STERLIN
26,8511
DOLAR
21,4978
EURO
23,1128
ALTIN
1.357,37
BIST
5.365,46
SON DAKİKA
Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, eğitim kompleksi için yer belirlendi Gazimağusa Belediyesinden karar bekleniyor! – KIBRIS HABER
Sami Özuslu, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nı ziyaret etti! – KIBRIS HABER
Komşu olarak görüşüyorlardı, birbirlerinin eşlerine aşık oldular! İki adam nikah töreniyle eşlerini ve çocuklarını değiştirdi – KIBRIS HABER
Ömer Faruk Borahan’ın otopsisi yapıldı! – KIBRIS HABER
Ölüm sebebi belli oldu! – KIBRIS HABER
Hava Durumu Raporu! – KIBRIS HABER
YSK’dan ara seçime yönelik 6 ilçede askıya alınan sandık seçmen listelerine ilişkin açıklama! – KIBRIS HABER
KTOEÖS, deprem riski olan okullar için Milli Eğitim Bakanlığı önündeydi! – KIBRIS HABER
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı! – KIBRIS HABER
Girne’de elektrik kesintisi! – KIBRIS HABER
SON DAKİKA! İYİ Parti’de istifa şoku – KIBRIS HABER
6 Haziran 2023’e ilişkin piyasa analiz raporu yayımlandı! – KIBRIS HABER
Kahramanmaraş’ta deprem! – KIBRIS HABER
Brent petrol fiyatı! – KIBRIS HABER
Dikkat! Elektrik kesintisi – KIBRIS HABER
Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor! – KIBRIS HABER
Altın zirvede! – KIBRIS HABER
Sterlin uçuşta! 06.06.2023 Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Asya Karaali’yi darp eden 2 Kıbrıslı Rum tutuklandı! – KIBRIS HABER
‘2. Birkan Uzun Zirve Koşusu’ yapıldı! – KIBRIS HABER
TDP oy pusulasında ilk sırada! – KIBRIS HABER
Portekiz, haftada 4 gün çalışmaya geçiyor! – KIBRIS HABER
Fuat Topaloğlu; “Araçların giderlerini dahi karşılamakta zorlanıyoruz”! – KIBRIS HABER
100’den fazla arının aynı anda saldırdığı 81 yaşındaki adam canını zor kurtardı! – KIBRIS HABER
Karneler hangi tarihte verilecek? İşte akademik takvimdeki değişiklikler – KIBRIS HABER
CHP’de yeni MYK belli oldu! – KIBRIS HABER
Açlık sınırı 14 bin 454 TL! – KIBRIS HABER
Emre Yağmuroğlu seçildi! – KIBRIS HABER
Tufan Erhürman, “laubalisiniz”! – KIBRIS HABER
İçinde 2 yaşındaki çocukla birlikte araba çalındı! – KIBRIS HABER

38 bin artçı sarsıntı yaşandı! – KIBRIS HABER

38 bin artçı sarsıntı yaşandı! – KIBRIS HABER
CyborNFT
26.05.2023 18:15
0
A+
A-

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından yaklaşık 38 bin artçı sarsıntının yaşandığını söyledi…

Sempozyuma katılmak üzere geldiği Sivas’ta AA muhabirine açıklamada bulunan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin birçok ili etkilediğini anımsattı.

Bölgede artçı sarsıntıların sürdüğünü belirten Tatar bir yandan da hayatın devam ettiğini anlattı.

Tatar, depremlerin ardından bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için devletin bütün gücünü ve imkanlarını seferber ettiğini vurgulayarak “Baktığınızda gerçekten büyük bir felaket, 11 ili etkileyen, 9 saat arayla meydana gelen iki büyük depremden söz ediyoruz. Dünya tarihinde aslında baktığınızda bu kadar büyük boyutta, bir anda kırıldığında yaklaşık 500 kilometrelik bir yüzey kırığı meydana getiren, arkasından yaklaşık 120 bin kilometrekarelik bir alanda etkisi olan bir başka doğal afet yok.” dedi.

CyborNFT

Türkiye’nin, depremin ardından yaraları sarma konusunda ulaştığı noktanın büyük bir başarı olduğuna dikkati çeken Tatar, “Bu anlamda ülkemizle, devletimizle ne kadar gurur duysak az.” diye konuştu.

