SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

3 yıl sonra istifa kararı aldı: Boris’i işte bu skandallar yaktı

3 yıl sonra istifa kararı aldı: Boris’i işte bu skandallar yaktıİngiltere’nin sıradışı başbakanı Boris Johnson, baskılara daha fazla dayanamayıp …

3 yıl sonra istifa kararı aldı: Boris’i işte bu skandallar yaktı
Akacan The Mall
08.07.2022 07:37
0
A+
A-

3 yıl sonra istifa kararı aldı: Boris’i işte bu skandallar yaktı
İngiltere’nin sıradışı başbakanı Boris Johnson, baskılara daha fazla dayanamayıp dün istifasını açıkladı. İşte 3 yıllık başbakanlık vazifesinde ismi skandallarla anılan Johnson’ı istifaya götüren gelişmeler…

İngiltere Başbakanı Boris Johnson (58), uzun müddettir direndiği baskılara dayanamayarak dün vazifesinden istifa etti. Hem başbakanlık hem de Muhafazakâr Parti başkanlığı vazifesinden istifa ettiğini açıklayan Johnson, ekim ayında yeni başbakan seçilene kadar vekâleten vazifeye devam edeceğini bildirdi. Yalnızca İngiltere değil dünya siyasetinin de renkli figürleri ortasında şimdiden yerini alan Johnson, Osmanlı’nın son İçişleri Bakanı “Ali Kemal’in torunu” olarak (Stanley Johnson’un oğlu) Türkiye’de sempati kazandı.

BREXIT VAADİYLE GELDİ

Akacan The Mall

Kariyerine The Times’ta gazeteci olarak başlayan Johnson, 2001 yılında Avam Kamarası’na seçilerek siyasete girdi. 2008 yılında Londra Belediye Başkanlığı’na seçilerek, 2016 yılına kadar iki periyot bu vazifede bulundu. Akabinde Dışişleri Bakanlığı misyonuna getirilen Johnson, 2018’de Theresa May’in istifasının akabinde ‘Brexit’ (İngiltere’nin AB’den ayrılması) vaadiyle ülkenin yeni başbakanı oldu. Brexit vaadini 31 Ocak 2020 tarihinde yerine getirse de akabinde patlayan pandemi ve sonraki süreç Boris’in 3 yıllık periyodunda kapanmaz yaralar açtı.

KURALLARI ÇİĞNEDİ

Johnson, vazifesi mühletince skandal üzerine skandallarla gündeme geldi. Bu süreçte ismi bir yasak aşka karıştı. 25 yıllık eşinden boşanarak yasak aşk tezleriyle gündeme geldiği Carrie Symonds ile üçüncü evliliğini yaptı. Pandemi kısıtlamaları sürerken Başbakanlık Konutu’nda verdiği saklı partilerle çok konuşuldu.

Ona son darbeyi vuran, Chris Pincher’ı şubat ayında Muhafazakâr Parti’nin parlamentodaki küme yöneticisi olarak ataması oldu. Pincher hakkındaki taciz tezlerinden haberi olmadığını açıklayan Johnson’ın, bunları bildiği ortaya çıkınca kabinede istifalar peş peşe geldi. İstifası kaçınılmaz oldu.

PEŞ PEŞE SKANDAL

1- PANDEMİYİ HAFİFE ALDI

Boris Johnson’a birinci darbeyi vuran, COVID-19 pandemisi oldu. Başta salgını ciddiye almayan ve sürü bağışıklığı prosedürünü tercih eden Johnson, İngiltere’de koronanın süratle yayılmasına ve sıhhat sisteminin neredeyse çökmesine neden oldu. Johnson, Mart 2020’de koronavirüse yakalandı ve ağır bakımda da tedavi gördü. Sürü bağışıklığı tercihi sonrası hastalığa yakalanmasıyla alay konusu oldu.

2- ‘PARTYGATE’ SKANDALI

Johnson’ı sarsan bir diğer skandal, salgın kısıtlamaları devrinde Başbakanlık Konutu 10 Numara’da verdiği bâtın partiler oldu. Johnson’ın hem yaşadığı hem de çalıştığı 10 Numara’da ve başka birkaç bakanlık binasında en az 17 parti düzenlendiği ortaya çıktı. İngiltere’de o periyotta COVID kısıtlamaları sürüyordu. Mesken ortamlarında ikiden fazla kişinin bir ortaya gelmesi yasaktı. Daha da berbatı, 16 Nisan 2021’de, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in eşi Prens Philip’in cenazesinden bir gün evvel COVID kurallarını çiğneyen iki parti düzenlendiği ortaya çıktı. Kraliçe ise kısıtlamalar nedeniyle cenazeye yalnız katılmıştı. Boris Johnson özür diledi. Fakat reaksiyonlar sürdü.

3- EŞİNE ELEŞTİRİLER

Johnson, özel hayatıyla da sıkça gündeme geldi. Kendisinden 24 yaş küçük Muhafazakâr Parti’nin eski bağlantı danışmanı Carrie Symonds ile birlikte olduğu ortaya çıktı. İkilinin Johnson evliyken yasak aşk yaşadığı savları da gündeme geldi. Çiftin oğulları Wilfred 2020 yılında doğdu ve Johnson 6’ncı sefer baba oldu. Nişanlı çift, daha sonra hayatlarını birleştirdi. Fakat Carrie Symonds’ın, Johnson’ın hükümete ait kararlarında tesirli olduğu öne sürüldü. Boris Johnson’a yakın pek çok ismin peş peşe istifa etmesinin akabinde, Symonds’ın idareye müdahalesine işaret edildi.

4- TACİZ İDDİALARI

Johnson, kendisine yönelik istifa baskılarına uzun müddet göğüs gerdi. Ta ki, Muhafazakâr Parti’nin Parlamento’daki Küme Yöneticisi Chris Pincher hakkında çıkan taciz tezlerine kadar. Pincher’ı şubat ayında bu vazifeye getiren Johnson’ın, taciz argümanlarından haberdar olmadığı açıklanmıştı. Lakin Johnson baskılar üzerine Pincher hakkında üç sene evvel bu türlü bir suçlamanın kendisine ulaştığını evvelki gün kabul etti. ‘Büyük pişmanlık’ duyduğunu da söyledi. Bu itiraftan saatler sonra da kabineden 5 bakan da dahil olmak üzere yaklaşık 50 üst seviye isim Johnson’a reaksiyon olarak istifa etti.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.