turist adetleri ve gelirde rakiplerden daha düşük kayıp yaşadık. 2019 ve 2022’nin 7 aylık dataları kıyaslandığında İspanya turist sayısında yüzde 18, İtalya yüzde 29, Yunanistan yüzde 12 geride. Türkiye ise birinci 7 ayda yüzde 7 geride, yıl sonu maksadımız ise yüzde 3. Gelirlerde ise İspanya yüzde 6, İtalya yüzde 13, Yunanistan yüzde 4 gerideyken; biz 7 aylık bilgide yüzde 12 artıdayız. Yıl sonunda maksadımız ise yüzde 18. Krizlere karşı geliştirdiğimiz bağışıklığı pazar çeşitliliğiyle sağlıyoruz” diye konuştu.

‘REZERVASYONDA GÜÇ TESİRİ, İŞİN MAGAZİNİ’

2023’te 50 milyar dolarlık gelir gayesinin, aralık ayı datalarının akabinde revize edilebileceğini kaydeden Bakan Ersoy şunları söyledi: “Avrupa’daki güç kriziyle rezervasyonlar patlayacak haberleri bizim için işin magazini. O manada bir patlama beklemiyoruz. turist size yaptığınız tanıtımlarla geliyor. İşimizi âlâ yapıyoruz, gelen konuğu memnun ediyoruz. Bu yüzden kış ayları daha yeterli geçecek. Kayıpları pazarları çeşitlendirerek karşılıyoruz. Pandemi tesirinin devam ettiği Asya ülkelerinde özlediğimiz sayılara gelebilmiş değiliz. 2023’te Amerika kıtasına da odaklanacağız. Güney Amerika da dahil THY ile konsantre olmuş durumdayız. Asya’dan önemli beklentilerimiz var. Klasikleşen, mevcut pazarlarımızda hissemizi artırmaya devam ediyoruz. İngiltere’de maksadımız 5 milyon turist sayısı. Türkiye’nin potansiyel pazar destinasyonu ziyadesiyle var. Yolcu ve gelir konusunda Türkiye önder ülke olacak. Artık öteki ülkeler bize nazaran strateji belirliyor.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.