“HER AN 5-5,5 ÜZERİ BÜYÜKLÜKTE DEPREM ÜRETEBİLECEK POTANSİYELE SAHİP FAYLAR VAR”

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu işaret eden Tatar bu sarsıntıların ne ilk ne de son olacağını söyledi.

Ülkenin birçok yerinde deprem üretme potansiyeli bulunan çok fazla sayıda aktif fay olduğunu belirten Tatar, “Bu faylar her an her yerde 5-5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde olan faylar.” şeklinde konuştu.

Tatar şöyle devam etti:

“Ülke olarak depremden sonra birçok konuyu öğrendik. Bu depremler bizim gerçekten her anlamda ezberlerimizi bozdu, çok büyük bir deneyim oldu. Hem ülke açısından hem dünyada afet yönetiminin nasıl olması gerektiği konusunda yaşanmış örnekler açısından çok büyük bir deneyim oldu. Şunu gururla söyleyebilirim, birçok yeri de ziyaret ettik, dünyanın değişik ülkelerinden insanlar, araştırmacılar ülkemize geldi, hepsinin ortak görüşü gerçekten bu kadar kısa süre içerisinde bu afetin yaralarını sarmak çok kolay bir iş değil. Ülkemiz, afetlere maruz kalma potansiyeli yüksek bir ülke. Sadece depremler değil, onun dışında sel, taşkın, heyelan, kaya düşmesi, obruk gibi farklı afet türleriyle her zaman karşı karşıya kalabiliriz. Dolayısıyla bu tür olayların afete dönüşmemesi için bizim yapmamız gereken çok önemli risk azaltma faaliyetlerimiz var. “

“YAKLAŞIK 36 BİN CİVARINDA ENKAZ KALDIRILDI”

Tatar, bölgede ağır ve orta hasarlı ile acil yıkılacak binaların bulunduğunu aktararak “Devletimiz şu ana kadarki yaptığı çalışmayla kısa süre içerisinde yaklaşık 36 bin civarında 11 ilimizdeki tümüyle yıkılmış, enkaz haline gelmiş binaların enkazını kaldırdı. Ama ondan sonraki aşamada bu ağır hasarlı, orta hasarlı ve acil yıkılacak binaların hızlı bir şekilde yıkılıp enkazının kaldırılması gerekiyor. Süreç tamamlanıncaya kadar bir yandan da artçı sarsıntılar meydana geliyor. O nedenle vatandaşlarımızın özellikle ağır hasarlı binalara girmemeleri, eşya almak maksadıyla bile olsa buralardan uzak durmaları son derece önem taşıyor.” dedi.

“ARTÇI SARSINTI SAYISI 38 BİN CİVARINDA”

Bu tür büyük depremlerden sonra çok uzun süre artçı sarsıntıların sürebileceğini işaret eden Tatar şunları kaydetti:

“Şu ana kadar 38 bin civarında artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD’ın deprem dairesinin 1 yılda ölçtüğü ortalama deprem sayısı 22 bin civarındayken sadece 3,5 aylık bir süre içerisinde bu depremlerin yarattığı artçı sarsıntı sayısı 38 bin civarında. Bu çok büyük bir rakam ve bunların bir bölümü zaman zaman 5 civarına ulaşabiliyor. Bu tür durumlarda özellikle kaya düşmesi bizim açımızdan büyük bir risk. Adana’da 4 öğretmenimizin kaya düşmesi sonucunda yaşamını yitirmesi halen yüreklerimizde bir acı olarak duruyor. O yüzden özellikle yerleşim alanlarında, yerleşim alanlarına yakın yerlerde bu tür kaya düşmesi olan yerlerde dikkatli olmamız gerekiyor. AFAD’ın bu konuda deprem sonrası yaptığı çok sayıda saha çalışması var. Bu çalışmalar sonrasında kaya düşmesi riski altındaki birçok yerleşim yeri tahliye edildi. Ama halen kırsalda bu artçı sarsıntılar sonrası özellikle kaya düşmesi riskine maruz kalabilecek yerler var.”

CyborNFT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.